Sorina Pintea, plimbată fără cătușe la Curtea de Apel București

Redactia | 06.03.2020

Curtea de Apel Bucureşti judecă, vineri, contestaţia depusă de fostul ministru al Sănătăţii Sorina Pintea faţă de decizia de arestare preventivă.

Pe aceeași temă

Sorina Pintea a fost adusă singură, cu o autospecială a Poliţiei.

Ea nu avea cătuşe, potrivit unor recomandări medicale şi în urma scandalului din ultimele zile privind imaginile în care a fost dusă la medic încătuşată.

Sorina Pintea a contestat decizia din 28 februarie luată de Tribunalul Bucureşti, prin care a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.

***

Ministrul PNL de Interne, audiat joi în parlament pentru postul pe care este acum interimar a anunțat că a pus în transparență decizională un ordin pe care-l va semna pe 15 martie potrivit căruia responsabilitatea transportării cu cătușe a unui reținut sau arestat să revină medicului.

Avocatul Poporului, Renate Weber intervine în scandalul transportării Sorinei Pintea cu cătușe la mâini, de la arest la medic

Solicită șefului Poliției Capitalei informații despre modul cum a fost transportată Sorina Pintea la policlinică, unde s-a cerut marți.

"Ne-am adresat directorului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti cu unele întrebări, ca să înţelegem următorele lucruri. Vrem să ştim în ce măsură este pregătit să răspundă cerinţelor speciale pe care o persoană le are. Privarea de libertate nu trebuie să însemne o condamnare de moarte.

Am cerut informaţii despre procedura cu privire la transportarea unei persoane deţinute către un spital. De ce se fac astfel de scăpari către presă. Am cerut informaţii despre proceduri, protocale pentru a respecta dreptul pacientului la confidenţialitate.

Noi fiind o instituţie în primul rând de mediere, acţiunile pe care le putem face sunt în primul rând de recomandare de schimbare a unor legi sau regulamente şi recomandări privind respectarea legilor.

Procedurile trebuie aplicate în aşa fel încât demnitatea persoanelor aflate în această situaţie să fie respectată. Statul este obligat să asigure măsuri de detenţie care să nu îi afecteze starea de sănătate", a spus Avocatul Poporului la Antena 3.

Intervenția Avocatului Poporului are loc în contextul în care, marți, Pintea a fost dusă la Policlinica MAI în cătuşe iar presa a fost prezentă la transferul temporar.

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost scoasă din arest, marţi seară, pentru un nou consult medical, dat fiind că, în condiţiile în care suferă de o boală autoimună, starea sa sănătate s-a agravat.

Avocaţii lui Pintea au criticat faptul că autorităţile au creat condiţiile pentru ca aceasta să fie filmată de aproape, încătuşată şi într-o stare fizică precară.

Eugen Teodorovici cere PSD modificarea de urgență, în parlament, a legii pentru ca Sorina Pintea să nu mai fie expusă cu cătușe

Regulamentul de penitenciar a fost modificat ultima oară în guvernarea PSD.

Teodorovici a cerut președintelui PSD, Marcel Ciolacu, pe un grup de whatsapp de partid să modifice ”de urgență” legea în parlament pentru ca Sorina Pintea, fostul ministru PSD al Sănătății, arestată pentru luare de mită, să nu mai poată fi expusă camerelor de luat vederi în drumul de la arest la policlinică unde s-a cerut până acum de două ori, fără ca medicii să dispună internarea sa.

Legea la care se referă Teodorovici este, de fapt, un regulament de penitenciar și a fost modificat ultima oară în plină guvernare PSD, când nu a fost modificat articolul care stabilește în ce condiții defilează sau nu cu cătușe cei arestați.

Cât a fost Codruța Kovesi șefă a DNA iar PSD la putere, vina era aruncată, fără nicio excepție, asupra acesteia, discursul liderilor PSD, în special al lui Liviu Dragnea, între timp condamnat și el la închisoare, fiind de înfierare a șefei DNA și a așa-zisului stat paralel care-i hăituiește pe corupții PSD.

De astă dată, în guvenare interimară a PNL vina este aruncată asupra ministrului de Interne, Marcel Vela.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, criticat de Teodorovici în mesajul de pe Whatsapp de pe un grup al PSD, pentru că nu dispune, în parlament, modificarea de urgență a legii, care este de fapt regulament, l-a criticat și el miercuri seară pe Marcel Vela, ministrul interimar PNL de la Interne.

Ironic este că și Marcel Vela s-a arătat indignat, dispunând o anchetă la poliție, pentru a se vedea a cui e vina pentru că Pintea, arestată pentru luare de mită, este purtată cu cătușe de la arest la medic, așa cum impune regulamentul de deținere a persoanelor arestate.

Deși ministru la Interne, nici Vela nu pare a avea idee despre conținutul articolului 214, alineat 6 al regulamentului aminitit care stabilește clar care sunt situațiile în care se face excepție de la încătușare: gravide, persoane de peste 65 de ani, minori, persoane imobilizate în scaun cu rotile sau pe targă și persoane care au răni la membrele supuse încătușării. Pintea, din fericire pentru ea, sau, iată, din nefericire pentru telenovela jucată de câteva zile, nu se află în niciunul dintre aceste cazuri.

Cu toate acestea, la modificarea regulamentului, în plină guvernare PSD nu s-a operat nicio modificare asupra articolului pe care PSD pedalează de fiecare dată când un membru de partid ajunge cu cătușe la mâini în urma faptelor sale infracționale.

Pintea a fost reținută de procurori pentru că a luat mită de 10.000 de euro și 120.000 de lei, pentru ultima sumă făcându-i-se și un flagrant la spitalul din Baia Mare unde era manager până săptămâna trecută când chiar șeful PSD local, șef și al Consiliului județean, în subordinea căruia se află spitalul, a cerut demiterea sa și suspendarea din partid. Între timp, ea și-a dat demisia de la spital iar partidul a suspendat-o la prima ședință „informală” a PSD la care președintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, anunțase iritat că nu se vor lua decizii.

Mita luată de Pintea era comision de încredințare a unui contract de achiziție de echipamente pentru spitalul la care era plătită să-l managerizeze.

Judecătorii au dispus imediat arestarea sa pentru 30 de zile, considerând că este un pericol social și că-i poate influența pe ceilalți martori în dosar.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22