Pe aceeași temă
Întrebată de procurorii DNA care e proveniența averii sale, partenera de viată a fostului edil, Adina Tudorache, a făcut declarații considerate neverosimile de procurori:
A susținut că avea bani și diamante de la o prietenă foarte bună a mamei sale, ”o cântăreață rusoaică, care a plecat în Rusia înainte de 1989” și de la tatăl ei, ”care era prieten cu foarte mulți pictori care i-au dăruit tablouri, pe care le-a vândut”, potrivit rechizitoriului din dosarul fostului primar de la Sectorul 1, Daniel Tudorache, consultat de G4Media.ro.
”Apărările inculpatei Tudorache Constanța Adina nu sunt verosimile, fiind contrazise de ansamblul probelor rezultate în cauză”, este însă concluzia DNA. Procurorii au constatat că Adina Tudorache este în continuare partenera de viață a fostului primar, deși în acte au divorțat încă din 1993.
Procurorii au găsit 258 de bijuterii la percheziții, la menajera familiei Tudorache, Ștefana ”Fana” Jurowska. Adina Tudorache a susținut că ținea bijuteriile în casa menajerei de teama hoților.
După expertiză, procurorii au constatat că cele 258 de bijuterii valorează 2 milioane de euro (9.784.295 lei). Cea mai scumpă bijuterie este un diamant turk pentru care procurorii au găsit o factură fiscală din 31 decembrie 2017, emisă de Cara Jewellers FZCO – Dubai, în valoare de 836.000 AED (190.000 euro).
În schimb, Adina Tudorache a susținut că cea mai scumpă bijuterie pe care o are este ”un inel cu diamant galben-șampanie, care însă e primit de la doamna rusoaică”. Ea a mai susținut că pasiunea pentru bijuterii ”o devorează” și că a cumpărat întotdeauna bijuterii cu bani cash din Dubai sau Turcia, din banii de la familia ei, de la cântăreața rusoaică și de la prietenii pictori ai tatălui ei.
Procurorii susțin însă că, în perioada ianuarie 2008 – martie 2019, fostul edil Daniel Tudorache ”a realizat venituri ilicite totale de 637.687 lei (reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună)”. DNA îl acuză pe Tudoarche de spălare de bani, iar pe partenera lui, de complicitate la spălare de bani.
DNA îl acuză pe Tudorache că ar fi ascuns sumele ilicite (presupus din mite, pe care nu le poate justifica) fie în cash la fosta soție sau la menajera familiei, fie în bunuri (imobile, bijuterii) cumpărate de partenera lui de viață, fie într-un împrumut de 920.000 de euro acordat de Adina Tudorache.
Au vrut să cumpere și clubul Rapid
Procurorii au găsit la percheziții la menajera familiei Tudorache o convenție (o promisiune de vânzare) din 19 septembrie 2018 prin care Adina Tudorache urma să primească 50 % din acțiunile clubului de fotbal Rapid București.
”În cauză a fost atașată o convorbire telefonică interceptată într-un alt dosar, purtată între inculpatul Daniel Tudorache și Reghecampf Anamaria Ionela din care rezultă că inculpatul era implicat în activitatea clubului FC Rapid SA, rezultând chiar indicii că inculpatul Tudorache Daniel ar fi investit sume importante în club pe care ar fi vrut să și le recupereze prin vânzarea acțiunilor pe care le deținea unor persoane interesate”, arată procurorii DNA. Până la urmă vânzarea acțiunilor către Adina Tudorache nu a mai avut loc.
Procurorii au arătat că Tudorache a lucrat toată viața la stat: a fost ba deputat, ba consilier general PSD, ba viceprimar sau primar, iar partenera lui de viață ”nu a avut loc de muncă sau vreo ocupație perioade lungi de timp”.
O inovație juridică
Procurorii încearcă o noutate juridică. Îl acuză pe Tudorache de spălare de bani ca ”infracțiune autonomă”, fără o infracțiune-predicat.
Procurorii au refăcut fluxul financiar al familiei Tudorache din ultimii ani și au descoperit că a avut cheltuieli mult mai mari decât veniturile din surse licite. Procurorii invocă o directivă europeană (2018/1673 din 23 octombrie 2018), jurisprudența instanțelor și a Înaltei Curți (decizia ÎCCJ 16/2016) și a CEDO (cauza Zschuchen contra Belgiei).
Astfel, procurorii invocă o sentință definitivă din 2011 de la Înalta Curte prin care un traficant de droguri a fost condamnat pentru spălare de bani după ce a fost ”prins în flagrant în timp ce vindea 1,5 kg de heroină și care a dobândit, într-o perioadă apropiată, un teren și un autoturism în condițiile în care veniturile legale nu i-ar fi permis achziționarea bunurilor”.
”Pentru a declara autorul vinovat de infracțiunea de spălare a banilor și pentru a-l condamna, este suficient ca proveniența sau originea ilegală, precum și cunoașterea acestui lucru de către acesta să fie stabilite, fără a fi necesar ca instanța să cunoască infracțiunea exactă, cu condiția ca, pe baza elementelor faptice, să se poată exclude orice proveniență sau origine legală”, se arată în decizia CEDO invocată de procurori.
Acuzația de complicitate la trafic de influență
Fostul edil PSD din Sectorul 1 este acuzat și de complicitate la trafic de influență. Mitele primite de Ion Niță, un apropiat al lui Tudorache (care pretindea că este nașul fostului primar, însă Tudorache neagă acest lucru), ar fi ajuns și la fostul edil.
Procurorii au stabilit că, în perioada septembrie 2016 – mai 2017, Ion Niță ar fi încasat un comision de 10 la sută din valoarea contractului pe care Bogdan Șovar, patronul firmei de pază Tiger Security, îl avea cu Protecția Copilului Sector 1.
”Inculpatul Niță Ion a fost sprijinit de inculpatul Tudorache Daniel, la acel moment primar al Sectorului 1, care i-a întărit martorului Șovar Constantin Bogdan, cu prilejul a două întâlniri în datele de 19 septembrie 2016 și 07 februarie 2017, convingerea că inculpatul Niță este trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului”, arată DNA.
Primarului Tudorache i se spunea Jupânu. La întâlnirea din februarie 2017 dintre Tudoarche și Șovar, fostul primar i-ar fi transmis afaceristului: ”Da ți-am zis o dată, să ții cu el…să beți cafelele!”
Rechizitoriul abundă de interceptări ambientale rezultate în urma întâlnirilor dintre Niță și Șovar, supravegheate de procurori, unele conținând umor involuntar. Niță îi spunea lui Șovar să vorbească în șoaptă să nu fie interceptați.
”Niță Ion: Ferește-te de oamenii care vin încheiați până în gât! Care au … Pe mine așa m-a înregistrat.
Șovar Constantin Bogdan: N-am șt…
Niță Ion: M-a înregistrat cu ceasu … Ăla de la cimitir.
Șovar Constantin Bogdan: I-auzi!
Niță Ion: Ăla da! El m-a turnat!”
Într-o altă interceptare, Șovar discuta cu Mihaela Briciu, șefa de la Achiziții de la DGAPSC Sector 1.
<<Briciu Mihaela: M-a chemat Tudorache luni la primărie după ședința de la 10 cu șefu. Mi-a zis: ”O să-ți trimit pe cineva. Trebuie să m-ajuți. Nu se poate pe sector să lucreze doar liberali. Trebuie neapărat, Mihaela, să… Mă ceartă la … la partid că numai liberali, numai liberali”. Și am zis: ”Trimiteți!”. A doua zi la 4 jumate, marți la 4 jumate m-am întâlnit…a venit ăsta peste mine aici.
Șovar Constantin Bogdan: Am înțeles.
Briciu Mihaela: Și apoi miercuri iar că l-am….Că miercuri m-am dus la primar și miercuri m-am trezit cu el iar>>, este o altă interceptare din dosar.
Procesul fostului primar al Sectorului 1 Daniel Tudorache are loc la Înalta Curte de Casație și Justiție întrucât acesta are calitate de deputat PSD.