Soția trezorierului PSD Mircea Drăghici, condamnată la 3 ani de închisoare cu suspendare

Laurentiu Gheorghe | 14.05.2019

Georgiana Drăghici, trimisă în judecată de DNA în 2017 pentru acuzații de corupție, a fost condamnată de Tribunalul București la trei ani de închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă.

Pe aceeași temă

UPDATE: „Decizie nedreaptă în mijlocul campaniei electorale. Asta i s-a întâmplat astăzi celei care, dacă nu era soţia mea, nu ar fi avut niciodată un astfel de dosar. O victimă colaterală a unui demers din ce în ce mai agresiv de represiune şi intimidare - un asalt profund nedemocratic, concertat şi cu nimic altceva decât o miză electorală”, a scris Mircea Drăghici pe Facebook.

„Un lucru e cert, nu ne vom lăsa linşaţi, nu ne vom lăsa călcaţi în picioare, nu ne vom lăsa puşi la pământ. Dimpotrivă, avem dovada că TREBUIE să continuăm să facem binele care atât de tare îi deranjează”, amenință el.

Alături de ea, au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu suspendare şi un fost director în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, Mircea Meleşteu, şi un apropiat al lui Drăghici, Doru Bălăşoiu.

DNA a acuzat-o pe Georgiana Drăghici de mărturie mincinoasă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la participație improprie la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; instigare la mărturie mincinoasă şi instigare la favorizarea făptuitorului.

Conform rechizitoriului, cei trei ar fi organizat ilegal o tabără de vară a Tineretului Social-Democrat. Toate cheltuielile de cazare și masă ale celor 102 de participanți, conform diagramelor de cazare, în cuantum de 14.000 lei, destinate desfășurării proiectului respectiv, în perioada 22 – 24 noiembrie 2013, au fost suportate din fondurile publice gestionate de către Ministerul Tineretului și Sportului, sumă ce constituie totodată un folos necuvenit pentru formațiunea politică, susţine DNA.

Potrivit procurorilor, mare parte dintre persoanele care figurau pe lista de participare la acel proiect sunt studenți ai unei facultăți din Pitești care nu au participat la acel eveniment decât pe „hârtie”.

Conform acuzaţiilor, audiată ca martor, în aprilie 2016, Georgiana Drăghici ar fi făcut afirmații mincinoase și nu a spus tot ce știa cu privire la aspectele esențiale și, totodată, a determinat o altă persoană să facă afirmații mincinoase în cadrul declarației de martor pe care aceasta din urmă a dat-o în cauză, în scopul evitării implicării sale în cercetări și favorizării inculpatului Bălășoiu Doru.

* * * * *

Și Mircea Drăghici este acuzat de DNA de delapidare din fondurile PSD, bani primiți sub formă de subvenție de la bugetul de stat.

Comunicatul Parchetului General:

În calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, suspectul și-ar fi însușit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenții în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, respectiv pentru plata parțială în proporție de peste 2/3 a unui imobil.

Concret, suspectul îndeplinește funcția de trezorier al unui partid, exercitând, în această calitate, atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și sumelor de bani provenite din fonduri publice sau private.

În exercitarea funcției de trezorier, în cursul lunii februarie 2018, suspectul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil având o valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

Promisiunea de vânzare cumpărare dintre proprietarul imobilului și persoana din familia suspectului, dar și contractul de închiriere dintre același proprietar și formațiunea politică s-au încheiat in aceeași zi, 15.02.2018, pentru același imobil.

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani ( începând cu data de 01.03.2018 până la 01.03.2029), valoarea totală a chiriei fiind de 380.000 euro ce urma să fie achitată după cum urmează: suma de 38.000 euro în termen de 5 zile, iar restul sumei în tranșe de cel puțin 19.000 euro pe lună timp de 18 luni.

În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia suspectul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22