Specialiștii liniștesc populația: Nu există o epidemie de gripă. Nu sunt semne de îngrijorare

Laurentiu Gheorghe | 27.01.2020

Adrian Streinu-Cercel și Alexandru Rafila de la Institutul „Matei Balș”, au declarat luni că circulația virusului gripal este moderată și sunt cu 20% mai puține cazuri de gripă ca anul trecut.

Pe aceeași temă

„E un sezon gripal obișnuit, nu există motive de îngrijorare până acum”, a spus Alexandru Rafila, de la Societatea Română de Microbiologie și că nu se poate vorbi în niciun caz de o epidemie de gripă în România în acest moment.

Pe de altă parte, miniștrii Educației și Sănătății au făcut apel la autoritățile locale să doteze școlile cu săpun, hârtie igienică și dezinfectanți, pentru că este în atribuția primăriilor să facă acest lucru.

„Nu suntem în anii 90 să nu fie bani la buget. E inacceptabil ca în anul 2020 să nu avem apă și săpun”, a spus Victor Costache, ministrul Sănătății.

Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus a avut luni, la Ministerul Sănătăţii, o întâlnire de lucru, la care au participat şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache, și ministrul Educației, Monica Anisie, alături de managerul Institutului Matei Balș, Adrian Sreinu-Cercel și Alexandru Rafila de la Societatea Română de Microbiologie.

De asemenea, dr. Adrian Streinu-Cercel s-a declarat revoltat de numărul mare de pacienți: „Cei care au simptome clare să stea acasă. Nu încercaţi să căutaţi teste rapide”. El a spus că în minivacanţă s-au prezentat la spital 1.592 de persoane, dintre care 636 prezentau gripă, deşi recomandarea sa a fost ca persoanele cu simptome clinice evidente să stea acasă. În plus, Streinu-Cercel a precizat că populaţia nu trebuie să caute teste rapide pentru coronavirus, întrucât acestea nu există, scrie news.ro.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase ”Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a mai spus, luni, într-o conferinţă de presă, că 70% dintre cazurile de coronavirus nou înregistrate sunt forme uşoare şi medii, iar în cazul în care virusul va apărea în România, Institutul are capacitatea de a-l trata.

Potrivit datelor prezentate de specialişti, numărul cazurilor înregistrate în lume se apropie de 3.000, fiind 80 de decese, ceea ce face ca rata mortalităţii să fie mică, undeva la 2-4%.

Doar 20% dintre cazuri sunt forme severe, care ar putea da complicaţii.

Specialiştii români afirmă că pneumonia dată de noul coronavirus se poate vindeca, cu tratamente simptomatice, dacă sunt forme uşoare şi medii, iar pentru cazurile grave se testează anumite tratamente.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22