Pe aceeași temă
Pentru lupta împotriva dictaturii comuniste și rolul său în revoluția din 1989, Laszlo Tokes a fost decorat în 2009 cu Ordinul Steaua României, cea mai importantă decorație a statului român. La începutul lui martie, ordinul a fost revocat de președintele Klaus Iohannis, el însuși membru al unei minorități și autodeclarat anticomunist - deși nu are niciun trecut eroic.
Propunerea pentru retragerea decorației a venit de la „comitetul de onoare” al ordinului, compus din naționaliști, foști membri ai aparatului comunist de stat și politicieni condamnați pentru corupție.
Motivarea președintelui este halucinantă: Tokes nu ar recunoaște România ca stat și Constituția ei. Detalii? Nici urmă. Iohannis și-a bazat decizia exclusiv pe recomandarea „comitetului de onoare”, scrie Spiegel, citat de Euractiv.ro.
Acest comitet decisese că o cerere a lui Tokes ca Ungaria să devină „putere protectoare” a intereselor minorității maghiare din România este egală cu separatism. Chiar comisarul român Corina Crețu, ea însăși decorată cu Ordinul Steaua României, l-a acuzat pe Tokes că ar „submina fundamentul statului român” și ar căuta „distrugerea” acestuia. (…)
Victoria lui Iohannis la alegerile din 2014 fusese un semn de speranță pentru România și era privită drept un triumf asupra cleptocrației postcomuniste. La preluarea mandatului, la fix o zi după comemorarea a 25 de ani de la căderea lui Ceaușescu, Iohannis promitea „România lucrului bine făcut”: o țară democratică, un stat de drept, o luptă fermă împotriva corupției.
Între timp, mai tot ce se vorbește despre Iohannis se referă la decizii negândite sau prea puțin gândite. Mulți alegători sunt dezamăgiți, comentatorii îi reproșează o președinție diletantă și tăcerea prelungită.
Aceasta a devenit marca prezidențială: tăcerea atunci când vocea sa de șef de stat este necesară în chestiuni de politică internă, afaceri de corupție sau legi controversate. Dacă ia poziție, atunci mai degrabă postează un mesaj scurt pe Facebook.
Când semnează legi pare că nu le citește cu atenție. În decembrie anul trecut semna o lege care instaura pensii speciale pentru parlamentari și înalți funcționari. La scurt timp, legea a fost declarată neconstituțională. Penibil pentru Iohannis, mai scrie Spiegel, preluat de Euractiv.ro
Periodic, Iohannis îndeamnă la lupta anticorupție și transparență cu o serie de platitudini. Dar când jurnaliștii de investigație de la Rise Project au dezvăluit inadvertențe în declarația sa de avere, președinția nu a reacționat decât cu o scurtă dezmințire.
În scandalul privind recuperarea prejudiciului din dosarul mogulului Dan Voiculescu, fost șef al comerțului exterior din perioada comunistă și condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupție, Iohannis a reușit să fie din nou în centrul atenției cu o declarație nepotrivită. După pierderea a 20.000 de like-uri pe Facebook a spus „aerian”: Mulțumesc, am înțeles mesajul.
În chestiunea retragerii decorației lui Tokes, mulți intelectuali și activiști îl critică dur pe Iohannis. (…)
Poate ar fi mai potrivit ca președintele să retragă ordinul unor politicieni precum Adrian Năstase, condamnați definitiv pentru corupție - așa cum prevede, de altfel, regulamentul de acordare a ordinului, încheie Spiegel, preluat de Euractiv.ro