Pe aceeași temă
UPDATE - Precizări ale Departamentului pentru Situații de Urgență
„Având în vedere numeroasele solicitări ale pacienților și cadrelor medicale referitoare la aplicarea art. 1 din Ordinul Comandantului Acțiunii, Secretar de Stat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 74553/07.04.2020, facem următoarele precizări :
Prevederile art. 1 se referă la asistența spitalicească acordată în unitățile publice sau private precum și la asistența medicală ambulatorie de specialitate acordată în structurilor ambulatorii definite la art. 135 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Interdicțiile prevăzute art. 1 nu sunt aplicabile în mod absolut și automat ci pe baza analizei medicului curant de specialitate, care să justifice:
- necesitatea internării pacienților, pentru asistența spitalicească acordată în spitalele publice și private sau
- necesitatea realizării consultațiilor sau a tratamentelor în ambulatoriu, în unitățile publice sau private care acordă asistență medicală ambulatorie.
Spre exemplu, Articolul 1 nu se aplică pacientelor însărcinate sau persoanelor care necesită tratament oncologic și care au nevoie de controale periodice ambulatorii obligatorii pentru monitorizare și investigații, și care beneficiază în continuare de asistență medicală, indiferent de sistemul public sau privat ales.
În concluzie:
NU se închid spitalele publice sau private, nici ambulatoriile de specialitate ale spitalelor sau cabinetele medicale de specialitate, ci se suspendă acele activități medicale, consulturi sau tratamente care nu sunt obligatorii și care pot fi reprogramate.
Decizia amânării este luată pe baza analizei medicului curant de specialitate.
Pentru fiecare pacient internat în spital sau consultat în ambulatoriu va trebui să existe o documentație medicală care să justifice, în mod obiectiv, necesitatea realizării actului medical, atât în cadrul unităților spitalicești cu internare. cât și în cazul structurilor ambulatorii.
***
Un ordin semnat astăzi, 7 aprilie, prevede însă că „pe toată perioada stării de urgenţă, se suspendă internările pentru intervenţii chirurgicale, alte tratamente şi investigaţii medicale care nu reprezintă urgenţă şi pot fi reprogramate, din toate unităţile sanitare cu paturi, publice şi private, precum şi consultaţiile şi tratamentele care pot fi reprogramate sau sunt programabile, în toate structurile ambulatorii, atât publice, cât şi private”.
Aşadar, ce înseamnă o urgenţă? Să luăm un exemplu: un bolnav cu anevrism de aortă – boală cronică în care vasele sunt dilatate din diverse motive – care urmează tratament şi care ar fi trebuit operat, nu se mai poate opera pentru că se împiedică în ordinul mai sus citat. Dacă are ghinion însă şi aorta se rupe pacientul va deveni o urgenţă, va intra în operaţie, cu şanse minime mici de supravieţuire. La fel şi bolnavii oncologici care nu mor mâine dacă nu sunt operaţi, dar mor poimâine, atrage atenţia fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu.
„Proaspătul ordin militar zice că dacă nu eşti urgenţă, nu ai unde să te mai duci. Lasă o portiţă pentru tratamentele care nu pot fi reprogramate”, comentează Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătăţii, pe Facebook. Ordinul este însă considerat neclar atât pentru medici, cât şi pentru pacienţi. ”Dacă bunica are hipertensiune arterială şi tulburări grave ale ritmului cardiac, este asta o urgenţă? Sau aşteptăm să se ajungă la un atac vascular cerebral sau la insuficienţă cardiacă? Dar cei bolnavi de cancer? Tratamentele oncologice - chimioterapie, radioterapie - trebuie realizate. Sigur, cu luarea măsurilor de precauţie pentru a proteja pacienţii de infecţia cu virusul.”, mai atrage atenţia fostul demnitar. Potrivit lui Voculescu, este nevoie de ghiduri de conduită terapeutică pentru fiecare categorie de patologii. ”Pentru medici şi pentru pacienţi! Altfel, dacă decizia rămâne nu se ştie unde despre ce e urgent şi ce nu este, ce este reprogamabil şi ce nu este, o să avem mai multe morţi din cauza măsurilor acestora decât din cauza infecţiei cu virusul.”
Continuarea, pe adevarul.ro