Spitalul modular construit de Dăruiește Viața nu este folosit pentru că n-are autorizație de la DSP

Laurentiu Gheorghe | 18.07.2020

În București la ora actuală nu mai sunt locuri la terapie intensivă, însă spitalul modular construit în curtea Spitalului Elias nu este folosit pentru că nu are autorizație de funcționare.

Pe aceeași temă

„M-ați sunat să mă trageți pe mine la răspundere? Vă rog să mă lăsați să lucrez, nu am timp", a fost reacția managerului Spitalului Elias, Mugur Ardelean, în momentul în care l-am sunat să îl întrebăm cum explică faptul că unitatea medicală pe care o conduce a cerut doar aviz de spital de triaj pentru un spital modular cu 38 de paturi de terapie intensivă pentru pacienți COVID în stare critică. Spitalul modular construit de Asociația Dăruiește Viață din donații și sponsorizări, cel mai modern de acest fel din țară, este gata de o lună. În timp ce Raed Arafat se plânge la tv că în spitalele din București nu mai sunt locuri în secțiile ATI pentru COVID, spitalul modular zace nefolosit. Cauza: spitalul Elias, în curtea căruia a fost construit, nu a cerut Ministerului Sănătății și DSP aviz pentru spital COVID de terapie intensivă, ci doar pentru spital de triaj, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru HotNews.ro. Ministrul Sănătății mai spune că a discutat sâmbătă dimineață cu managerul spitalului Elias și au convenit ca spitalul modular să fie folosit ca spital ATI COVID. Nelu Tătaru speră ca procedura să dureze în jur de două zile.

Nelu Tătaru a mai declarat, pentru HotNews.ro, că știe că spitalul modular este foarte bine dotat pentru terapie intensivă, dar ministerul era inițial legat de mâini și de picioare, deoarece Spitalul Elias nu este în subordinea sa, ci a Academiei Române. Spitalul Elias a solicitat inițial la Direcția de Sănătate Publică aviz de spital ATI COVID pentru spitalul modular construit din donații în curtea sa. S-a răzgândit însă la foarte scurt timp după aceea și a solicitat doar aviz de spital tampon (spital de triaj), spune ministrul Sănătății, care afirmă că instituția pe care o conduce era legată de mâini și de picioare în acest caz, solicitarea pentru aviz neputând veni, conform legii, decât din partea spitalului.

Practic, acest lucru înseamnă că un spital ATI cu toate dotările de terapie intensivă putea fi folosit, până în acest moment, doar pentru trierea pacienților pozitivi la coronavirus și a celor negativi, după care cei negativi erau internați la Elias, iar cei pozitivi erau trimiși la spitale dedicate COVID. Triajul pacienților pozitivi și al celor negativi se face, în acest moment, în multe spitale din țară, în corturi instalate în fața unităților medicale, nu într-un spital modular cu dotări ATI, care a costat peste 2 milioane de euro. Peste 250.000 de oameni au donat prin SMS pentru construcția spitalului Dăruiește Viață și zeci de companii au sponsorizat proiectul.

Artidolul integral il puteti citi AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22