Pe aceeași temă
Tudorel Toader arată, astfel, că nu renunță la ceea ce PSD prin gurile sale de foc a numit a fi un ”tempo” diferit de al partidului, când de fapt, supărarea liderului PSD vine de la refuzul ministrului de a susține pragul dorit de Dragnea pentru abuzul în serviciu și profitabil sieși în procesul de pe rolul Curții Supreme și care a motivat inclusiv lansarea dubioasei OUG 13. Din acel moment, al refuzului lui Toader de a susține pragul financiar profitabil lui Dragnea și Liviu Dragnea și vicele Doina Pană și Șerban Nicolae și premierul Grindeanu - care inițial a mimat susținerea lui Toader în demersul său profesional - s-au lansat într-o veritabilă operațiune de hărțuire a ministrului sub pretextul tempoului pe care ministrul l-ar avea în elaborarea legilor pe Justiție.
Aceste consultari ample au fost anuntate de ministrul justitiei, Tudorel Toader, dupa ce liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a criticat pe ministrul justitiei pe motiv ca a intarziat proiectul privind modificarea codurilor penale. Ministerul anuntase doua runde de dezbatere, una pe 25 aprilie, alta pe 16 mai.
Comunicatul Ministerului de Justiție:
“Având în vedere dificultățile semnalate în procesul de aplicare a noilor coduri, în special a Codului penal și a Codului de procedură penală, Ministerul Justiției apreciază că se impune o evaluare a impactului de ansamblu al reglementărilor conținute de noile coduri. În acest scop, Ministerul demarează un proces de analiză cu privire la această problematică, atât în materie penală și procesual-penală, cât și în materie civilă și procesual-civilă. În realizarea evaluării vor fi implicate, pe lângă comisiile de elaborare a noilor coduri și a legilor de punere în aplicare a acestora, instituțiile din cadrul autorității judecătorești și asociațiile magistraților, dar și celelalte profesii juridice cu atribuții în înfăptuirea actului de justiție ori conexe actului de justiție, instituții de învățământ superior și Institutul de Cercetări Juridice „Acad.Andrei Rădulescu” al Academiei Române, precum și reprezentanți ai societății civile.
În acest context, având în vedere necesitatea asigurării stabilității și predictibilității cadrului legislativ, Ministerul Justiției intenționează organizarea a două întâlniri de lucru, la sediul său. În scopul pregătirii întâlnirilor de lucru în cadrul cărora vor fi dezbătute atât problemele identificate în materie civilă și procesual civilă, cât și cele în materie penală și procesual-penală, Ministerul Justiției a inițiat un amplu proces de consultare care implică toate autoritățile și entitățile menționate mai sus.
Potrivit calendarului stabilit, Înalta Curte de Casație și Justiției, precum și Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au fost invitate ca, după consultarea instanțelor, respectiv a structurilor de parchet, cu privire la dificultățile cu care s-au confruntat în procesul de aplicare a noilor coduri, să transmită Ministerului Justiției, până la data de 26 mai a.c., o situație centralizată a observațiilor formulate, inclusiv, dacă este cazul, a propunerilor fundamentate de amendare a legislației. Celelalte instituții și entități, inclusiv reprezentanții societății civile sunt invitați, de asemenea, să trimită Ministerului Justiției observații și, după caz, propuneri concrete privind cadrul legislativ supus analizei."
- Toader, după reunirea comisiei MCV: vom face consultări privind aplicarea noilor coduri
Lucrările Comisiei MCV au fost conduse de ministrul justiţiei, dar au participat și Marieta Safta, secretar de stat în cadrul ministerului justiţiei, Ana Birchall, ministru delegat pentru afaceri europene, preşedintele CSM, Mariana Ghena, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Gabriela Bogasiu, procurorul general al Parchetului General, Augustin Lazăr, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Bogdan Stan, informează Ministerul Justiției.
Ministerul Justiţiei anunţă că au fost abordate teme de interes pentru sistemul judiciar, între care: stabilitatea şi predictibilitatea cadrului normativ, abordarea agendei legislative cu respectarea standardelor de transparenţă şi dialog, implicarea sistemului judiciar în toate temele ce privesc buna funcţionare a acestuia, asigurarea independenţei justiţiei şi prezentarea garanţiilor de ireversibilitate a progreselor deja realizate.
"Ministrul justiţiei a enumerat, cu titlu de concluzii, câteva principii ce vor ghida acţiunile următoare: obligaţia de loialitate faţă de valorile constituţionale ce vizează toate instituţiile implicate în proces, respectarea obligaţiei de punere în acord a legislaţiei naţionale cu Constituţia în urma deciziilor pronunţate de Curtea Constituţională în toate materiile. Ministerul Justiţiei va demara un amplu proces de consultare a sistemului judiciar cu privire la identificarea problemelor ce decurg din aplicarea noilor coduri şi a propunerilor pentru remedierea acestora", transmite MJ.
- Lazăr, Kovesi şi Toader, întâlnire la Ministerul Justiţiei. Motivul: sistemul judiciar şi MCV
La Ministerul Justiţiei a ajuns şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, care a spus că vor fi discuţii privind măsurile pe care România trebuie să le ia în cadrul MCV, conform News.ro.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, în 20 aprilie, la finalul întâlnirii cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, că obiectivul Guvernului este finalizarea monitorizării europene în domeniul justiţiei înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, precizând că nu se va face niciun pas înapoi în ceea ce înseamnă garantarea unui act de justiţie corect şi independent.
”Obiectivul meu şi al Guvernului pe care îl conduc este să finalizăm MCV înainte ca România să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Este o chestiune de prestigiu şi nu numai, la care ţin foarte mult. Avem patru rapoarte consecutive pozitive, îmi doresc ca la sfârşitul anului 2017 să avem un raport final pozitiv care să pună bazele încheierii acestui Mecanism”, a spus atunci premierul.
Primul-ministru a afirmat că priorităţile Guvernului în perioada următoare, pe care de altfel i le-a transmis şi lui Timmermans sunt ”punerea în acord a legislaţiei cu deciziile Curţii Constituţionale, asigurarea deplinului respect pentru drepturile fundamentale, garantarea eficienţei, predictibilităţii şi calităţii actului de justiţie, precum şi apropierea justiţiei de cetăţean”.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a spus, în urma discuţiilor pe care le-a avut cu premierul şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că cel mai bun garant al statului de drept este poporul român, care va continua lupta anticorupţie şi după ce procesul MCV va fi încheiat în România.
Oficialul de la Bruxelles nu a înaintat o dată de finalizare a monitorizării pe justiţie precizând că direcţia urmată de Guvern merge către împlinirea recomandărilor şi arătând că aplicarea MCV în ultimii 10 ani a dus la realizări în România.
"Nu dau niciodată termene. Programul Guvernului este foarte clar şi totul depinde de consultările publice, de interogarea tuturor celor implicaţi şi de votul din Parlament. Direcţia urmată de Guvern merge către împlinirea recomandărilor. Parlamentul este suveran, dar aş cere Parlamentului să susţină Guvernul în demersurile sale şi să nu aleagă o altă cale”, a arătat prim-vicepreşedintele Timmermans.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a subliniat că nu există nicio legătură între încheierea MCV şi preşedinţia Consiliului UE pe care România o va exercita în primul semestru din 2019, însă înţelege de ce premierul Sorin Grindeanu socoteşte ridicarea MCV înainte de 2019 drept o chestiune de prestigiu.
”Îl înţeleg pe deplin pe primul-ministru când a spus că este o chestiune de prestigiu să pună capăt MCV înaintea preşedinţiei dar, sincer, nu există nicio legătură între cele două chestiuni. Dacă guvernul român vrea să se mişte repede, cu atât mai bine, dar, personal, nu văd de ce România nu ar putea fi preşedinte al Consiliului Uniunii Europene şi, în acelaşi timp, în dialog cu noi în cadrul MCV. Este vorba despre cooperare”, a mai spus Frans Timmermans.
El a spus că situaţia de neîncredere care s-a creat în Uniunea Europeană şi în societatea românească după adoptarea OUG 13 poate fi înlăturată dacă Guvernul respectă planurile pe care le-a făcut în legătură cu recomandările făcute în cadrul MCV.
Timmermans a adăugat că ridicarea MCV depinde de viteza cu care autorităţile române implementează planurile Guvernului în această chestiune.
- Tudorel Toader: asumarea răspunderii pe cele patru Coduri a fost o greșeală profundă
"De ce spuneam că apreciez timpul de reflecție? Dacă dăm înapoi, în 2009, eu eram unul dintre aceia care criticam adoptarea celor patru Coduri fundamentale pentru un stat de drept, (...) fundamentale pentru evoluția societății românești, patru coduri fundamentale care (...) afectează profund în aplicarea lor drepturile fundamentale, adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului. A început, și știm bine cu toții, după amiază într-o zi de miercuri s-au depus, joi — vineri s-au promulgat legile. Cine să le dezbată amendamentele aduse? Cine să citească legea, să evoce viciile de neconstituționalitate la un volum așa de mare de lucrări, de legi, la o problematică atât de complexă", a spus ministrul luni în fața senatorilor juriști.
În opinia lui Tudorel Toader, adoptarea Codurilor prin asumarea răspunderii a fost o greșeală "profundă", care a avut efecte negative asupra societății.
"Acolo trebuie căutată cauza, acolo a fost profunda greșeală, a acceptării asumării răspunderii Guvernului pe cei patru piloni ai sistemului legislativ din România, care, iată, se dovedește, au influențat negativ evoluția societății pe de o parte și au afectat profund drepturile și libertățile oamenilor, pe de artă parte", a explicat ministrul Justiției, citat de Agerpres.
- Toader răspunde criticilor lui Dragnea. Mărul discordiei și motivul realei supărări a lui Dragnea pe Tudorel Toader: prag la abuzul în serviciu
.
Într-o intervenţie la Antena3, Liviu Dragnea i-a criticat aspru pe miniştrii Justiţiei şi Finanţelor şi a mai atenţionat că sunt membri ai Executivului care nu ţin pasul cu exigenţele programului de guvernare.
Reproșurile lui Dragnea la adresa lui Tudorel Toader, ministrului Justiției sunt legate de întârzierea modificărilor la Codurile penale. În replică, Tudorel Toader a spus că este vorba despre o nemulțumire a liderilor PSD, deranjați că nu a fost impus un prag la abuzul în serviciu.
Tudorel Toader a explicâat, încă o dată, că proiectul de lege este în dezbatere publică, abia apoi urmând să fie trimis la Parlament.
„Domnul ministru al Justiţiei trebuia să lanseze în dezbatere publică acest proiect privind cele patru, cinci, şase decizii ale Curţii Constituţionale, de a fi puse în acord cu legislaţia de acum două-trei săptămâni. Sunt nemulţumit că a spus că a doua zi îl pune pe site şi nu l-a pus”, a spus Liviu Dragnea, la Antena3.
Tudorel Toader, ministrul Justiției, răspunde: „Proiectul de lege pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală în acord cu CCR a fost elaborat la Ministerul Justiției, a fost trimis către Consiliul Superior al Magistraturii, am așteptat, ne-au trimis sugestiile, pe unele le-am luat în considerare, pe altele nu, am dat forma finală și l-am postat pe pagina de internet a Ministerului Justiției”.
Avem două dezbateri publice cu societatea civilă şi asociaţia judecătorilor, procurorilor. Şi DNA, şi DIICOT, şi Parchetul General ne-au trimis propuneri şi observaţii şi sugestii. Nu le-am luat în considerare pentru că vizau alte soluţii şi alte modificări decât cele care izvorau din obligaţia stabilită de CCR prin decizii. (...) Cu privire la prag, (...) uitându-ne la proiectul de lege şi obligaţia care este înscrisă în programul de guvernare de modificarea codului penal în acord cu deciziile Curţii Constituţionale: Decizia referitoare la abuzul în serviciu prevede în dispozitiv se înlocuieşte sintagma 'indeplinirea defectuoasa' cu încălcarea unei obligaţii din lege", a declarat ministrul Tudorel Toader într-o intervenţie telefonică la Antena3.
- Dragnea este nemulţumit de Toader, dar şi «nefericit» pentru că l-a susţinut la Justiţie
El a spus că sunt şi alţi membri ai Cabinetului faţă de care are rezerve.
Dragnea l-a criticat din nou pe ministrul Justiţiei că a întârziat proiectul privind modificarea Codurilor penale, puse în dezbatere publică abia săptămâna trecută.
"Eu sunt nemulţumit pentru că faptul că a spus că a doua zi îl pune pe site-ul ministerului şi au trecut 3 săptătămâni şi nu l-a pus. S-au pierdut trei săptămâni de zile. Colegii din Parlament normal că au şi ei supărăriile lor pe asta", a spus Liviu Dragnea, la Antena3, conform News.ro.
El a avertizat că, dacă ministerul întârzie, ar putea apărea iniţiative parlamentare.
"Dacă se întârzie foarte mult, iniţiative legislative pot apare şi în Parlament. Parlamentul, în acest an, încă mai are dreptul să legifereze. (...) Unii funcţionari din statul român (...) critică Parlamentul atunci când Parlamentul vrea să legifereze", a spus Dragnea.
Întrebat dacă regretă faptul că l-a susţinut pe Tudorel Toader pentru a fi ministru, Dragnea a răspuns: "Nu pot să spun că regret, dar nici nu pot să spun că sunt foarte fericit".
Liderul PSD a afirmat că are nemulţumiri şi faţă de alţi miniştri. Întrebat dacă este vorba despre mai mult de doi, cu referire la Tudorel Toader şi Viorel Ştefan, pe care Dragnea l-a criticat recent, social-democratul a confirmat.
"Din păcate, mai mulţi de doi. Nu sunt miniştri răi, dar eu am spus înainte de alegeri (...) că acest program de guvernare este foarte riguros şi cu care nu poţi să te joci", a spus el.
- Liviu Dragnea, enervat că Tudorel Toader nu-și schimbă privirea, gândirea și atitudinea
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, la Focşani, pe tema punerii în dezbatere publică a proiectului de modificare a Codurilor penale, că a înţeles că lucrurile trebuie făcute "aşezat", dar și-a exprimat temerea cu privire la încadrarea în termenul dorit de el, după ce vicele PSD, Doina Pană făcea o declarație similară la RFI despre nepotrivirea de ”tempo” a lui Toader cu PSD:
"Ma asteptam (...) sa apara de acum doua-trei saptamani in aceasta dezbatere publica. Acum o sa stea inca o luna, am inteles, in dezbatere publică, din nou, si o sa ajunga in Parlament, in asa fel incat sa nu se realizeze in aceasta sesiune parlamentara. Eu am inteles ca lucrurile trebuie asezate, nu trebuie facute in salturi, dar poate totusi le facem in aceasta viata", a spus sarcastic Liviu Dragnea, citat de News.ro.
Intrebat ce parere are despre proiect, Dragnea a raspuns ca nu a apucat sa il vada, dar a comentat absenta unui prag pentru abuzul in serviciu din initiativa Guvernului, notand ca atunci cand CCR a dat decizia in care a cerut un astfel de mecanism, Tudorel Toader, actualul ministru al Justitiei, era judecator.
"Oamenii cand ajung in alte functii se mai schimba, intra in contact cu alte institutii, isi mai schimba privirea, isi mai schimba gandirea, isi mai schimba atitudinea", a spus Dragnea.
Liviu Dragnea a adaugat ca toate aceste "probleme" vor fi "rezolvate" in Parlament.
- Sporesc atacurile din PSD la ministrul Toader. Vicele Doina Pană: ca tempo nu ne potrivim
Nerabdarea PSD privind legile justitiei este de inteles, spune vicepresedintele PSD Doina Pana, nemultumita de ritmul lent in care Toader promoveaza pachetul legislativ. Declarația survine celei făcute de Dragnea, în urmă cu zi, în care ministrul Justiției era amenințat cu pierderea sprijinului.
"Sunt convinsa ca dumnealui isi va face treaba, ceea ce a promis, adica sa vina cu acel pachet pe legile justitiei, dar e de inteles si nerabdarea noastra, pentru ca au existat foarte multe dezbateri publice in sensul asta, pentru ca realmente societatea o cere, este una din propunerile din programul nostru de guvernare. Deci un pic ca tempo nu ne potrivim (...) Noi consideram ca pe justitie exista foarte mari urgente. Va aduc aminte discutiile uriase care au fost legat de faptul ca noi vom fi amendati de catre CEDO si va trebui sa platim despagubiri uriase detinutilor carora nu le asiguram conditiile din penitenciare conform normelor internationale. Or asta insemna un set larg de masuri si legislative si de construire de noi penitenciare si de modernizare a celor care exista. Deci acest pachet eu nu cred ca poate intarzia foarte mult, pentru ca odata ce primim amenda (de la CEDO, n.red.), pe urma e mai complicat", a declarat Doina Pana la RFI Romania.
Mai multi lideri PSD, in frunte cu presedintele Liviu Dragnea, s-au aratat nemultumiti in ultimele zile de faptul ca ministrul Tudorel Toader nu a trimis la Parlament pachetul de legi pentru modificarea Codurilor Penale.
- Grindeanu îl susține pe ministrul Tudorel Toader în conflictul cu Liviu Dragnea
"Vom transmite la Parlament proiectul pe legile penale abia după ce procesul pe dezbatere publică este terminat indiferent de cine îl aşteaptă cât mai repede”, scrie stiripesurse.ro.
Grindeanu a accentuat in doua randuri decizia de a respecta termenii privind consultarea publica, o decizie care complica situatia personala a lui Liviu Dragnea, remarcă Hotnews.ro.
"Asta e punctul meu de vedere. Cand s-a incheiat dezbaterea, conform legii, abia in acel moment, cu eventuale adaugiri si imbunatatiri, ni-l asumam in Guvern ca proiect de lege si-l vom transmite in Parlament. Dar, subliniez, abia dupa ce dezbaterea e terminata".
- Tudorel Toader îi dă replica lui Dragnea: ”Dacă vrem o treabă în salturi, le trimitem şi mâine”
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat joi că ministrul Justiţiei întârzie foarte mult cu pachetul de propuneri pentru îmbunătăţirea situaţiei din penitenciare, care trebuie inclus în legea graţierii, şi a menţionat că o să ceară o audienţă la ministrul Tudorel Toader ca să-i explice că "Parlamentul nu e anexa Guvernului".
Poziţia lui Dragnea nu l-a intimidat deloc pe Tudorel Toader. Ministrul Justiţiei i-a transmis şefului PSD că mai are de aşteptat în privinţa legilor pe justiţie.
Dacă vrem să facem o treabă în salturi, care să completeze pe ici, pe colo, le putem trimite şi mâine. Dacă vrem să facem o treabă temeinică, riguroasă, atât pe fond, cât şi pe formă, să facem o evaluare completă a celor trei legi (...) atunci trebuie să facem o evaluare de la primul până la ultimul articol. Consultăm CSM, toate instituţiile participante la actul de justiţie, îl punem în transparenţă decizională, îl însuşeşte Guvernul şi îl transmitem la Parlament ca proiect de lege. Numai în momentul acela putem să avem cugetul şi inima împăcate că am făcut un demers care să fie funcţional, viabil, necesar sistemului justiţiei. Numai în acel moment putem considera că modificările aduse pachetului de legi ale justiţiei vor putea cu adevărat să îmbunătăţească activitatea de înfăptuire a justiţiei", a spus Toader citat de stiripesurse.ro, într-o conferință susținută joi la Palatul Victoria.
În acelaşi timp, el a amintit şi de "problema penitenciarelor". "Avem soluţii complementare la nivel de legislaţie, la nivel de aplicare a legii, la nivel de modernizare a penitenciarelor existente, de construire a unor pavilioane noi, finalizarea construcţiei celor două noi penitenciare."
replica lui Tudorel Toader:
- Dragnea, avertisment pentru ministrul Justiției: Nu poţi beneficia de susţinere la nesfârşit
Dragnea i-a transmis lui Toader că nu o să aibă susținere ”la nesfârșit” și l-a ironizat, spunând că va cere o audiență la ministrul Justiţiei pentru a discuta pe marginea legii grațierii, care mai are câteva zile și va fi adoptată tacit.
”Aştept să văd dacă ministrul Justişţiei a făcut pachetul legislativ şi să îl citesc. A întârziat foarte mult ministrul Justiţiei. Nu se mai poate întârzia. Legea graţierii va fi aprobată tacit pentru că nu vine ministrul Justiţiei. O să cer audienţă la ministrul Justiţiei, îi cer voie premierului, pentru ca să îi spun că Parlamentul nu e anexa Guvernului. Trebuie să ne preocupăm de aceste lucruri cât mai repede.
Nu poţi beneficia de susţinere la nesfârşit. Când îmi aprobă audienţă vorbim.
Şi eu şi colegii mei suntem întrebaţi. Suntem supăraţi că ne puneţi întrebări importante şi nu ştim ce să răspundem”, a declarat Liviu Dragnea, conform stiripesurse.ro.
Tudorel Toader, ministerul Justiţiei a anunţat, în urmă cu o zi, că va organiza două dezbateri publice privind proiectul legislativ de modificare a codurilor penale, publicat pe site-ul Ministerului. Potrivit calendarului, dezbaterile vor avea loc pe 26 aprilie şi 15 mai.
Prima consultare, de pe 26 aprilie, va avea loc la ora 10.00 la sediul Ministerului Justiţiei, în sala de consiliu, etajul I, şi pot participa atât persoane fizice, cât şi asociaţii legal constituite. Fiecare invitat va avea la dispoziţie trei minute pentru a-şi expune opinia, arata anunţul Ministerului Justiţiei.
- Ministrul Justiției convocat de Șerban Nicolae marțea viitoare la Comisia juridică
Senatorii juriști au solicitat, miercuri, prin vocea președintelui comisiei, prezența ministrului Justiției, Tudorel Toader, în fața Comisiei juridice din Senat pe 25 aprilie, pentru a clarifica situația pachetului de legi pe justiție pe care ministerul urmează să îl redacteze.
Șerban Nicolae îi face programul lui Tudorel Toader
Președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, i-a transmis pe un ton iritat și sentențios secretarului de stat în MJ Mariana Moț că ministrul este așteptat marțea viitoare la Senat la ora 14,00 iar secretarul de stat a explicat că Tudorel Toader ar fi fost prezent și la ședința în curs, însă "nu i-a permis agenda".
"Bun. Știu. Agenda este foarte importantă, dar aș vrea să ia în considerare faptul că în programul foarte important al agendei domniei sale ar trebui să găsească un loc și pentru Parlament. O spun la modul cel mai serios, pentru că domnia sa și-a luat un angajament acum patru săptămâni, acum o săptămână am discutat pe aceeași temă cu domnia sa, dar aș vrea să fie prezent în fața comisiei în așa fel încât să ne lămurim cu privire la toate aceste aspecte", a replicat Șerban Nicolae.
Referitor la pachetul de legi din domeniul justiției pe care ministrul se angajase să îl trimită în Parlament, secretarul de stat în MJ Mariana Moț a spus că ministerul încă așteaptă puncte de vedere de la instituțiile implicate și că proiectul va fi pus în dezbatere în măsura în care aceste opinii vor fi strânse.
"În ceea ce privește pachetul de legi pe justiție, din punctul de vedere al Ministerului Justiției, vă putem spune faptul că ministerul a lucrat la acest proiect de lege de modificare a legilor justiției. S-au solicitat puncte de vedere de la instituțiile implicate. La acest moment, aceste puncte de vedere nu au fost toate transmise Ministerului Justiției, fiind posibil ca instituțiile implicate, prin punctele de vedere, să determine o eventuală modificare a textelor emise de Ministerul Justiției. Așteptăm încă punctele de vedere, spre exemplu, de la CSM. (...) În măsura în care vor fi strânse toate acestea, proiectul va fi pus în dezbatere publică", a spus Mariana Moț.
Președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, pretinde că societatea "nu poate aștepta la nesfârșit" măsurile propuse pentru a avea un sistem judiciar transparent.
"În timpul în care noi așteptăm puncte de vedere, facem dezbateri, în sistemul judiciar din România se întâmplă lucruri, procesele merg înainte, anchetele merg înainte (...) și societatea nu poate aștepta la nesfârșit ca noi să ne hotărâm care este viziunea noastră și cum ar trebui făcute corecțiile necesare, astfel încât să avem un sistem judiciar transparent", a pretextat Șerban Nicolae.
În ședința de miercuri, senatorii juriști au decis să amâne două săptămâni dezbaterea mai multor proiecte de legi care prevăd modificări ale statutului judecătorilor