Sputnik îi ia apărarea lui Iulian Iancu, respins de Iohannis vicepremier pe probleme economice

Dora Vulcan | 29.08.2019

Imediat după ce președintele României a respins numirea lui Iulian Iancu pe postul de vicepremier pe teme economice, organul de propagandă al Kremlinului l-a atacat pe Klaus Iohannis pentru decizia luată.

Pe aceeași temă

”Resping propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. De asemenea, există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții”, a spus miercuri președintele Klaus Iohannis, la respingerea validării lui Iulian Iancu la conducerea Ministerului Energiei.

Sputnik scrie că declarația președintelui nu ar fi altceva decât dovada că acesta ar fi ”cedat” resursele României gratis.

”(...) la care ”decizii asumate în numele statului român” se referă Iohannis – și care ar putea fi puse în pericol de deputatul care a făcut infarct susținând legea Offshore împotriva multinaționalelor?

Singura variantă ar fi ”decizia asumată în numele statului” privind cedarea resurselor naturale gratis, prin anularea capitolelor pentru care s-a bătut Iulian Iancu – si pe care ”țările occidentale”, de fapt SUA – îl văd ca… sarea în ochi!

Deci, să înțelegem că Iohannis tocmai a divulgat înțelegerea secretă cu Donald Trump?”, scrie Sputnik.

Premierul Viorica Dăncilă l-a nominalizat pe Iulian Iancu pe postul de vicepremier pe teme economice, deținut până de curând de Viorel Ștefan, numit la Curtea de Conturi a Uniunii Europene, la doar două zile de la întâlnirea Trump-Iohannis, la care cei doi au convenit să găsească soluții pentru ca investitorii americani să fie implicați în exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Cine este Iulian Iancu (documentare G4Media)

Or, Iulian Iancu e chiar unul dintre oamenii-cheie din PSD care au determinat decizia companiei americane ExxonMobil de a pleca din România, ca urmare a modificărilor legislative și fiscale promovate de guvernul PSD-ALDE și majoritatea parlamentară, amintește G4Media.

Deputatul PSD a fost acuzat în repetate rânduri, chiar de colegi de partid, că e apropiat de Rusia și Gazprom.

Astfel, prima astfel de acuzație datează din 2008, când o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti în 2008 îl cita pe Georgian Pop, coleg în PSD cu Iancu, care spunea ca este „controlat de Gazprom”.

În octombrie 2017, fostul ministru al Energiei în guvernul PSD condus de Victor Ponta, Răzvan Nicolescu, scria pe Facebook că „marele câştigător” al unor modificări legislative iniţiate de Iancu „sunt cei de la Gazprom”.

În fine, în 8 noiembrie 2017, Ludovic Orban (PNL) spunea că „Domnul Iancu este omul Gazprom. Nu m-am sfiit niciodata s-o zic. Amendamentele sale sunt făcute sa torpileze proiectul BRUA si reducerea dependentei de gazul rusesc”. În 2019, Tribunalul Bucureşti a decis ca preşedintele PNL să-i plătească lui Iancu daune morale de 20.000 lei. Decizia nu este definitivă, iar Orban poate face apel.

Iulian Iancu a vizat permanent un post de ministru sau secretar de stat în domeniul energiei, dar de fiecare dată numirea lui nu a avut loc. El deține însă o poziție politică extrem de influentă: este preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, cea care dă raportul final pe legislația din domeniul energetic.

El a candidat la parlamentarele din 2016 în Constanţa, fiind puternic susţinut de omul de afaceri Gabriel Comănescu, patronul firmei de foraje maritime Grup Servicii Petroliere. De altfel, Comănescu a reuşit să-şi impună apropiaţi în conducerea unor instituţii de stat cu implicare în energie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22