SRI își retrage cei 23 de ofițeri de la Direcția Generală Antifraudă din ANAF

Dora Vulcan | 08.03.2017

“Directorul SRI, dl. Eduard Hellvig, în baza unei analize, a iniţiat demersurile legale pentru încetarea detaşării ofiţerilor în cadrul ANAF”, se arată într-un răspuns pentru Mediafax.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 "Colaborarea SRI cu celelalte institutii si autoritati publice, inclusiv cu Ministerul Finantelor Publice, se realizeaza in baza art.14 din Legea nr.14/1992 privind organizarea si functionarea SRI, cu modificarile si completarile ulterioare. Decizia in acest caz a apartinut tuturor decizionalilor din institutiile statului roman, reprezentate in CSAT, inclusiv presedintele si premierul Romaniei, Serviciul Roman de Informatii punand in aplicare, ulterior, hotararea CSAT", scrie SRI într-un răspuns acordat la solicitarea Mediafax.

 

 

 

SRI precizeaza ca angajatii sai au fost detasati la ANAF "la solicitarea acestei institutii" si arata ca numarul ofiterilor detasati la Fisc "nu a fost niciodata de ordinul sutelor si a fost tot timpul mai mic decat cel aprobat prin hotararea CSAT".

 

 

 

"Initial, au fost detasate 28 de cadre, in prezent, aflandu-se in derulare procesul de retragere etapizata a acestora", a mentionat SRI.

 

 

 

HotNews.ro a scris in urma cu doua zile, citand surse guvernamentale, ca Liviu Dragnea vrea ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa scape de ofiterii SRI detasati in cadrul Departamentului Antifrauda si sa-i inlocuiasca in punctele-cheie ale institutiei cu angajati agreati de coalitia PSD-ALDE.

 

 

 

Mai multi angajati SRI au fost detasati in ultimii cinci ani la Fisc, la Departamentul Antifrauda, dupa ce Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a decis ca evaziunea fiscala este o amenintare la adresa securitatii nationale.

 

 

 

In urma acestei decizii a fost semnat un protocol de colaborare intre cele doua institutii, protocol in urma caruia mai multi ofiteri SRI au inceput sa lucreze la antifrauda pentru a impiedica relatiile de colaborare intre controlorii Fiscului si evazionisti.

 

 

 

Existenta acestei colaborari a fost confirmata in premiera de Victor Ponta in 2015. Premierul de la acea data a raspuns afirmativ cand a fost intrebat la B1 TV daca e adevarat ca 140 de ofiteri SRI au fost detasati la Departamentul Antifrauda.

 

 

 

In decembrie 2014, la evenimentul festiv prilejuit de implinirea a un an de la infiintarea Directiei Generale Antifrauda din ANAF a participat si un reprezentant de frunte al SRI - general maior Ion Grosu, adjunct al directorului George Maior.

 

 

 Agenţia MEDIAFAX a solicitat SRI, dar şi altor instituţii: Ministerul de Finanţe, ANAF şi CSAT să răspundă la întrebările:

1. Există ofiţeri SRI în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală?

2. Care este rolul acestora la nivelul instituţiei şi în baza cărei decizii există această colaborare?

 

Răspunsurile SRI:

 

MEDIAFAX: Există o decizie CSAT care prevede o colaborare între SRI şi ANAF?

 

SRI: Colaborarea SRI cu celelalte instituţii şi autorităţi publice, inclusiv cu Ministerul Finanţelor Publice se realizează în baza art.14 din Legea nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea SRI, cu modificările şi completările ulterioare. Decizia în acest caz a aparţinut tuturor decizionalilor din instituţiile statului român, reprezentate în CSAT, inclusiv preşedintele şi premierul României, Serviciul Român de Informaţii punând în aplicare, ulterior, hotărârea CSAT.

 

MEDIAFAX: Pe baza cărei legi sau decizii a CSAT, ofiţerii SRI au fost încadraţi/detaşaţi în cadrul ANAF?

 

SRI: Specialişti militari din cadrul Serviciului Român de Informaţii au fost detaşaţi la ANAF, la solicitarea acestei instituţii, în conformitate cu prevederile Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, în baza unei hotărâri CSAT clasificate. Specialiştii detasaţi au contribuit la creşterea gradului de expertiză analitică, la consolidarea unor mecanisme şi proceduri de lucru unitare şi, de asemenea, la asigurarea unor standarde superioare de integritate.

 

MEDIAFAX: În cazul controalelor, exista şi un ofiţer SRI care participa? Care este necesitatea?

 

SRI: Atribuţiile ofiţerilor detaşaţi au fost exclusiv cele aferente fişelor de post ale funcţiilor ocupate în cadrul ANAF. Pe perioada detaşării, ofiţerii SRI au răspuns exclusiv obligaţiilor de serviciu atribuite de şefii ierarhici din cadrul ANAF.

 

MEDIAFAX: Câţi angajaţi SRI sunt în cadrul ANAF?

 

SRI: Numărul ofiţerilor SRI detaşaţi la ANAF nu a fost niciodată de ordinul sutelor şi a fost tot timpul mai mic decât cel aprobat prin hotărârea CSAT. Iniţial, au fost detaşate 28 de cadre, în prezent, aflându-se în derulare procesul de retragere etapizată a acestora.

 

MEDIAFAX: Ce reglementează, exact, protocolul de colaborare?

 

SRI: Nu există un protocol de colaborare încheiat de SRI cu ANAF în problematica detaşării unor specialişti la această instituţie.

 

MEDIAFAX: SRI a solicitat retragerea acestora până în prezent?

 

SRI: Directorul SRI, dl. Eduard Hellvig, în baza unei analize, a iniţiat demersurile legale pentru încetarea detaşării ofiţerilor în cadrul ANAF. Instituţia noastră apreciază evoluţiile pozitive înregistrate de ANAF si susţine necesitatea continuării eforturilor pentru consolidarea capacitaţii administrative, inclusiv prin asigurarea unui nivel ridicat de integritate.

 

Întrebat de decizia privind detaşasarea ofiţerilor SRI la ANAF şi necesitatea unei astfel de măsuri, fostul preşedinte Traian Băsescu a răspuns pentru MEDIAFAX că „depinde în ce domeniu că dacă este evaziune fiscală transfrontalieră, de bunăseamă, dacă banii se folosesc pentru armament, iaraşi, dacă se folosesc pentru droguri, iarăşi. Este complicat. (...) Nu am ce să declar despre hotărârile CSAT. Ce vă pot spune cert este că nicio hotărâre CSAT nu permite încălcarea legii. Acum depinde dacă semnatarii protocoalelor, dacă există, au respectat legea. Asta este foarte important”.

 

În anul 2015, perioadă în care era premier, Victor Ponta a recunoscut că în cadrul ANAF acţioneză şi angajaţi ai Serviciului Român de Informaţii, vorbind chiar de 140 de ofiţeri. „Bineînţeles că e adevărat. Direcţia antifraudă lucrează cu toate instituţile statului. Unde e adevărat, e adevărat, unde e greşit, e propagandă”, a spus Victor Ponta.

 

 

După ce premierul Grindeanu s-a plâns că au scăzut încasările la buget, șeful ANAF emite două ordine prin care inspectorilor fiscali le este redus sporul de stres de la 25% la 5%, într-o totală ilogică a măsurilor de stimulare a activității acestora.

 

 

 

Mai mult, guvernul de fapt nu a alocat din start, în execuția bugetară pe anul în curs, bani pentru sporurile inspectorilor, deși încasările acestora la buget nu doar că nu au scăzut, cum spune guvernul, ba chiar au crescut față de februarie anul trecut. 

 

 

 

***

 

Sporurile agenților ANAF au fost tăiate de la 25% la 5% pentru că guvernul Grindeanu nici măcar nu a prevăzut bani la buget pentru aceste sporuri

 

Grindeanu a cerut vineri reformarea ANAF după ce a constatat scăderea încasarilor bugetare, analizată într-o întâlnire a sa la guvern cu ministrul Finantelor Publice Viorel Stefan si presedintele ANAF Bogdan-Nicolae Stan. De altfel, șeful ANAF primise și un termen până marți de la premier pentru a face un raport care să explice motivul încasărilor slabe la buget. Bomba a venit, însă, luni când inspectorii au aflat că, în loc de măsuri de stimulare, vor primi niște reduceri.

 

 

 

Guvernul nu a alocat din start bani pentru sporurile inspectorilor ANAF

 

 

”În construcția bugetară pentru anul 2017 nu s-au alocat fonduri care să susțină acordarea sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică, până la nivelul maxim prevăzut de lege (25% din salariul de bază), de care au beneficiat inspectorii antifraudă în anii precedenți.

Fondul total bugetar aprobat pentru anul 2017 repartizat aparatului propriu al ANAF s-a diminuat cu 4,62 puncte procentuale, reprezentând un procent de 95,38% din execuția anului 2016.

În ciuda acestei situații, conducerea ANAF a apreciat necesitatea menținerii acestui spor în cuantum de 5% din salariul de bază, pentru inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, precum și a sporurilor acordate pentru orele suplimentare efectuate, în cuantum de 75%.

Mentionăm că se va reveni cu o analiză în ceea ce privește modificarea procentului sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică în momentul unei eventuale rectificări bugetare pozitive, luându-se măsurile care se vor impune”, anunță un comunicat al ANAF.

 

 

 

Presedintele ANAF a aratat ca totalul veniturilor bugetare colectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala cumulat ianuarie si februarie 2017 a insumat 31.991,1 mil.lei, ceea ce reprezinta o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal fata de perioada similara a anului trecut si in conditiile in care incasarile din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, in timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA in cota de 20%.

 

 

 

 

De fapt, încasările au crescut în februarie 2017 față de aceeași lună a anului trecut

 

 

Totalul veniturilor bugetare realizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in luna  februarie 2017 a insumat 13.873,8 mil.lei ceea ce reprezinta o depasire cu 6,7% - indice nominal, respectiv cu 874,0 mil.lei  in cifre absolute mai mult fata de perioada similara a anului 2016 (12.999,7 mil.lei), in conditiile in care cota de TVA in luna februarie 2016 era de 20 %, iar in luna februarie 2017 de 19%.

 

 

 

 

Premierul a solicitat cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF si intensificarea masurilor de imbunatatire a conformarii voluntare. De asemenea, acesta si-a exprimat disponibilitatea in sustinerea demersurilor ANAF pentru solutionarea problemelor administrative, care afecteaza in prezent activitatea institutiei, scrie Hotnews.ro.

 

 

 

 

Ca urmare  a acestei analize, Presedintele ANAF, Bogdan - Nicolae Stan a convocat, luni, 6 martie, o intalnire de lucru cu conducerea Directiilor Generale Regionale ale Finantelor Publice,  Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili si a Directiei Generale Antifrauda Fiscala, in vederea structurarii unui plan urgent de actiune, care urmeaza a fi adus la cunostinta prim-ministrului.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22