Stare de alertă în Sectorul 1 al Capitalei. Prefectul Alin Stoica a aprobat cererea Primăriei

Redactia | 23.07.2021

În Sectorul 1 al Capitalei a fost declarată Stare de Alertă în urma crizei gunoaielor, a anunțat prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Pe aceeași temă

UPDATE - Contractul cu Romprest nu va fi reziliat, dar va fi angajată o firmă care să ajute la ridicarea gunoiului. Prefectul Alin Stoica a explicat că starea de alertă nu înseamnă rezilierea contractului cu Romprest, ci doar contractarea unei alte firme pentru ajutor suplimentar în colectarea gunoaielor.

În perioada următoare vor fi avute în vedere trei măsuri:

  • Creșterea capacității de răspuns la acumularea de deșeuri necontrolate

  • Crearea unei strategii pe termen scurt pentru a preveni reapariția gunoiului

  • Schimbarea mentalității oamenilor și a agenților economici în privința abandonării gunoiului

”Vom monitoriza zilnic evoluția și care este cantitatea ridicată în fiecare zi”, a spus Alin Stoica.


”Sper ca gunoiul să fie strâns cât mai repede”, a mai comentat prefectul Capitalei.

Decizia vine după ce primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a cerut din nou Prefecturii Capitalei să declare starea de alertă în sector pentru 30 de zile, din cauza situației sanitare cauzate de necolectarea gunoiului de către Romprest Service SA.

„Am transmis catre Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta acordul pentru declararea starii de urgenta”, a anunțat vineri dimineața prefectul Capitalei.
Starea de alertă se va institui timp de 30 de zile începând cu miezul nopții.

Prefectul spunea joi dimineață că se va încerca găsirea unei soluții alternative, iar dacă nu se va reuși acest lucru, va da curs solicitării.

"Așa cum la începutul lunii trecute a existat o metodă alternativă de rezolvare, adică gunoiul menajer produs de populație și agenții economici e colectat și transportat la stațiile de sortare, acum ne uităm și la problema gunoaielor necontrolate, adică cele rezultate din activitatea ilegală a cetățenilor iresponsabili, care aruncă gunoaie pe stradă, în loc să facă contract separat pentru gestionarea deșeurilor care provin din construcții, de exemplu.

Teoretic, cetățeanul care își renovează apartamentul trebuie să plătească separat pentru preluarea deșeurilor. Unii n-o fac și aruncă gunoiul pe stradă. Acest gunoi trebuie gestionat de autoritatea publică locală, împreună cu firma de salubrizare, dar asta generează costuri suplimentare pentru autoritatea locală. Aici e al doilea blocaj, diferendul dintre cele două părți”, a declarat Stoica.

El spunea că s-a ajuns în această situație din cauza "inabilității" celor două părți, autoritatea locală și firma de salubrizare, de a rezolva acest diferend, care "se suprapune și peste indisciplina unor cetățeni".

Comitetul local pentru situații de urgență al sectorului 1 i-a cerut din nou prefectului să declare stare de alertă din cauza situației create de necolectarea gunoiului de către Romprest service SA.

Este a doua solicitare de acest fel făcută de Primăria condusă de Clotilde Armand, prima fiind respinsă de către prefect.


Administrația locală aduce ca argument faptul că în Sectorul 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 de tone de deșeuri de la populație, instituții publice și agenți economici, iar depozitarea necontrolată a unei astfel de cantități de deșeuri, în creștere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple.


Primăria Sectorului 1 a transmis miercuri, printr-un comunicat de presă, că decizia a fost luată în baza unei analize de risc a stării actuale din sector, fundamentată pe un raport al Compartimentului Protecția Mediului al Poliției Locale Sector 1 și a unei note privind deficiențele activităților de curățenie stradală realizată de Direcția de Utilități Publice, Salubrizare și Protecția Mediului Sector 1.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22