Starea de alertă a fost legiferată de deputati cu mai multe amendamente aduse în ultimul moment

Laurentiu Gheorghe | 13.05.2020

Proiectul de lege privind instituirea stării de alertă a fost adoptat de Camera Deputaților cu 258 de voturi „pentru”, 26 de voturi „împotrivă” și 4 abțineri. Legea merge la președinte pentru promulgare

Pe aceeași temă

Legea privind starea de alertă în România, adoptată de deputați.

Deputații au aprobat legea care prevede măsurile dispuse în perioada stării de alertă, după ore întregi de dezbateri și dispute și după ce a fost o dată întoarsă în Comisia Juridică pentru inadvertențe. Parlamentarii au adus mai multe modificări proiectului propus de Guvern, în sensul relaxării accelerate a restricțiilor impuse populației.

PSD, prin șeful de grup parlamentar, Alfred Simonis, a solicitat respingerea amendamentului introdus de deputatul PNL, Florin Roman, care prevedea intrarea în vigoare a legii la data publicării în M.O., contrar prevederilor constituționale. În plen, Florin Roman a cerut supunerea la vot în mod separat a acestui amendament si respingerea lui pentru ca legea sa nu poată fi atacata la CCR.

ALDE a anuntat că nu va vota proiectul de lege privind starea de alerta, Varujan Vosganian afirmând că nu este necesară instituirea starii de alerta pe întregul teritoriu al României. In plus, Guvernul a facut o lege în graba si nu a fost timp pentru o dezbatere reala.

Noi amendamente adoptate de Comisia juridică:

  • Nu vor mai fi închise centrele comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare.

  • Purtarea măștilor de protecție de către client și respectarea normelor de distanțare la case de marcat este obligatorie

  • Va fi permisă achiziționarea bunurilor și serviciilor de necesitate imediată în gestionarea situației de urgență pentru care a fost declarată starea de alertă, prin negocierea fără publicare prealabilă

  • Poate fi luată măsura evacuării temporare a persoanelor și bunurilor din zona afectată sau posibil a fi afectată;

Măsuri prevăzute pentru diminuarea impactului tipului de risc:

  • restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise;

  • restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite;

  • interzicerea ieșirii din zonele stabilite și, după caz, în intervalele orare stabilite sau instituirea carantinei asupra unor clădiri, localități sau zone geografice;

  • restrângerea sau interzicerea efectuării de către operatori a transporturilor rutiere, feroviare, maritime, fluviale, aeriene sau cu metroul pe rutele și, după caz, în intervalele orare stabilite;

  • închiderea temporară a unor puncte de trecere a frontierei de stat;

  • limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității unor instituții sau operatori economici;

  • participarea cetățenilor și a operatorilor economici la unele activități în folosul comunităților locale.

Sunt permise următoarele activități comerciale:

  • a) vânzarea produselor electronice și electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului;

  • b) activitatea desfășurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului;

  • c) activitatea desfășurată de către magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curățătorii de haine și centrele de îngrijire personală, precum și vânzarea produselor și serviciilor de optică medicală.

  • Personalul care desfășoară activitățile prevăzute la alin. (11) şi (2) are obligația de a purta în permanență mască ce va fi schimbată la un interval de cel mult 4 ore, iar operatorul economic va asigura măști pentru aceștia, precum și soluții de dezinfecție a mâinilor în zona de acces în incintă. Purtarea măștilor de protecție de către client și respectarea normelor de distanțare la case de marcat este obligatorie.

  • Pe durata stării de alertă, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea, coordonarea şi sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, inclusiv funcţiile publice de execuţie si conducere, pot fi ocupate de funcționari publici sau personal contractual, prin numire, fără concurs. Numirea se face prin ordin al ministrului sănătății și încetează de drept în cel mult 30 de zile de la data încetării stării de alertă.

Stirea initiala:

Raportul de admitere redactat de către Comisia juridică din Camera Deputaților a modificat substanțial varianta adoptată de Senat care la rândul lui a schimbat radical proiectul elaborat de Guvern. Astfel, printre modificările făcute de deputați se număra si reintroducerea amenzilor pentru nerespectarea măsurilor prevăzute în lege. Doar că articolele referitoare la amenzi făceau trimitere la unele articole care reglementau deplasarea cetățenilor care fuseseră excluse din textul legii. De aceea, proiectul a fost reîntors la Comisie pentru eliminarea erorilor. În plus, în comisie a fost adoptat un amendament care prevede intrarea în vigoare a legii imediat după publicarea ei în M.O. și nu după minimum trei zile așa cum este prevăzut în Constituție.

Modificările efectuate în primă etapă în Comisia Juridică a Camerei Deputaților sunt substanțiale față de varianta ieșită din Senat privind instituirea stării de alertă.

Astfel, deputații au impus că pentru starea de alertă se instituie în cel puțin jumătate de țară, e nevoie de încuviințarea Parlamentului în termen de 5 zile. În forma adoptată de Senat, încuviințarea stării de alertă era necesară doar dacă această măsură era luată la nivelul întregii țări. Amendamentul a fost propus de liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Mai mult, în varianta Camerei Deputaților, Parlamentul poate aduce modificări măsurilor propuse de Guvern în starea de alertă, acest lucru nefiind posibil în varianta adoptată de Senat.

Deputații juriști au impus ca amenzile pentru încălcarea interdicțiilor impuse de autorități în timpul stării de alertă să nu depășească 2.500 de lei.

Proiectul urmează să intre tot azi în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional, pentru dezbatere și vot final.

Pe 15 mai expiră starea de urgență însă nu există în prezent un act legislativ care să mențină restricțiile pentru români specifice epidemiei de coronavirus până la intrarea în vigoare a legii privind starea de alertă. Trecerea de la starea de urgență la starea de alertă se face printr-un nou proiect de lege care de această dată trebuie aprobat în Parlament la propunerea Guvernului. Însă acest proiect de lege nu poate fi adoptat în timp util pentru că Guvernul a trimis târziu propunerea Parlamentului.

Cu alte cuvinte dacă legea este adoptată joi de Parlament, ea va intra în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, mai exact pe 18 mai. Practic există trei zile, începând de pe 15 mai până pe 18, în care nu există reguli specifice pentru cetățeni în perioada de epidemie de Covid-19.

Pentru a repara greșeala, Guvernul ia în calcul să emită un nou act, fie printr-o ordonanță de urgență, fie printr-o hotărâre simplă, pentru a reglementa vidul legislativ, susțin surse politice, pentru HotNews.ro. Numai așa se pot menține restricțiile pentru români până intră în vigoare legea stării de alertă care se află în dezbaterea Parlamentului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22