Pe aceeași temă
O galerie s-a surpat, joi, la mina Lupeni din Hunedoara. Trei persoane au rămas prinse sub pământ. Echipele de salvare au intervenit ore bune la fața locului până când au reușit să scoată la suprafață o primă victimă. Operațiunea de salvare s-a extins pe parcursul nopții. Din păcate, una dintre victime n-a supraviețuit.
Minerul scos după mai bine de 12 ore din subteranul Minei Lupeni, după prăbuşirea tavanului unei galerii, şi transportat la Spitalul Floreasca din Capitală este în stare extrem de gravă şi este supus unei intervenţii chirurgicale, a declarat, vineri dimineaţă, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Bogdan Opriţa, conform Digi24.
Opriţa a precizat că starea minerului este extrem de gravă, dar s-a reuşit stabilizarea acestuia pe durata transportului.
"A suferit un sindrom de strivire extrem de grav, în urma căruia s-au produs o serie de modificări în organism. Are insuficienţă renală, iar leziunile sunt cele specifice acestui sindrom. La acest moment este în sala de operaţii pentru o fractură", a spus medicul Opriţa.
El a precizat că bărbatul are o fractură şii o luxaţie la umăr, însă nu acestea sunt problemele grave, scrie News.ro.
"Toţii muşchii corpului au fost practic topiţi şi organismul lui are o suferinţă generalizată", a spus Bogdan Opriţa.
Potrivit acestuia, după intervenţia chirurgicală minerul va fi dus la terapie intensivă, iar următoare ore şi zile sunt hotărâtoare pentru el.
"Următoarele ore şi zile sunt hotărâtoare pentru evoluţia stării lui de sănătate. Este instabil şi facem toate eforturile", a adăugat purtătorul de cuvânt al Spitalului Floreasca.
Minerul a stat blocat peste 12 ore în subteranul Minei Lupeni, după prăbuşirea tavanului unei galerii, el fiind scos de către echipele de intervenţie în stare foarte gravă şi preluat de un elciopter SMURD care l-a transportat la Spitalul Floreasca.
Dosar penal
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroșani au deschis joi dosar penal având ca obiect accidentul de ieri produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, în care au fost surprinși în subteran trei mineri.
"La Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani s-a constituit astăzi, 05.10.2017, un dosar având ca obiect accidentul produs într-una din galeriile Exploatării Miniere Lupeni, fiind surprinși în subteran trei mineri. La fața locului s-a deplasat o echipă de polițiști, reprezentanți ai ITM și salvatori, precum și un procuror de la unitatea de parchet unde s-a înregistrat dosarul, echipa de anchetatori fiind sub coordonarea unui procuror de la PCA Alba", se arată într-un comunicat al Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, citat de Agerpres.
Din primele informații, surparea s-ar fi produs pe o galerie, într-un abataj cu banc subminat.
"Surparea a avut loc în Panoul 7C, sectorul 2. Au fost prinși trei mineri care lucrau la mutarea unui abataj. Echipele de salvatori mineri desfășoară activitățile necesare pentru salvarea victimelor", a declarat președintele Sindicatului "Muntele", Darius Câmpean.
Informațiile despre incidentul din subteranul Minei Lupeni arîtau că în abatajul care s-a surpat lucrau 11 mineri, și nu 14 cum s-a anunțat inițial. Dintre cei 11 mineri, opt au reușit să fugă din zona surpării, iar trei au rămas blocați acolo.
Unul dintre minerii care au reușit să scape de surpare a fost transportat cu o ambulanță la Spitalul de Urgență Petroșani pentru că a acuzat un traumatism toracic
.
Echipele de salvatori au coborât în subteranul Minei Lupeni, la gura minei fiind deplasate de către ISU Hunedoara o autospecială de terapie intensivă și una pentru transport victime multiple.
Potrivit liderului sindical Darius Câmpean, acțiunile de salvare pot dura câteva ore, în funcție de ceea ce vor găsi echipele de salvatori în subteran.
Mina Lupeni face parte din Complexul Energetic Hunedoara și a fost inclusă anul trecut pe lista exploatărilor miniere ce vor fi închise, fiind considerată neviabilă, alături de mina Lonea. În luna mai a acestui an, secretarul de stat din Ministerul Energiei Doru Vișan a declarat că extracția de cărbune în minele Lupeni și Lonea va continua până în 2018, urmând ca lucrările efective de închidere să se finalizeze până în 2027, acestea fiind termenele maxime impuse de Comisia Europeană pentru astfel de activități.
Echipele de salvatori au coborât în subteran, la gura minei fiind deplasate de către ISU Hunedoara o autospecială de terapie intensivă și una pentru transport victime multiple. Primul dintre cei trei mineri blocați în subteran a fost adus la suprafață vineri în jurul orei 1:30. A fost scos din mină și al doilea dintre mineri. Salvatorii au reușit să ajungă și la cel de-al treilea miner blocat în mina de la Lupeni, însă acesta nu mai avea semne vitale.