Pe aceeași temă
Preotul susține că influența de afară este cea care a dus la o decădere a societății, vorbind despre ”robie” morală, politică și economică.
”(...) societatea românească a decăzut enorm, influențată mai mult sau mai puțin din afară, și a ajuns într-o stare de robie morală. (...) Putem vorbi însă de o libertate economică? Nici pe departe. Vedem că dispar de pe piață produsele românești. Ce se află în spate? O robie economică. Te distruge pe tine, care ești mic, pentru a trăi cel mare, cel din afară. Din punct de vedere politic, se întâmplă același lucru. Să ne amintim numai de amestecul diferitelor ambasade în problemele politice ale țării. Și atunci, ne întrebăm: mai e liber acest popor? Eu nu prea mai văd libertate…”, spune clericul.
Nici subiectul Catedralei Mântuirii Neamului nu a fost scutit de comentarii, starețul susținând că cei care fac comparație între biserici și spitale sunt în eroare și că asta ar arăta că societatea este bolnavă, iar boala este o consecință a păcatului.
”Eu, iertat să-mi fie că spun această vorbă, când am auzit că unii vor <<spitale și nu catedrale>>, am zis: Înseamnă că suntem bolnavi, pentru că recunoaștem în mod public că suntem un popor bolnav mintal și sufletește, un popor bolnav biologic, de aceea avem nevoie de spitale. Este nevoie și de spitale, desigur, de o modernizare a spitalelor. Dar ce este boala? Urmarea păcatului. Marea majoritate a bolilor sunt consecințe ale păcatului”, a comentat el.
Referindu-se le referendumul pentru familia tradițională care a fost invalidat, el acuză ”maimuțăreala europeană” care ar impune legi împotriva firii.
”Statul din ce este format? Din familii. Atunci, cine susține statul? Familiile. Împotriva cui luptă în ziua de astăzi societatea, mai cu seamă cea din afară? Cum a zis cineva: maimuțăreala asta europeană, care vine din afară cu legi contra firii, când tata nu mai e tată, când mama nu mai e mamă, când tata poate să fie și femeie, când mama poate să fie și bărbat, când fiecare e liber să-și aleagă genul, toate acestea sunt o răzvrătire a societății contemporane împotriva normalității”, mai spune el.
interviul integral, aici