Statuia lui Carol I

Ileana Racheru | 28.05.2008

Pe aceeași temă

Controversă între moştenitorii lui Meštrović şi instituţiile româneşti

 

Pe adresa de e-mail a revistei 22 au sosit, saptamana trecuta, cateva scrisori semnate de Rumiana si Matthew Meštrović, nora si fiul lui Ivan Meštrović, sculptorul statuii ecvestre a lui Carol I care a fost topita de comunisti in 1948. Scrisorile lansau acuzatii la adresa lui Florin Codre, autorul unei machete a statuii care a fost amplasata in Piata Revolutiei, a Primariei Municipiului Bucuresti (PMB) si a Ministerului Culturii si Cultelor (MCC).

Potrivit scrisorii semnate de Rumiana Meštrović, "un abstractionist nu este un artist indicat pentru a reproduce statuia originala a lui Meštrović, sculptor figurativ". plus, Rumiana Meštrovićl-a acuzat pe Codre de "si deformarea artei"lui Meštrovićsi a catalogat opera acestuia "operatie estetica"a sculpturii originale.

PMB si MCC sunt acuzate de Rumiana Meštrović ca nu au cerut permisiunea celor patru mostenitori ai lui Ivan Meštrović pentru drepturile de autor ale sculpturii. Rumiana Meštrović sustine ca o delegatie de la MCC, in care se afla si Virgil Stefan Nitulescu, secretar de stat la MCC, a efectuat o vizita la Zagreb pentru a vedea mulajul statuilor lui Carol I si Ferdinand, fara a-i contacta pe niciunul dintre mostenitorii lui Ivan Meštrović si "s-a scuzat prin pretinse negocieri cu Ministerul Culturii din Croatia".

Intr-una din scrisorile adresate revistei 22, Matthew Meštrović reda o discutie pe care a avut-o cu Nina Obuljen, sef de cabinet la Ministerul Culturii din Croatia. Functionarul guvernului de la Zagreb a precizat "ca nu a existat niciun schimb de documente intre ministerul croat si cel de la Bucuresti", institutia de la Zagreb doar a comunicat MCC cine sunt urmasii lui Meštrović si ca negocierile cu privire la drepturile de autor trebuie purtate cu acestia. Functionarii MCC au fost acuzati de cei doi urmasi si ca au pretins in mod fals ca familia Meštrović ar fi solicitat o suma importanta de bani pentru drepturile de autor ale statuii. Scrisorile cuprind pasaje in care Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii, este acuzat ca a sustiunt in mod fals ca mostenitorii lui Meštrović ar fi pretins o anumita suma de bani pentru drepturile de autor ale statuii lui Carol I. Matthew Meštrović subliniaza ca "niciodata nu am cerut si nu mi s-a oferit nicio suma de bani din partea MCC".

In aprilie 2008, PMB a amplasat in Piata Revolutiei macheta realizata de Florin Codre si i-a invitat pe cetatenii Capitalei sa se pronunte cu privire la intentia institutiei de a transforma proiectul intr-o statuie turnata in bronz. Pe site-ul PMB (www.pmb.ro) a fost postat un anunt in care se specifica ca statuia reprezinta un "element de omagiere a regelui-cetatean". Potrivit PMB, statuia lui Carol I va fi realizata de Codre dupa sculptura ecvestra a lui Ivan Meštrović, care "reprezinta ideea centrala a lucrarii" sculptorului roman. Anuntul Primariei face trimitere si la originalitatea operei lui Codre, precizand ca "noutatea compozitionala a lucrarii va fi vizibila in siajul acestei idei a regelui intemeietor: este vorba de transformarea suprafetei pe care vor fi ridicate statuia si soclul ei intr-o lucrare nu mai putin semnificativa decat statuia insasi".

MCC a acreditat ideea existentei unui conflict intre cei 4 mostenitori ai lui Meštrović (scrisorile sosite pe adresa de e-mail a revistei 22 nu precizeaza nimic in legatura cu acest subiect) si a unei intelegeri incheiate cu Ministerul Culturii de la Zagreb.

La 13 iunie 2006, pe site-ul institutiei (www.cultura.ro) a fost introdusa sinteza unei conferinte de presa in care se precizeaza ca institutia "are sprijinul autoritatilor croate in vederea realizarii proiectului (statuii lui Carol I), insa partea cea mai dificila o reprezinta obtinerea drepturilor de autor detinute de urmasii lui Meštrović". La 2 mai 2008, Adrian Iorgulescu a declarat pentru Cotidianul ca a avut "chiar o discutie cu guvernul croat, s-au oferit chiar sa plateasca ei drepturile pentru statuia lui Carol, deci nu e problema de bani... Insa unii dintre cei 4 mostenitori refuza sa vanda drepturile".

 

VIRGIL NITULESCU

"Nu ştim cine sunt adevăraţii moştenitori ai lui Ivan Meštrović"

 

Ati incheiat o intelegere cu autoritatile de la Zagreb? Exista documente care sa probeze existenta unei astfel de intelegeri?

A existat o intelegere care a aparut in urma unui demers facut la Ministerul Culturii din Croatia pentru a ne facilita accesul la galeria in care se afla macheta sculpturii lui Ivan Meštrović. Aceasta intelegere nu a fost cuprinsa intr-un document.

Au existat cereri financiare catre MCC?

Statul croat, prin intremediul Ministerului Culturii, a spus ca nu exista niciun fel de taxe pentru actiunea tehnica care sa ne permita accesul la macheta statuii lui Carol I. Problema noastra era una strict legata de identitatea mostenitorilor lui Ivan Meštrović, si nu de cuantumul sumei pentru macheta. Ca urmare a discutiilor pe care le-am purtat cu Ministerul Culturii din Croatia, a rezultat ca exista neintelegeri majore intre mostenitori si un conflict intre statul croat si acestia. Noi nu stim cine sunt adevaratii mostenitori ai lui Ivan Meštrović. In momentul de fata, nu am reusit sa identificam care dintre ei este mostenitorul legitim al lui Ivan Meštrović. Nu exista o problema de bani, ci o problema de identitate a persoanelor cu care trebuie sa negociem. Ministerul Culturii din Croatia nu ne-a putut ajuta, pentru ca ne-a confirmat faptul ca a avut aceeasi problema ca si noi. Exista, in momentul de fata, un litigiu intre mostenitori si Ministerul Culturii din Croatia si acest litigiu se continua si intre ei si MCC din Romania.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22