Statul islamic in deriva financiara

Dora Vulcan | 18.04.2016

Veniturile Statului Islamic au scazut cu 30%. Teroristii nu mai stiu ce taxe sa inventeze. Zonele stapanite de Statul Islamic in Siria si Irak nu se mai dovedesc atat de profitabile pentru organizatia terorista.

Pe aceeași temă

 

 

Loviturile aeriene ale coalitiei internationale conduse de SUA au dus la restrangerea teritoriilor controlate si diminuarea veniturilor teroristilor cu 30%.

 

Datele au fost prezentate intr-un raport al firmei de analiza IHS din Statele Unite, citata de business24.ro, expertii sustinand ca reducerea fondurilor ameninta existenta pe termen lung a autoproclamatului califat.

 

Sumele incasate de teroristi din exploatarea campurilor de sonde din zona, dar si veniturile colectate de la populatia locala au scazut de la 80 de milioane de dolari/luna, cat se estimeaza ca ar fi fost la jumatatea anului trecut, pana la 56 de milioane/luna.

 

"Statul Islamic reprezinta inca o forta in regiune, dar diminuarea veniturilor este un element important si va pune probleme organizatiei in controlarea teritoriului pe termen lung", sustine Ludovico Carlino, analist senior IHS, citat de Reuters.

 

In perioada mentionata, productia zilnica de petrol a Statului Islamic a scazut de la 33.000 de barili la aproximativ 22.000 de barili, ca urmare a atacurilor aeriene organizate de coalitia internationala in regiune.

 

Teritoriul controlat de ISIL s-a redus cu aproximativ 22%, in vreme ce populatia din zona mai numara doar 6 milioane de persoane, fata de 9 milioane cat se estima ca ar fi fost in august 2014.

 

 

"Sunt mai putini oameni si mai putine afaceri pe care catre teroristii le pot taxa, acelasi principiu aplicandu-se si in cazul proprietatilor si a terenurilor pe care acestia le-ar putea confisca", confirma si Columb Starck, alt analist ISH.

 

Aproximativ 50% din veniturile miscarii teroriste sunt generate de impozitarea afacerilor sau a persoanelor si de confiscarile de bunuri, 43% vin din vanzarea petrolului, iar restul este completat din traficul de droguri, donatii si vanzarea de electricitate.

 

Gruparea a inceput chiar sa renunte si la pedepsele corporale aplicate populatiei, in schimbul unor sume de bani, expertii IHS vazand in asta un semn de slabiciune financiara pentru ISIL.

 

Noi impozite au fost inventate de teroristi pentru a suplimenta bugetul gruparii. Astfel, instalarea antenelor satelit de catre localnici este "accizata", iar o taxa speciala se plateste la iesirea si intrarea in orase.

 

Raportul IHS mentioneaza si ca noi amenzi pot fi date de patrulele teroristilor care verifica cunostintele despre Coran ale localnicilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22