Statul s-a imprumutat de bani pentru pensii si salarii

Fara Autor | 09.12.2008

Pe aceeași temă

Ministerul Finantelor s-a imprumutat de pe piata bancara cu 2,05 miliarde lei, cu o dobinda de 13,84%, pentru a avea bani sa plateasca pensiile si salariile inainte de Craciun. Nu este primul imprumut de acest fel, deficitul bugetar fiind de 17 miliarde lei, scrie Romania libera.

Seful Trezoreriei, Stefan Nanu, sustine ca Ministerul Finantelor s-a imprumutat, luni, de pe piata bancara cu 2,05 miliarde lei, prin depozite de 16 zile, pina pe 24 decembrie, pentru a acoperi golul de disponibilitati. Dobinda imprumutului este de 13,85%.

Analistii citati de Romania libera spun ca prin aceasta miscare Ministerul Finantelor s-a asigurat ca poate plati pensiile si salariile inainte de Craciun. "Nu a fost o decizie surprinzatoare, deoarece Finantele au tot derulat astfel de operatiuni, iar in piata exista lichiditate pentru termene scurte. Pe termene mai lungi nu prea se plaseaza nicio banca. Ceea ce difera acum fata de licitatiile precedente este ca nevoia de finantare este mai mare si de aceea MF a trebuit sa plateasca ceva mai mult", a declarat Dragos Balaci, dealerul-sef de la RBS.

Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, afirma ca "prin aceasta licitatie, cei de la Finante au reusit sa se asigure ca pensionarii si salariatii de stat au bani in buzunare inainte de Craciun. Sint anumite plati pe care nu au cum sa le amine".

Romania libera avertizeaza, citind analisti economici, ca deficitul bugetar din acest an ar putea fi de 17 miliarde lei, ceea ce inseamna ca doar in ultima luna Finantele aveau de acoperit 9 miliarde lei, suma mai mare decit au reusit sa atraga in primele 11 luni. Reprezentanti din Ministerul Finantelor recunosc ca exista pericolul ca deficitul bugetar sa ajunga la 4% din PIB, echivalentul a 20 de miliarde lei.

"Asta inseamna ca au de acoperit in decembrie peste 10 miliarde de lei. In doar citeva luni si-au taiat singuri craca de sub picioare, prin adincirea abrupta a deficitului bugetar exclusiv prin majorarile de pensii si salarii. La  fiecare noua rectificare bugetara au fost crescute cheltuielile in functie de niste venituri care erau doar pe hirtie. Nu cred ca problemele au aparut neaparat din cauza incasarilor sub estimari, ci din faptul ca estimarile PIB au fost nerealiste", explica Chidesciuc.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22