Pe aceeași temă
Imediat după anunțul referitor la decesul Regelui, pe site-ul Casei Regale și pe pagina de Facebook toate comunicările au fost făcut în numele ”noului Șef al Familiei Regale”.
„Şeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor şi convenţiilor de astăzi, este de jure sau de facto Suveran, în termeni de autoritate asupra Casei Regale a României, la orice moment. Imediat după decesul Şefului Casei Regale a României, fără vreo proclamaţie ulterioară, Moştenitorul Evident sau Moştenitorul Prezumptiv, în funcţie de cine va fi în viaţă şi primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul şi apelativul de Rege sau Regină, indiferent de poziţia Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare şi indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu folosească un asemenea titlu sau apelativ“, arată Statutul complet al Casei Regale, republicat miercuri.
Înainte de moartea Regelui, Casa Regala a prezentat componenţa Casei Regale şi ordinea de succesiune clară, în contextul scandalului cu nepotul regelui - principele Nicolae, exclus din linia de succesiune - care a vrut să-și viziteze bunicul pe patul de moartea.
Potrivit statutului, principesa Margareta este prima în ordinea de succesiune, urmată de principesa Elena, Elisabeta Karina de Roumanie (fiica principesei Elena), principesa Sofia a României şi principesa Maria a României.
Modificările privind linia de succesiune vor putea fi făcute doar de şeful Casei Regale a României, spune statutul.
De asemenea, consortul acesteia, adică fostul actor Radu Duda, va primi titlul de „Alteţa Sa Regală Principele Consort al României“.
Beneficii pentru Casa Regală La Comisia juridică de la Senat se află pe ordinea de zi un proiect de lege privind statutul Casei Regale, urmând ca aceasta să aibă parte de mai multe beneficii din partea statului, inclusiv să locuiască în următorii 49 de ani în Palatul Elisabeta şi să poată angaja 20 de persoane, amintește Adevărul.
Cheltuielile de funcţionare curentă a Casei vor fi suportate din fonduri publice, cu adoptarea bugetului prin hotărâre de Guvern, dar cu obligaţia ca şeful Casei Regale, adică viitoarea Regină Margareta, să prezinte anual Parlamentului, în scris, un raport de activitate.
Principesa Margareta, Custodele Coroanei române, spune, în declaraţia sa pentru ţară, că prin întreaga sa viaţă Regele Mihai a continuat legătura familiei regale cu naţiunea română, iar pentru ziua noastră de mâine, el ne-a dăruit ziua lui de astăzi.
"Începe un nou timp pentru Casa Regală a României. Cu aceleaşi principii şi sentimente ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale poporul român", a afirmat Custodele Coroanei române.
Casa Regală a prezentat linia de succesiune înainte de moartea Regelui, în contextul scandalului cu fostul principe NIcolae îndepărtat de la linia de succesiune
Casa Regală a prezentat pe 9 noiembrie linia de succesiune şi a precizat că soţii şi copiii principeselor nu deţin titluri personale, informaţiile fiind difuzate pe fondul agravării stării de sănătate de Regelui Mihai, dar şi al scandalului provocat de intenţia fostului principe Nicolae de a intra în reşedinţa din Elveţia pentru a-şi vedea bunicul.
Astfel, după moartea Regelui, moştenitor este principesa Margareta, următoarea în linia de succesiune fiind principesa Elena.
"Titlurile Membrilor Casei Regale a Romaniei, precum si Ordinea de Succesiune sunt determinate de Normele Organice ale Casei Regale a Romaniei. Astfel, potrivit acestora, Seful actual al Casei Regale a Romaniei este Majestatea Sa Mihai I, Rege al Romaniei (jure sanguinis). Actualul Mostenitor la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Margareta, Principesa Mostenitoare a Romaniei (jure sanguinis), care va fi de acum inainte si va ramane dupa decesul Majestatii Sale Regelui Custode al Coroanei Romaniei (ad personam). Actualul consort al Mostenitoarei la Sefia Casei Regale a Romaniei este Alteta Sa Regala Radu, Principe al Romaniei (ad personam)", anunţă Casa Regală.
Membrii Casei Regale a României sunt următorii: Alteţa Sa Regala Elena, Principesa României (jure sanguinis); Alteta Sa Regală Sofia, Principesa Romaniei (jure sanguinis); Alteta Sa Regală Maria, Principesa Romaniei (jure sanguinis).
"Soţii si copiii Alteţelor Lor Regale Principesele nu deţin titluri personale", precizează Casa Regală. 'Ordinea de succesiune la tron şi la şefia Casei Regale a României este bazată pe principiul primogeniturii cu preferinţă masculină, Normele Organice abrogând astfel principiul salic al primogeniturii masculine absolute, cu excluderea femeilor si a descendentilor lor", menţionează Casa Regală. Practic, in prezent, succesiunea este următoarea: 1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei; 2. ASR Principesa Elena a Romaniei; 3. Elisabeta Karina de Roumanie; 4. ASR Principesa Sofia a Romaniei; 5. Elisabeta Maria Biarneix; 6. ASR Principesa Maria a Romaniei. Modificări ale acesteia pot fi făcute prin decizia Şefului Casei Regale a României.
Casa Regală a transmis pe 8 noiembrie, printr-un comunicat de presă, că Nicolae Medforth-Mills a avut o tentativă de violare a domiciliului regelui Mihai, la reşedinţa din Elveţia, unde fostul principe ar fi forţat uşa casei, implicând în incident şase persoane, dintre care trei colaboratori ai Casei Regale. El ar fi agresat fizic şi verbal trei persoane, una dintre ele având răni corporale. În final, fostul principe a fost împiedicat să forţeze intrarea în casă.
După moartea Regelui, comunicatul a dispărut de pe site-ul Casei Regale.