Statutul lui Ponta : Ce sanctiuni risca penalii din PSD. Ponta: Regulile sunt pentru toti, inclusiv pentru Sova

P.c. | 18.03.2015

Pe aceeași temă

PSD a introdus noi reguli in privinta sanctiunilor care trebuie aplicate membrilor cu probleme penale. Victor Ponta, initiatorul acestor schimbari, a declarat ca regulile stabilite de Comisia de statut a PSD vor fi aplicate tuturor membrilor PSD inclusiv fostului ministru Dan Sova, relateaza Adevarul.

 

Dacă eşti inculpat, adică dacă s-a pus în mişcare acţiunea penală, nu mai poţi ocupa funcţiile numite de ministru sau conducerea celor două Camere (ale Parlamentului - n.r.). Dacă eşti trimis în judecată pentru fapte de corupţie, de asemenea, eşti suspendat - din primele nu poţi fi suspendat, ci eşti înlocuit - eşti suspendat din funcţiile politice; dacă apare o condamnare în primă instanţă, inclusiv din calitatea de membru de partid, şi, sigur, în cazul unei condamnări definitive. La fel pentru persoanele arestate preventiv, îşi pierd funcţiile numite, funcţiile politice“, a arătat Victor Ponta, la finalul şedinţei.

 

Victor Ponta a spus aceste reguli sunt pentru toti membrii PSD, inclusiv pentru Dan Sova: Dacă adoptăm nişte reguli, regulile sunt pentru toţi. Regulile se vor aplica de la preşedintele partidului până la membrul care s-a înscris azi în partid“. Întreabat dacă astfel PSD nu riscă să rămână fără membri importanţi, Victor Ponta a arătat că PSD este o resursă inepuizabilă de membri.  „Nu va exista niciodată un PSD fără lideri, nu vă faceţi griji!", a declarat liderul PSD.

 

Victor Ponta a declarat, acum cateva zile, ca la Consiliul PSD care va avea loc weekendul viitor, va cere ca membrii PSD cercetati penal sa nu mai poata ocupa functii numite in guvern sau Parlament. Premierul a mai declarat ca membrii CSAT trebuie protejati, pentru ca procurorii sa nu le poata intercepta convorbirile telefonice: "Dupa alegeri am cerut sa ne intalnim la Consiliul National, sa alegem un presedinte, sa discutam despre modificarile la statut, despre alegerile din 2014Cei care au calitatea de inculpat şi s-a pus în mişcare acţiunea penală nu mai ocupă funcţii numite în guvern sau în conducerea Parlamentului, cei care sunt trimişi în judecată nu mai ocupă funcţii politice, iar cei care sunt arestaţi preventiv îşi pierd funcţiile politice numite, nu cele alese de primar sau parlamentar, pentru că au fost aleşi de cetăţeni. Consiliul propune Congresului schimbarea la statut, iar Congresul va fi la sfârşitul anului, dar referitor la aceste măsuri, dacă vor fi adoptate de Consiliu, vor intra practic în vigoare de săptămâna viitoare", a spus Ponta. 

 

El a argumentat această situaţie prin faptul că, până la Congres, vor fi organizate alegeri în toate structurile de partid şi trebuie să fie ţinut cont de această rezoluţie politică.


Consiliul National al PSD se va reuni in 20-21 martie pentru a-si alege presedintele, dar si pentru a dezbate modificarile la Statut, sefia acestui for fiind deja disputata, potrivit unor surse social-democrate, de Rovana Plumb, Gheorghe Nichita, Valeriu Zgonea, Constantin Nita si Marian Oprisan.

 

CITITI SI: Baronii PSD despre REFORMA partidului: Nu e posibil ca statutul unui partid să impună pierderea funcţiilor politice şi administrative

 

Premierul a sustinut de asemenea ca trebuie sa se gaseasca o solutie pentru a proteja informatiile detinute de un membru CSAT, in cazul in care convorbirile sale sunt interceptate de procurori.


Victor Ponta a fost intrebat, la B1Tv, daca, potrivit legii, SRI are dreptul sau obligatia sa-l informeze pe premier in legatura cu anumite suspiciuni rezonabile. Primul a spus insa ca aceasta este o alta discutie care impune o solutie de protejare a anumitor informatii.


"Aici e alta discutie, pe care, de asemenea, am purtat-o cu noul presedinte - cu cel vechi nu avea rost, ca pierdeam timpul - si anume legat de membrii CSAT. Membrii CSAT au acces la niste date atat de confidentiale, care tin de strategia noastra, de operatiuni externe, incat, sigur, nu exista in Codul de Procedura Penala vreo exceptie legata de membrii CSAT, dar i-am spus presedintelui ca trebuie sa se gandeasca domnia sa, ca e presedintele CSAT-ului, totusi, la o procedura prin care, daca un procuror din Zimnicea sau din Baia Mare intercepteaza un membru CSAT, sa gasim, totusi, o cale - nu sa-i spui respectivului - dar sa gasim o cale, totusi, de protectie a acelor informatii. Din cate stiu, nu exista inca o asemenea procedura, dar cred ca in viitor trebuie gasita la un moment dat", a spus Ponta.
 

CITITI SI: Consiliul National al PSD, organizat pe 20 si 21 martie. PSD isi va modifica STATUTUL si va elabora un NOU PROGRAM politic

 

Din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) fac parte: ministrul Apararii Nationale, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justitiei, ministrul Economiei, ministrul Finantelor Publice, directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul Serviciului de Informatii Externe, seful Statului Major General si consilierul prezidential pentru securitate nationala.
 

Presedintele CSAT este presedintele tarii, iar vicepresedintele CSAT este premierul Romaniei.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22