Pe aceeași temă
„Din punctul meu de vedere, ar trebui sa se numeasca USR, dar lucrurile astea vor face obiectul unor negocieri si eu sunt sigur ca, in cadrul acelor negocieri, vom lua cele mai bune decizii, pentru ca formatiunea sa iasa mult mai puternica decat ambele partide separat.
Si cred ca vom înțelege și unii, și alții ce plusuri, apropo de denumirea colegilor noștri, avem fiecare si ce atuuri avem, pe care trebuie sa le subliniem si sa le punem in valoare, pentru ca rezultatul sa fie unul foarte-foarte bun”, a afirmat Stelian Ion, luni, la RFI Romania.
Totodata, deputatul USR a precizat ca ponderea USR si PLUS pe listele de la alegerile parlamentare nu va fi jumatate-jumatate, in conditiile in care se vrea ca fuziunea sa aiba loc dupa alegerile parlamentare.
„Fuziunea se va face dupa alegerile parlamentare, deci nu va fi legata chestiunea fuziunii de cea a ponderii pe lista de parlamentare. Discutiile astea se poarta de la caz la caz. La locale avem alianta politica si fiecare organizatie judeteana si locala va negocia pe plan local, in functie si de structura filialelor si de oferta pe care o propune fiecare partid in parte, pentru a rezulta o lista cat mai buna.
De asemenea, la parlamentare vom tine cont si de aceste aspecte, insa este clar ca ponderea, din punctul nostru de vedere, nu va fi jumatate-jumatate, pentru ca e o realitate pe care nu o putem nega, am avut niste rezultate de-a lungul acestor ani, sondajele nu pot fi ignorate cu desavarsire, deci trebuie sa tinem cont si de sondaje, de cum sta fiecare dintre cele doua partide in sondaje, dar negocierile sunt mult mai ample si mai complicate de atât, nu va fi un calcul simplu, aritmetic”, a mai spus Stelian Ion.
Negocierile USR – PLUS sunt în impas
Cele două partide au purtat negocieri sâmbătă despre calendarul pentru fuziune, dar nu s-a putut stabili o dată certă pentru fuziune din cauza divergențelor legate de listele de candidați, de numele partidului și calendar.
Din perspectiva USR, fuziunea ar urma să aibă loc abia după alegerile parlamentare, care nu se știe când vor fi, la termen sau anticipate, în timp ce PLUS a votat în Comitetul Director ca aceasta să fie în iulie.
Oficial, USR și PLUS au anunțat, într-un comunicat comun, după ședințele de sâmbătă că a fost aprobată demararea negocierilor pentru fuziune. ”USR și PLUS au decis, astăzi, pașii spre fuziune. Comitetul Politic al USR și Consiliul Național PLUS au mandatat birourile naționale să demareze pregătirea procesului și condițiilor de fuziune, care vor fi aprobate în congresele reunite ale celor două partide.”
Pentru alegerile locale situația este la fel de încurcată, pentru că nu s-a decis dacă vor fi liste comune sau nu, așa cum au fost la europarlamentare. În situația listelor comune, se va merge pe formula sondajelor de opinie, soluție care nu este agreată de PLUS.
„Decizia luată de PLUS cu privire la propunerea de fuziune cu USR, în cadrul ședinței de Consiliu Național de sâmbătă, 8 februarie, este următoarea: Consiliul Național PLUS acordă Biroului Național al partidului un mandat pentru a începe discuția despre fuziune, cu 2 obiective:
elaborarea condițiilor de fuziune, respectiv
organizarea unui congres în iulie 2020”, arată reprezentanții partidului condus de Dacian Cioloș, într-un anunț de presă difuzat sâmbătă și citat de Mediafax.
USR s-a și definit ca un partid de centru-dreapta după ce peste 90% dintre votanții la referendumul intern al partidului au ales această orientare doctrinară.
Într-un comunicat de presă, USR anunță că 11.047 de membri, adică 91,25% din voturi, au fost în favoarea clarificării doctrinare de centru-dreapta. Cvorumul necesar validării votului intern a fost de 10.743 de voturi, iar prezența la finalul perioadei de votare a fost de peste 56%.