Stenograme din dosarul ARSVOM: Fost general SIE și doi liberali, interevenții la ministrul Drulă

Laurentiu Gheorghe | 01.07.2021

Senatorul PNL George Stângă şi preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, au fost înregistraţi de procurorii DNA chiar în biroul ministrului Transporturilor.

Pe aceeași temă

Senatorii liberali îi cereau lui Cătălin Drulă, să îi păstreze în funcţie pe şefii Asociaţiei Române de Salvare a Vieţilor Omeneşti pe Mare (ARSVOM) şi Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi, după cum rezultă din propunerea de arestare preventivă transmisă de procurorii DNA Tribunalului Constanţa, consultată de G4Media.ro.

În acest caz, toţi cei cinci inculpaţi, printre care şi directorul ARSVOM, Daniel Manole, au fost plasaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Procurorii arată în propunerea de arestare că intervenţia celor doi liberali ar fi avut loc la rugămintea liderului PNL Constanţa, Bogdan Huţucă, dar şi pentru ca senatorul Stângă să demonstreze că are influenţă politică şi pentru a câştiga astfel conducerea PNL Galaţi, potrivit susţinerilor lui Stângă şi Iulian Dumitrescu.

”Aş vrea să te rog frumos să îmi prelungeşti mandatele celor doi directori…, sunt luna asta amândouă şi la AFDJ şi la APDM şi principalul lucru, ţi-o spun din tot sufletul, pentru mine este raţionamentul politic, că eu am alegeri interne în partid şi nu mi-ar conveni să…, adică nu zic că aş pierde alegerile la Galaţi, dar nici un aş avea o situaţie foarte confortabilă dacă mi-aş pierde oamenii de acolo”, afirmă senatorul Stângă, conform G4Media.

Câteva zile mai târziu, senatorul Stângă revine insistent:

”Stângă George-Cătălin: Domnule ministru, fac ce vrei tu! Ajută-mă cu ăsta 4 luni. Ţine-mi-i patru luni şi după aia îţi promit că nu mai vin pe la tine pentru ei. Faci tu ce consideri.

Drulă Cătălin: Te referi la APDM şi la AFDJ?

Stângă George-Cătălin: Da.

În cadrul urmăririi penale din dosarul de luare de mită, trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat, procurorii DNA au montat tehnică de supraveghere audio-video şi în biroul ministrului Transporturilor Cătălin Drulă şi au surprins mai multe discuţii, relatează G4Media.

Directorul Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole, a fost reţinut de procurorii DNA, fiind acuzat de constituirea unui grup organizat, abuz în serviciu şi luare de mită. Dosarul vizează achiziţia la suprapreţ a patru nave, în valoare de 85 de milioane de lei, dar şi condiţiile în care a fost realizată tranzacţia. În raportul de achiziţii publice pe 2020 al agenţiei figurează achiziţia a patru nave, preţul şi firma furnizoare fiind SC Suszi SRL care,potrivit relatărilor presei ar fi furnizat şi în 2017 două nave agenţiei. Potrivit propriilor declaraţii, Manole lucrează în cadrul ARSVOM din 1993 şi cu mici pauze, din 1997 a deţinut în mai multe rânduri funcţia de director general al instituţiei.

De asemenea, au fost reţinute trei persoane fizice, administratori ai unor societăţi comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi spălare a banilor.

În cauză, a mai fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de un alt om de afaceri pentru săvârşirea unor infracţiuni similare.

Conform G4Media, este vorba despre Daniel Manole (director general al ARSVOM), Petru Ogrinji (administratorul firmei SC Suszi SRL care a livrat navele Ministerului Transporturilor), Cristian Antohi (administratorul SC Tehnorex International SRL, una dintre firmele acuzate de spălare de bani), Valeriu Iorga (administratorul SC Blue Line SRL, o altă firmă acuzată de spălare de bani) şi Ion Macovei (SC Concif Baza de Aprovizionare SRL, a treia firmă de apartament, la rândul ei intermediară a tranzacţiilor).

Miercuri, procurorii DNA Constanţa au transmis judecătorilor propunere de arestare preventivă timp de 30 de zile pentru 3 inculpaţi, iar pentru alţi 2 arest la domiciliu pentru aceeaşi perioadă. Toţi cei 5 inculpaţi au fost plasaţi în arest la domiciliu de către judecătorii Tribunalului Constanţa, pentru o perioadă de 30 de zile.

De asemenea, în înregistrări mai apare Dumitru Ciobanu, fost general SIE în anii 90. Acesta apare în stenogramele DNA referitoare la traficul de influență privind favorizarea unei companii turce care participa la licitații organizate de Ministerul Transporturilor, potrivit propunerii de arestare preventivă transmisă de procurorii DNA către Tribunalul Constanța în dosarul care îi vizează pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare, document consultat de G4Media.ro.

Procurorii DNA au pus în document stenogramele unei convorbiri între un om de afaceri și fostul general SIE, în care afaceristul Ion Macovei îi spune fostului general SIE că întâmpină probleme la Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor. Administratorul uneia dintre firmele care intermediau tranzacțiile cu nave îi explică lui Ciobanu că ”este o problemă cu acest om care e un câine” pentru care trebuie ”găsită o soluție”.

Discuția a avut loc, potrivit procurorilor, în 3 iunie 2021, în biroul lui Ion Macovei. Procurorii susțin că Macovei i-a cerut fostului general SIE Dumitru Ciobanu să găsească o modalitate prin care să reușească să ajungă la ministrul Cătălin Drulă pentru ca acesta să favorizeze o companie turcească de construcții de autostrăzi în cadrul procedurilor de achiziție publică derulate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.

„Macovei Ion: Pentru autostrada Ploiești – Buzău, care merge și s-a semnat și contratul…
Ciobanu Dumitru: Buzău?

Macovei Ion: Ploiești spre Buzău. Sunt mai multe loturi, sunt niște turci, am vorbit cu ei, suntem datori să intrăm cu ceea ce dumneavoastră îmi spuneți. Io am luat-o că e o chestie cu care poți să câștigi foarte bine
(…)
Macovei Ion: (…) dar este totuși o problemă cu acest om, care nu pot să spun că-i om, e un câine, acest Drulă, și trebuie să găsim o soluție pentru el.”

Procurorii susțin că Ion Macovei, care era implicat și în achiziția la suprapreț a navelor folosite de Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, era nemulțumit de ”atitudinea intransigentă a Ministrului Transporturilor și Infrastructurii care făcea imposibilă orice intervenție pentru favorizarea firmei turcești de care inculpatul era interesat, confirmată de către interlocutor care a propus varianta încercării influențării demnitarului prin intermediul unui alt om politic”.

DNA arată în propunerea înaintată Tribunalului Constanța că fostul general SIE Dumitru Ciobanu ar fi cerut ca, în schimbul încercării de a ajuta firma turcească, această companie să încheie contractele pentru emiterea scrisorilor de garanție cu o anumită societate de asigurări, în care ar fi personal implicat.

Cine e Dumitru Ciobanu. Fost general SIE în anii 90, unde a condus Direcției de Contraspionaj Extern potrivit unei anchete România Liberă, Dumitru Ciobanu a intrat în atenția publică în 1997. Atunci, la puțin timp după instalarea lui Emil Constantinescu ca președinte, Dumitru Ciobanu a transmis Administrației Prezidențiale un raport în care îi acuza pe Ioan Talpeș, chiar șeful SIE, de acte de corupție.

Raportul lui Ciobanu îl acuza pe Talpeș că ar fi primit în anul 1995 suma de 6 milioane de dolari de la contrabandistul sirian Zaher Iskandarani ca să-l salveze de la arestare, potrivit România Liberă.

Raportul nu a dus la nici un dosar penal, dar, după scandalul izbucnit prin apariția în presă a documentului, generalii Talpeș, Ciobanu și Silinescu au fost trecuți în rezervă din SIE.

După trecerea în rezervă, Dumitru Ciobanu a intrat în afaceri.

În 2005, el a fost în centrul unui scandal în orașul Comănești, unde primăria a vrut să cumpere un teren de 12 hectare de la firma Efil deținută de Dumitru Ciobanu pentru a construi locuințe sociale pentru localnicii afectați de inundații, potrivit unei anchete publicate atunci de Gardianul. Afacerea a picat după ce presa a dezvăluit suma supraevaluată a tranzacției, de peste 3 milioane de euro, un preț uriaș pentru acele vremuri.

Numele lui Dumitru Ciobanu a mai apărut în contextul unui dosar de corupție, instrumentat de procurori la compania de stat Electrica. Jurnalistul Ionel Stoica dezvăluia în 2014 că mai mulți martorii au relatat la DNA cum Cătălin Voicu (general SPP în rezervă) venea la Electrica însoţit de Dumitru Ciobanu și alți generali pentru a face presiuni asupra conducerii firmei să acorde contracte firmei Tech Safety.

Jurnalistul Dan Badea a scris că generalul Ciobanu a fost în perioada Securității comuniste șef al Serviciului Europa de Nord din Divizia Europa (UM 0199) a Serviciului de Informații Externe (CIE). Împreună cu generalul Dumitru Iliescu, fost șef al SPP, Ciobanu a înfiintat „Agenția Internatională de Protectie si Paza 2000 SRL” (AIPP), firmă în care acționar majoritar apărea un interpus.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22