Pe aceeași temă
Stenogramele, care au fost publicate în exclusivitate de către Digi24, sunt ale unor discuții interceptate în 2013.
Procurorii arată că, la data pe 5 septembrie 2013, Mircea Govor l-a contactat telefonic pe Liviu Dragnea, căruia i-a solicitat să accepte o întrevedere pentru a aborda problema numirilor la finanțe („Păi pentru că o avut Ştef o discuţie cu Chiţoiu şi o zis că tre' să vorbim o treabă cu dumneavoastră şi până atunci nu poate zice nimic... şi despre asta o fost vorba…am primit sarcină ca să vorbesc cu dumneavoastră”), însă Liviu Dragnea i-a răspuns că Daniel Chițoiu, Ministrul Finanțelor Publice, nu i-a comunicat nimic în acest sens.
În continuarea discuției, Mircea Govor și-a exprimat deznădejdea că problema numirilor „îs atâta de încurcate de… Dar fără dumneavoastră…”, la care Liviu Dragnea l-a asigurat că va vorbi direct cu Daniel Chițoiu despre această problemă.
A doua zi, Govor Mircea îi reamintește lui Andrei Dolineaschi să nu uite de Antifraudă, dovadă că liderul politic era extrem de interesat să își numească persoane obediente și în această structură nou înființată (Direcția Generală Antifraudă).
La data de 12 septembrie 2013, Mircea Govor, după ce s-a întâlnit la Ministerul Dezvoltării cu Liviu Dragnea, a purtat o discuție extrem de relevantă cu Andrei Dolineaschi, acesta din urmă arătând că a vorbit cu cei din conducerea ANAF în legătură cu numirile la finanțe, aceștia garantându-i „că se rezolvă”, mai scrie Digi24.
De asemenea, pentru a evita să abordeze chestiuni compromițătoare prin telefon, Andrei Dolineaschi i-a transmis lui Govor prin intermediul deputatului PSD Satu Mare, numitul Petric Octavian, ce trebuie să facă „ca să deblocheze situația de acolo”, referindu-se la faptul ca Govor (PSD) să ajungă la o înțelegere cu decidenții din cadrul PNL Satu Mare (Ștef Adrian și Ovidiu Silaghi), pentru a înainta conducerii ANAF o listă comună de propuneri pentru numiri în funcțiile vacante:
Petric: Alo ?
GOVOR MIRCEA VASILE: Servus Tavi!
Petric: Servus domnu Preşedinte!
GOVOR MIRCEA VASILE: Ce faci?
Petric: Uite, în Germania sunt.
GOVOR MIRCEA VASILE: Că m-o sunat măi ăsta, Andrei, ţi-o dat ceva să-mi dai mie?
Petric: Nu...
GOVOR MIRCEA VASILE: Păi cum nu, că o zis că... o vorbit ceva cu tine, sau ce?
Petric: Da, da, da, aşa, o să vorbesc cu tine... luni dimineaţa, vin la tine.
GOVOR MIRCEA VASILE: Păi io plec la Bucureşti că... io l-am întrebat ceva pe temele astea şi o zis că „nu v-o spus nimic ă... Tavi Petric?” Păi zic, „nimic.”
Petric: Păi nu, că nu ne-am întâlnit, da, păi atâta zicea, că legat de Finanţe să te înţelegi cu... ăia, să fie o singură listă, să nu, că ăia revendică nu ştiu ce, PNL-ul merg cu altă listă... noi dăm o listă şi ăia merg cu altă listă...
GOVOR MIRCEA VASILE: Da' nu are cum să fie și pentru că io nu sunt de acord ca să fac io cu PNL-ului” (...)
Nemulțumirile liberalilor
Anchetatorii notează că numirile pe funcții doar a unor membri PSD i-a nemulțumit pe Adrian Ștef și Silaghi Ovidiu, președintele PNL Satu Mare, deoarece PNL nu deținea niciunul dintre posturile de conducere pe inspecție fiscală, în ciuda faptului că Mircea Govor a recunoscut că „de aia controlul s-a împărțit în două, ca unul să meargă la ei, unul la noi”, adică cele două posturi să fie împărțite între PSD și PNL.
De altfel, Mircea Govor ar fi primit aceste ordine temporare pe mail, în ciuda faptului că acestea au ajuns oficial la sediul AJFP Satu Mare de abia în data de 6 august 2013.
În aceeași zi, Ioan Mircea Ardelean îi transmite lui Mircea Govor următorul SMS: „Va rog sa imi trimiteti propuneri pt Carei, Tasnad, Negresti. Aveti posturile vacante in documentatia care v-am dat-o”. Astfel, spun procurorii, rezultă că întreaga procedură privind reorganizarea finanțelor publice din județul Satu Mare era controlată de Mircea Govor, scrie Digi24, citând referatul DNA.
A doua zi, Mircea Govor are o discuție în contradictoriu cu Adrian Ștef, din care se desprinde cu ușurință concluzia că posturile vacante din organigrama AJFP Satu Mare urmează a fi ocupate doar în urma unor negocierilor purtate între liderii politici ai PSD și PNL, neavând importanță criteriul profesional:
„Domn (Ștef Adrian-PNL): Da !
GOVOR MIRCEA VASILE (PSD): Măi Adi!
Domn: Da.
GOVOR MIRCEA VASILE: Io am circul de pe lume aici măi!
Domn: Na, ce s-o întâmplat?
GOVOR MIRCEA VASILE: Păi da’ astea nu-s măi, acesta, în primul rând acesta pe care l-ai pus tu la Negreşti îi de la PDL şi măi, îţi spun io…
Domn: Măi !
GOVOR MIRCEA VASILE: Na bun, acuma Adi, îţi spun ceva, toţi îmi sar în cap, toată lumea îmi sare în cap de acolo…
Domn: Mircea, ascultă-mă te rog frumos.
GOVOR MIRCEA VASILE: Da.
Domn: Te rog frumos ascultă-mă.
GOVOR MIRCEA VASILE: Da.
Domn: Deci, numirile astea, numirile astea care noi le facem….
GOVOR MIRCEA VASILE: Adi, nu-i aşa, că astea locuri cheie, dă-le dracului să le f… că acum oamenii ăştia ştiu…
Domn: Stai măi un pic atuncia, te rog nu mă suna de faţă cu oamenii! Dacă vrei discutăm noi separat chestiunea asta.
GOVOR MIRCEA VASILE: Nu-i bai, io opresc, io sun la Bucureşti şi opresc numirile.
Domn: Na opreşte, opreşte cum vrei tu, asta este, n-am ce să fac, dacă tu discuţi cu oamenii mei pe care io îi fac şi io îi pun, tu îi opreşti, io n-am discutat niciodată, nici o propunere de a ta.
GOVOR MIRCEA VASILE: Na bine Adi, îi vorba, ştii ce spun ăştia, de ce luaţi de la PDL măi, ne-o f… într-una şi acum îi luaţi voi şi îi faceţi PNL…
Domn: Mircea, ascultă-mă te rog frumos, dacă vrei să discutăm nu discuta cu mine îi şedinţă… te rog frumos.
GOVOR MIRCEA VASILE: Da’ unde eşti acum ?
Domn: Îs la birou, da’ n-am discutat niciodată nici o numire de a ta, nici un nume nu l-am discutat.
GOVOR MIRCEA VASILE: Da Adi, Adi, stai un pic, că şi asta îi o chestie, da’ io, io efectiv nici io n-am spus până acum nimic, da’ asta, îmi spun oamenii ăştia acesta domnule, o venit de la PDL acum şi într-una o fost în circ şi în scandal cu el şi acum l-a şi luat voi ca să continuăm circul şi scandalul, dă-le dracului măi!
Domn: Deci Mircea, nu mai fac nici o propunere, nu mai discut nimic, am închis subiectul când vine Ovidiu (se referă la Ovidiu Silaghi) să şi le f…, io am închis subiectul, gata ! Nu mă mai interesează! Nu mă mai interesează!”
***
In 2013, sustin procurorii, Mircea Govor a incercat sa impuna persoane apropiate de el in Administratia Judeteana a Finantelor Publice Satu Mare. “Procedand in acest del, pe langa faptul ca a rezultat un folos necuvenit pentru persoanele respective, inculpatul Govor Mircea a urmarit sa obtina/mentina protectia societatilor comerciale controlate de el si familia sa din partea organelor fiscale din judetul Satu Mare si obtinerea unor beneficii personale sau pentru filiala partidului pe care-l conducea la nivel local”, arata DNA.
In ce priveste celalalt cap de acuzare – presupusul santaj –, procurorii anticoruptie arata ca, in 2010, Mircea Govor a amenintat un avocat din Baroul Satu Mare ca va publica intr-un ziar local articole compromitatoare. Pentru ca acest lucru sa nu se intample, Govor i-a propus avocatului sa ajute o firma a unui om de afaceri local in vederea castigarii mai multor licitatii publice.
Mai mult, continua DNA, tot in 2010, Govor s-a folosit de influenta asupra publicatiei locale pentru a impune “declansarea unei campanii mediatice denigratoare la adresa unui primar din comuna”. Din nou, banii sunt factorul comun, intrucat Mircea Govor a procedat astfel pentru a-l constrange pe primar sa intervina in vederea atribuirii unei lucrari cu fonduri europene (aproape zece milioane de lei) catre firma aceluiasi om de afaceri.
Presedintele PSD, audiat, vicepresedintele – urmarit penal
In aceasta cauza, chiar presedintele PSD a fost audiat joi la sediul DNA. Liviu Dragnea a fost chemat ca martor in cauza ce il priveste pe vicepresedintele CJ Satu Mare. Dragnea nu a dorit sa comenteze retinerea colegului sau de partid si presedinte al filialei judetene a PSD. "Nu vreau sa comentez. Vreau sa spun decat (sic!) ca imi pare foarte rau", a raspuns Dragnea, la intrebarile ziaristilor, potrivit Hot News.
Si vicepresedintele PSD, deputatul Andrei Dolineaschi, e urmarit penal in aceasta cauza. DNA il suspecteaza de complicitate la trafic de influenta. Procurorii sustin ca Mircea Govor ar fi facut demersuri in vederea numirii persoanelor apropiate in Administratia Judeteana a Finantelor Publice prin intermediul lui Dolineaschi, secretar general al PSD la acel moment.
(Andrei Dolineaschi)
DNA arata ca ajutorul dat de Andrei Dolineaschi a constat in:
- Solicitarea si obtinerea unor documente cu caracter confidential de la persoane cu functii de decizie in cadrul ANAF ce au fost transmise ulterior lui Mircea Govor;
- Transmiterea solicitarilor pe care Govor le facea catre factorii de decizie din ANAF;
- Punerea in legatura directa a lui Govor cu factorii de decizie din ANAF.