Pe aceeași temă
Regizorul Stere Gulea, fost decan al Facultăţii de Cinema din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC), între 1990 și 1996, a anuntat recent ca va inceta orice colaborare cu Universitatea, considerandu-l pe rectorul Adrian Titieni responsabil pentru degradarea imaginii acesteia si pentru alterarea relaţiilor dintre cadrele didactice. Anuntul a fost facut intr-o scrisoare deschis publicata pe pagina de Facebook a Observatorului Cultural.
Cititi scrisoarea regizorului Stere Gulea:
"Domnule rector al UNATC,
Prof. univ. dr. Adrian Titieni,
Vă aduc la cunoştinţă că, odată cu încheierea contractului de colaborare între UNATC şi subsemnatul, în calitate de profesor la plata cu ora, în cadrul Facultăţii de Cinema, încetează colaborarea cu instituţia pe care o conduceţi. Motivul acestei decizii este generat de atmosfera creată în UNATC în ultimul an, atmosferă de care vă consider principal responsabil şi care a dus la alterarea gravă a relaţiilor dintre cadrele didactice, precum şi la deteriorarea imaginii UNATC în opinia publică.
Am fost timp de 6 ani decan al Facultăţii de Cinema (1990-1996) şi cunosc foarte bine neajunsurile structurale ale UNATC, care în loc să fie eliminate s-au cronicizat prin adoptarea sistemului Bologna, nepotrivit pentru învăţământul artistic, dar adoptat de corpul profesoral pentru că asigură venituri substanţiale şi onorabile (titluri de doctor etc.).
La alegerea d-voastră ca rector am sperat că aceste deficienţe structurale vor fi analizate şi înlăturate, ori constat că preocuparea d-voastră a devenit revista Film-Menu, care, place sau nu, exprimă puncte de vedere ale studenţilor despre cinema.
21.07.2015"
CONTEXT
Reactia lui Stere Gulea vine in contextul incidentelor care au avut loc la UNATC in ultimele luni, Comisia de Etică a universitatii decizand sa ii audieze pe criticul de film Andrei Rus, lector universitar, si pe criticul de film Andrei Gorzo, profesor in cadrul universitatii, la solicitarea preşedintele Senatului UNATC, Sergiu Anghel, pentru presupuse daune de imagine aduse universitatii.
Comisia a propus desfacerea contractului de munca in cazul lui Andrei Rus, renuntand in cele din urma la aceasta hotarare, si sanctionandu-l pe acesta cu avertisment scris, cu diminuarea salariului de bază cu 15 la sută, timp de un an, si cu suspendarea, pe o perioadă determinată de timp, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control, ca membru în comisii de doctorat, de master sau de licenţă pe o perioadă de cinci ani, conform unui mesaj postat pe Facebook de Andrei Rus.
Rus a anuntat ca va contesta in instanta aceasta decizie a Comisiei de Etica: "Ţin să menţionez în final că în continuare nu s-a demonstrat că eu am adus prejudicii de imagine universităţii şi că am spus neadevăruri în public, de vreme ce decizia comisiei de etică a fost infirmată azi (miercuri, n.r.) de Senat. E totul în regulă, le mulţumesc celor care au votat pentru rămânerea mea în UNATC. Aştept decizia scrisă a Senatului şi voi merge mai departe în instanţă pentru a-mi apăra drepturile".
In luna iunie, profesorii de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj s-au solidarizat cu Andrei Rus si Andrei Gorzo, printr-o scrisoare deschisa in care aratau ca acestia "au fost supuși unor grave abuzuri de putere, unor vicii de procedură și au fost victime ale denigrării publice din partea Rectoratului UNATC și a unor membri ai Senatului UNATC." Acestia au criticat de asemenea faptul ca "nici Rectoratul, nici Senatul UNATC nu au sancționat luările de poziție profund rasiste și homofobe, contrare eticii universitare, exprimate public de membri ai conducerii UNATC în relație cu colegii lor universitari."
Conflictul din UNATC a izbucnit în urma unei scrisori deschise trimisa de redacţia revistei Film Menu, coordonată de Andrei Rus, rectorului Universităţii, Adrian Titieni, in care consiliul de administraţie al UNATC era criticat pentru ca ar fi decis “înjumătăţirea bugetului şi a tirajului revistei Film Menu, fără niciun fel de justificări". Conducerea UNATC a precizat insa că "revista Film Menu NU este în pericol!", adăugând că "niciodată nu s-a pus problema desfiinţării acestei reviste". Conflictul a luat amploare insa in urma acuzatiilor reciproce pe care si le-au adus cele doua parti.
CITITI intreaga desfasurare a evenimentelor care au avut loc la UNATC pe blogul Scandalul UNATC.