Stoltenberg recomandă României să crescă bugetul pentru apărare, Cioloș promite 2% din PIB

Iulian Popescu | 08.03.2016

Premierul Dacian Cioloș l-a asigurat marți pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că România va aloca tot mai mult pentru a se apropia de 2% pentru apărare (cât a stabilit anul trecut) și și-a exprimat speranța că Alianța își va întări prezența pe flancul estic şi în zona Mării Negre.

Pe aceeași temă

 

"Recomand României să-şi crească cheltuielile bugetare pentru apărare, deci să continuie creşterea de anul trecut pentru anii care vor veni. Această măsură este deosebit de importantă pentru ţările noastre având în vedere că trebuie să răspundem unor provocări de apărare într-o lume în schimbare în care avem cereri crescânde pentru securitate şi apărare.

România doreşte să contribuie la o alianţă mai puternică care este în acelaşi timp cea mai bună garanţie pentru securitatea în Europa în special astăzi când avem de a face cu cele mai mari provocări de securitate din timpul acestei generaţii.

Toate ţările membre ale NATO îşi sporesc capacitatea de reacţie a trupelor şi ne consolidăm prezenţa în partea estică a alianţei, prezenţă care va deveni din ce în ce mai puternică pe măsură ce ne pregătim pentru summit-ul de la Varşovia, din iulie", a spus secretarul general al NATO, marţi, la finalul întrevederii pe care a avut-o la Bruxelles cu premierul Dacian Cioloş.

 

Cioloș: Decizia de a asigura 2% in PIB pentru dotarea armatei este fermă

 

"Am discutat în general despre angajamentul României în dotarea armatei, în faptul că această decizie politică luată în urmă cu ceva vreme de a asigura 2% din PIB pentru dotarea armatei este una fermă şi că inclusiv guvernul pe care-l conduc s-a angajat să meargă în această direcţie.

Aceste resurse care se adaugă la resursele pe care alte state NATO le mobilizează inclusiv pentru o prezenţă mai activă a NATO în zona estică aşa cum recent Statele Unite au luat o decizie în această direcţie", a spus prim-ministrul Cioloş.

 

Stoltenberg: Un NATO puternic este "baza esenţială" a unui dialog mai eficace cu Rusia

 

"Noi nu căutăm un conflict cu Rusia, ci dimpotrivă lucrăm pentru a restaura previzibilitatea în relaţiile cu Rusia şi transparenţa în activităţile noastre respective. Nu există nicio contradicţie între o apărare puternică şi dialogul cu Rusia, avem nevoie de ambele, atât de mai multă apărare, cât şi de mai mult dialog, cu atât mai mult într-o situaţie dificilă cum este cea din prezent. NATO încearcă să se adapteze pentru o serie întreagă din ce în ce mai complexă de ameninţări şi provocări. Pentru aceasta, contăm pe România şi România poate conta pe NATO", a spus secretarul general al NATO.

 

Consolidarea prezenței NATO pe flancul estic

 

"Am subliniat priorităţile şi aşteptările României de la summit-ul NATO de la Varşovia. Sperăm să vedem o întărire a prezenţei NATO pe flancul estic, nord-estic, dar şi sud-estic, şi aici am menţionat faptul că România e gata să se angajeze nu doar declarativ, ci într-un mod foarte concret, inclusiv cu resurse, pentru întărirea prezenţei NATO pe flancul estic, pe o prezenţă avansată a forţelor aliate în flancul estic, urmând ca în câteva săptămâni să venim cu câteva propuneri concrete care să fie avute în vedere în discuţiile de la summit-ul de la Varşovia", a declarat Cioloş.

 

El a afirmat că pentru România, dar şi pentru alianţă, trebuie să constituie un permanent interes şi zona Mării Negre:

 

"Am subliniat importanţa atât pentru România, cât şi în general pentru NATO a zonei Mării Negre, unde România îşi doreşte o prezenţă activă a NATO.

România va lua iniţiativa pentru a întări cooperarea cu ţările partenere NATO şi vecine, cu Bulgaria şi Turcia, dar sperăm ca această colaborare să se transforme într-una internaţională cu prezenţa şi a altor parteneri membrii NATO, prin rotaţie, şi am primit şi aici asigurarea sprijinului domnului secretar general pentru acest tip de abordare", a spus premierul român.

 

Referitor la colaborarea dintre NATO şi Uniunea Europeană, Jens Stoltenberg a precizat că aceasta este "mai strânsă ca niciodată" în ceea ce priveşte răspunsul la criza refugiaţilor, la ameninţările hibride şi în susţinerea Modovei, Ucrainei şi Georgiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22