Pe aceeași temă
Strategia Nationala de Aparare 2015-2019 va intra la dezbateri si vot in plenul Parlamentului marti, incepand cu ora 13.00. Decizia a fost luata in Birourile reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.
"Maine, la ora 13,00, are loc votul si dezbaterea pe Strategia Nationala de Aparare in sedinta plenului reunit", a declarat luni secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici, potrivit HotNews.
Propunerea zilei de marti a apartinut PSD, a aratat secretarul Camerei.
"Propunerea a apartinut liderului grupului PSD. Nu a argumentat. E normal ca atata timp cat exista in Parlament o strategie si avem raportul comisiei, ea sa se dezbata. Nu a fost stabilit cand anume sa se dezbata si a facut propunerea sa se dezbata maine, la ora 13,00. A mai fost o propunere ca astazi, dupa alocutiunea presedintelui Iohannis, sa fie dezbaterea si votul final. Birourile permanente reunite nu au fost de acord cu aceasta propunere si au ramas pe propunerea pentru marti, la ora 13,00", a explicat Mircovici.
Astazi, presedintele Klaus Iohannis va sustine in plenul Parlamentului, incepand cu ora 17.00, un mesaj cu privire la Strategia Nationala de Aparare a Romaniei.
Joia trecuta, documentul Strategiei de Aparare i-a adus pe reprezentantii diplomatici ai statelor membre NATO si UE la Palatul Cotroceni, acolo unde au avut o intrevedere cu reprezentantii Administratiei Prezidentiale.
Principalul subiect adus in discutie de cele doua parti, potrivit Palatului Cotroceni, a fost prezentarea viziunii strategice in domeniul securitatii si apararii a autoritatilor de la Bucuresti.
“Prezentarea, in premiera, a acestui document in fata reprezentantilor corpului diplomatic acreditat la Bucuresti a fost urmata de un dialog pe subiecte de interes comun privind Uniunea Energetica si comunicarea strategica la nivelul Uniunii Europene”, arata Administratia Prezidentiala.
Aviz favorabil in comisii
Strategia Nationala de Aparare 2015-2019 a primit, miercurea trecuta, raport favorabil in unanimitate de la comisiile de aparare din Senat si Camera Deputatilor.
Documentul a fost aprobat in CSAT si promovat de presedintele Romaniei spre dezbatere si adoptare in Parlament.
"In baza Constitutiei si a legii privind planificarea apararii, domnul presedinte Klaus Iohannis a inaintat Parlamentului Strategia Nationala de Aparare pentru perioada 2015 - 2019, urmand ca aceasta sa fie aprobata de Parlament", a aratat generalul Ion Oprisor, consilier prezidential.
El a adaugat ca a avut loc o analiza a documentului in cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Federatia Rusa – principala amenintare
Presedintele Klaus Iohannis a trimis, in 12 iunie, Strategia Nationala de Aparare a Tarii in Parlament. Seful statului a solicitat, de asemenea, sa se adreseze Legislativului, pe aceasta tema, in sedinta reunita din 22 iunie.
CITESTE SI: Moscova-principala amenintare la securitatea tarii, potrivit Strategiei Nationale de Aparare a Romaniei
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, “preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis vineri, 12 iunie a.c., Parlamentului României, Strategia Naţională de Apărare a Ţării. Totodată, domnul Președinte Klaus Iohannis a transmis Președintelui Senatului, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, și Președintelui Camerei Deputaților, domnul Valeriu Zgonea, în conformitate cu prevederile Art. 88 din Constituţia României, republicată, solicitarea de a adresa Parlamentului un mesaj referitor la Strategia Națională de Apărare a României, în ședința reunită a celor două Camere, luni, 22 iunie a.c., începând cu ora 17.00”.
Strategia nationala de aparare a Romaniei mentioneaza indirect Federatia Rusa inca de la prima pagina: "Schimbarea de paradigma la nivel global se caracterizeaza prin cateva evolutii de care trebuie sa tinem cont in elaborarea unei noi Strategii. Romania se afla intr-o regiune care a fost mult timp caracterizata de prezenta unor conflicte inghetate. Astazi regiunea este marcata de conflicte active si de o deteriorare a relatiilor dintre NATO si Federatia Rusa. Prezenta zonelor de conflict in regiune ridica in mod direct si problema securitatii cetatenilor romani."