Stratfor - De ce nu se poate reduce datoria Greciei

Fara Autor | 07.07.2015

Pe aceeași temă

Comitetul de Audit grecesc a dat publicităţii un raport preliminar pe 18 iunie, concluzionând că datoria publică este „ilegală, ilegitimă şi odioasă“, scrie Stratfor, preluată de Adevărul. Conceptul de „datorie odioasă“ datează din anii '20, dar nu a fost niciodată promulgată vreo lege care să prescrie o asemenea datorie, notează Stratfor.

 

Grecia a cerut o nouă reducere a datoriei sale externe, însă creditorii europeni  refuză categoric să accepte asta.

 

Raportul Comitetului de Audit al Greciei nu va cauza dezbateri în afara ţării pentru că „datoriile odioase“ sunt o problemă asupra căreia legea internaţională încă nu a ajuns la o concluzie fermă.

 

Când această idee a luat naştere, creatorul ei, Sack, a sugerat că trebuie înfiinţat un tribunal internaţional care poate decide dacă o datorie este odioasă sau nu.   Tribunalul nu a fost niciodată format, poate din cauză că o asemenea decizie este incredibil de complexă. Existenţa unui organism internaţional care poate declara datoriile invalide ar adăuga încă un risc pentru investitorii care cumpără datorii, reducând mult dorinţa lor de a face asta şi crescând ratele dobânzilor – mai ales în anumite ţări mai sărace care ar fi cel mai afectate de ele.   

 

În ultimii cinci ani, Grecia s-a aflat în cădere liberă, şi cu fiecare prăbuşire a ajuns şi mai aproape de ieşirea din zona euro. Deşi analiştii Stratfor nu consideră că ultimele evenimente din Grecia vor conduce neapărat la un Grexit, evenimentele viitoare ar putea conduce la un asemenea scenariu, conchide Stratfor, citată de Adevărul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22