Pe aceeași temă
Comitetul de Audit grecesc a dat publicităţii un raport preliminar pe 18 iunie, concluzionând că datoria publică este „ilegală, ilegitimă şi odioasă“, scrie Stratfor, preluată de Adevărul. Conceptul de „datorie odioasă“ datează din anii '20, dar nu a fost niciodată promulgată vreo lege care să prescrie o asemenea datorie, notează Stratfor.
Grecia a cerut o nouă reducere a datoriei sale externe, însă creditorii europeni refuză categoric să accepte asta.
Raportul Comitetului de Audit al Greciei nu va cauza dezbateri în afara ţării pentru că „datoriile odioase“ sunt o problemă asupra căreia legea internaţională încă nu a ajuns la o concluzie fermă.
Când această idee a luat naştere, creatorul ei, Sack, a sugerat că trebuie înfiinţat un tribunal internaţional care poate decide dacă o datorie este odioasă sau nu. Tribunalul nu a fost niciodată format, poate din cauză că o asemenea decizie este incredibil de complexă. Existenţa unui organism internaţional care poate declara datoriile invalide ar adăuga încă un risc pentru investitorii care cumpără datorii, reducând mult dorinţa lor de a face asta şi crescând ratele dobânzilor – mai ales în anumite ţări mai sărace care ar fi cel mai afectate de ele.
În ultimii cinci ani, Grecia s-a aflat în cădere liberă, şi cu fiecare prăbuşire a ajuns şi mai aproape de ieşirea din zona euro. Deşi analiştii Stratfor nu consideră că ultimele evenimente din Grecia vor conduce neapărat la un Grexit, evenimentele viitoare ar putea conduce la un asemenea scenariu, conchide Stratfor, citată de Adevărul.