Streinu-Cercel anunță într-o discuție cu Firea că va fi testat un eșantion de 10.000 de bucureșteni

Redactia | 26.03.2020

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș”, a declarat că va începe testarea bucureștenilor cu un eșantion de 10.000 de persoane.

Pe aceeași temă

„Am discutat aseară și astăzi, după ce domnia sa depune jurământul vom avea o întâlnire. E un proiect care trebuie susținut de toată lumea, pentru că ne dă imaginea clară a modului în care se mișcă virusul în populație. Am vorbit cu dl Tătaru și am reconfirmat acest proiect”, a spus Streinu-Cercel cu privire la acceptul pe care l-a obținut de la Ninel Tătaru, ministrul Sănătății care a fost numit joi după demisia lui Victor Costache.

Streinu-Cercel a explicat să studiul este făcut pentru o populație de 2 milioane de locuitori și, pentru a da o imagine asupra circulației virusului, este necesar să fie testate 9.558 de persoane, dar pentru a lua în calcul și faptul că nu pot fi găsiți toți acasă, eșantionul a fost dimensionat la 10.514.

El a amintit îndemnul OMS: ”Testați! Testați! Testați!” și a spus că, bineînțeles, sunt testați pacienții, personalul medical, dar trebuie și populația.

Testarea va începe luni, 30 martie. Primăria Capitalei va achiziționa 4.000 de teste, iar cele 6 primării de sector vor cumpăra cate 1.000 de teste, a precizat Gabriela Firea.

Eșantionul a fost stabilit pe baza unei estimări la 2 milioane de locuitori a populației Bucureștiului. Vor fi cinci categorii de vârstă: de la 0 la 19 ani, între 20-44 de ani, 45-65 de ani, 65-79 de ani, peste 80 de ani, a spus Streinu Cercel.

El a adăugat că 80% dintre persoanele care sunt infectate cu Covid-19 fac forme ușoare și medii, pe care uneori nici nu le conștientizează și astfel în infectează și pe pe cei din jur, care pot face forme severe.

Streinu Cercel a precizat că persoanele selectate pentru a fi testate vor fi anunțate prin intermediul președinților asociațiilor de bloc și că echipele de testare nu vor intra în casele oamenilor.

Cei selectați vor fi chemați în fața scării, în stradă, unde vor fi testați.

Vor fi făcute două teste, unul pentru a detecta eventuala prezență a Covid-19 la momentul testării, iar unul pentru decelarea anticorpilor, pentru a vedea câte persoane au avut deja infecția.

Rezultatele vor fi obţinute în 15-30 de minute şi vor fi transmise prin SMS persoanelor respective. Acuratețea testelor depășește 98%, a mai spus Streinu Cercel.

În cazul în care o persoană este testată pozitiv, toți oamenii care locuiesc în respectiva scară de bloc vor fi trecuți în carantină și testați. La finalul perioadei de carantină, în ultimele două zile, vor fi testați din nou. Între timp, scările de bloc vor fi dezinfectate.

Streinu Cercel a mai spus că oamenii pot refuza testele, dar „pierd o șansă să știe care e starea lor de sănătate”.

În București sunt 188 de persoane confirmate cu coronavirus, cele mai multe cazuri fiind în Sectorul 2, respectiv 116, a anuntat managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, Adrian Streinu Cercel, joi, într-o conferință de presă susținută la Primăria Capitalei.

Situația pe Sectoare este următoarea:

Sectorul 1- 24 cazuri
Sectorul 2 - 116
Sectorul 3- 6 cazuri
Sectorul 4- 11 cazuri
Sectorul 5- 3 cazuri
Sectorul 6- 14 cazuri
Ilfov - 14 cazuri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22