Pe aceeași temă
STS a reacționat vineri după ce poliția a acuzat serviciul de transmisiuni speciale că a localizat greșit apelul fetei de 15 ani din Caracal care a cerut ajutor la 112 și că ar fi trimis polițiștii la adrese greșite.
STS explică ce poate face tehnologia de localizare, oferind și o hartă în acest sens. STS lasă de înțeles că poliția a preluat greu apelul disperat al fetei și spune că ”STS nu identifică locul telefonului și nici celula operatorului de telefonie prin care se efectuează apelul. Toate aceste informații sunt furnizate de către furnizorul reţelei publice mobile de telefonie la iniţierea apelului, sub forma unor sectoare de cerc și sunt disponibile la nivelul operatorilor și dispecerilor implicați în gestionarea cazului”.
Primul apel la 112
„Prin apelarea numărului de urgență 112 este furnizată și disponibilă în mod automat informația de localizare transmisă de operatorul reţelei publice mobile. Zona primară de localizare este reprezentată sub forma unui unui cerc sau sector de cerc, așa cum se poate observa în imaginile de mai jos. În cazul de față, victima a fost găsită în zona afișată, la limita inferioară a acesteia”, spune STS, care prezintă, într-un comunicat dat presei vineri graficul localizării fetei.
Figura 1. Informația de localizare asociată primului apel (primul apel realizat în 25.07.2019, la ora 11:05:04, având o durată de 45 de secunde)
Al doilea apel la 112
Pe durata celui de al doilea apel, informația de localizare este cea reprezentată în figura nr. 2, de unde se poate deduce că telefonul victimei a comutat pe o altă celulă a operatorului de comunicații mobile, spune STS.
Figura 2. Informație de localizare asociată celui de al doilea apel (al doilea apel realizat în 25.07.2019, la ora 11:06:21, având o durată de 2 min. 20 sec.)
Al treilea apel la 112
Pe durata celui de al treilea apel informația de localizare a fost identică cu cea primită în cazul primului apel efectuat de victimă, mai spune STS.
Figura 3. Informație de localizare asociată celui de-al treilea apel (al treliea apel realizat în 25.07.2019, la ora 11:12:33, având o durată de 1 min. 38 sec.)
Joi, o fată de 15 ani din Caracal, dispărută în Olt, despre care se crede că a fost ucisă și arsă de Gheorghe Dincă, de 66 de ani, a sunat la 112, spunând că este într-o casă aproape părăsită. Victima a apucat să sune de 3 ori la 112 și a oferit câteva detalii, dar locul a fost găsit doar după 18 ore. Conform oficialilor IGPR, STS a transmis însă trei locații eronate, iar echipajele au reușit să ajungă la imobilul în care era victima abia după câteva ore. STS susține însă că nu identifică locul exact al telefonului.
Președintele Klaus Iohannis a spus că este „revoltat” de ceea ce s-a întâmplat la Caracal și va solicita în ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc marți, 30 iulie a.c., o anchetă completă privind modul în care a acționat în acest caz fiecare instituție responsabilă.
Și premierul Dăncilă a reacționat și a cerut „elucidarea de urgență” a acestui caz.
Conducerea CSM a cerut, la rândul său, ca Inspecția Judiciară, ba chiar și Secția Specială pentru magistrați să se implice și să deschidă anchete. Ministrul de Interne și șeful Poliției au plecat la Caracal.
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a procedat corect, fără nicio abatere, în spiritul şi în litera legii, a declarat, vineri seară, purtătorul de cuvânt al STS, Mariana Pop, cu privire la cazul fetei dispărute la Caracal, notează Agerpres.ro.
„În conformitate cu prevederile articolului 10 din Ordonanţa de Urgenţă de Urgenţă 34/2008, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a procedat corect, fără nicio abatere, în spiritul şi în litera legii, îndeplinind următoarele atribuţii: în data de 25 iulie am primit şi am înregistrat automat trei apeluri de urgenţă, care au fost localizate, aşa cum prevede ordonanţa, pe cât a fost posibil. Am transmis operativ cazul la Dispeceratul Poliţiei Slatina, transferul realizându-se conform indexului – cazul a fost indexat: lipsire de libertate”, a precizat Mariana Pop, citată de Agerpres.ro.