Pe aceeași temă
Studentii Universitatii din Bucuresti reclama, intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis, conditiile mediocre din salile de curs si din camine. In plus, studentii anunta proteste, in conditiile in care nu au primit niciun raspuns din partea Universitatii din Bucuresti sau a Ministerului Educatiei, legat de plangerilor lor, potrivit Ziare.com.
"Studentii Universitatii din Bucuresti isi risca sanatatatea si chiar viata pentru a veni la facultate. Universitatea din Bucuresti a transmis Ministerului Educatiei o cifra de scolarizare mult mai mare fata de conditiile optime pe care le poate oferi. In acest sens, mii de studenti, cadre didactice si personal auxiliar risca sa faca diverse boli pulmonare din cauza faptului ca in afara de centrala pe care o are in dotare, Universitatea nu a luat in considerare niciodata incalzirea electrica", se arata in scrisoarea deschisa semnata de Societatea Studentilor Universitatii din Bucuresti (SSUB).
Tinerii ii scriu lui Iohannis ca temperatura in salile de curs nu a depasit in aceasta iarna 15 grade si amintesc de situatia de la Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, unde ploua in sali.
"Salile sunt pline de mucegai si igrasie, iar cand ploua apa curge in salile de curs. Foarte multi studenti mi-au povestit despre conditiile greu de imaginat in care sunt nevoiti sa-si desfasoare cursurile si despre frigul pe care trebuie sa-l indure cateva ore in fiecare zi. Zeci de studenti s-au imbolnavit, urmeza tratamente medicale si nici macar nu se mai pot prezenta la curs. Le da Universitatea din Bucuresti bani de medicamente?", se intreaba, retoric, George Velcea, presedintele Societatatii Studentilor Universitatii din Bucuresti (SSUB).
In acest moment, spun studentii, majoritatea caminelor si facultatilor din Universitatea din Bucuresti au devenit "focare de infectie, bombe cu ceas pentru cei care locuiesc, invata sau lucreaza" acolo.
"Riscul la care sunt supusi studentii si profesori poate fi fatal. De altfel, am solicitat in nenumarate randuri rezolvarea situatiei dezastruoase a caminelor, dar in zadar", se arata in scrisoarea adresata lui Iohannis.
Studentii se plang si de conditiile din campusurile studentesti si de taxele de scolarizare mult prea mari.
"Daca doresc Internet in camine, studentii sunt obligati sa incheie contracte cu un 'anumit' furnizor de Internet, soarecii si gandacii sunt la ei acasa in caminele si campusurile universitatii, persoane care nu studiaza la UB ocupa clandestin locurile studentilor in camine, baile din camine si facultati nu au sapun sau hartie igienica, fiindca acestea sunt furate de angajatii universitatii, iar abuzurile sunt omniprezente. Studentii stau de multe ori zile in sir fara apa calda sau caldura, universitatea motivand ca e vina furnizorilor, dar fara sa ii traga pe acestia la raspundere", continua scrisoarea deschisa.
"Ne-am saturat de promisiuni, de cenzura si de lipsa de transparenta. Studentii si tinerii au murit la Revolutie strigand: 'Vom muri si vom fi liberi!', cu speranta ca macar urmasii lor sa fie liberi. Acum, la peste 25 de ani de la Revolutie, suntem oare liberi? Sau asteapta sa murim si sa fim astfel liberi...? Universitatea din Bucuresti ne cenzureza si incearca sa intimideze studentii prin organele acesteia, la fel cum partidul unic folosea Securitatea”, mai apare scris in documentul in cauza.
Studentii pregatesc proteste
Tinerii mai anunta si ca marti, incepand cu ora 15:30, "sute de studenti ai Universitatii din Bucuresti vor face o 'plimbare' prin incinta Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, unde isi are sediul si Rectoratul, pentru a trage un semnal de alarma, pentru a arata ca ne pasa de viitorul nostru si vrem sa fim tratati ca si parteneri in procesul educational, cum prevedea legea”, ii mai transmit studentii, lui Iohannis.
“Vrem calitate la Universitatea din Bucuresti, nu conditii ca in Evul Mediu. Vrem autonomie universitara, nu satrapie locala. Vrem ca invatamantul sa fie centrat pe student si nu sa fie centrat pe cum sa-i facem pe studenti sa taca", se mai arata in scrisoarea deschisa.