Studenții vor să știe cu cel puțin 14 înainte, în ce condiții va începe noul an universitar

Laurentiu Gheorghe | 03.09.2020

Studenţii solicită universităţilor să publice cu cel puţin 14 zile înainte de începerea anului universitar în ce condiții se vor relua cursurile şi să fie consultaţi pe acest subiect.

Pe aceeași temă

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) reclamă că publicarea recomandărilor referitoare la începerea anului universitar în condiţiile pandemiei de COVID-19 a avut loc fără o consultare prealabilă a beneficiarilor principali ai învăţământului superior, studenţii acuzând lipsa vădită de previzibilitate şi predictibilitate oferită educaţiei pentru începutul anului universitar 2020 – 2021. Ei mai critică şi faptul că nu există prevederi clare referitoare la studenţii cazaţi în campusurile universitare, în cazul apariţiei unor cazuri de îmbolnăvire. ANOSR solicită conducerilor universităţilor ca decizia privind scenariul care va fi aplicat la reluarea cursurilor să fie luată cu 14 zile înainte de începerea efectivă a acestora.

„Având în vedere că Ministerul Educaţiei şi Cercetării împreună cu Ministerul Sănătăţii nu au ţinut cont de principiile transparenţei şi a fundamentării deciziilor pe consultare cu partenerii sociali în privinţa Ghidului de norme specifice învăţământului superior în contextul pandemiei, revine universităţilor sarcina de a da dovadă de o mai mare responsabilitate prin crearea unui mediu educaţional predictibil, coerent şi sigur pentru studenţi. În urma publicării în Monitorul Oficial a Ordinului nr. 5487/ 2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România constată că publicarea recomandărilor a avut loc fără o consultare prealabilă a beneficiarilor principali ai învăţământului superior, studenţii, proiectul de act normativ pus anterior în dezbatere vizând exclusiv învăţământul preuniversitar. Deşi normele sanitare sunt exclusiv în sarcina specialiştilor, modul în care acestea pot fi implementate în mediul universitar, precum şi identificarea situaţiei reale din universităţi pot fi definite doar ulterior consultării tuturor actorilor sociali implicaţi”, susţine ANOSR.

Studenţii mai afirmă că, în contextul în care unele universităţi încep anul universitar în mai puţin de două săptămâni, „observăm lipsa vădită de previzibilitate şi predictibilitate oferită educaţiei pentru începutul anului universitar 2020 – 2021”.

„Prin prisma recomandărilor existente, Senatul universitar stabileşte aplicarea unuia dintre cele 3 scenarii existente «cu 7 zile înainte de data începerii cursurilor universitare, în funcţie de situaţia epidemiologică, de particularităţile locale, de infrastructura şi resursele umane ale fiecărei instituţii de învăţământ superior în parte». Subliniem faptul că o singură săptămână înainte de începerea anului universitar este o perioadă absolut derizorie pentru a pretinde pregătirea studenţilor pentru noul an universitar. Inerent, studenţii trebuie să se deplaseze sau nu în centrul universitar, trebuie să fie prezenţi la procedurile de cazare sau să caute singuri un loc de cazare, iar toate aceste activităţi necesită printre altele şi timp suficient pentru a evita aglomerarea bruscă a centrelor universitare, cât şi aglomerarea mijloacelor de transport către centrele universitare”, argumentează ANOSR.

De această dată, este fundamentală creşterea gradului de responsabilitate şi asumare din partea instituţiilor de învăţământ superior, consideră studenţii.

”Tocmai de aceea solicităm acestora adoptarea unei decizii şi publicarea acesteia cu minim 14 zile înainte de începerea anului universitar, după o consultare de urgenţă cu comunitatea universitară, astfel încât să fie diminuată posibilitatea periclitării actului didactic. În situaţiile în care acest lucru nu este posibil deoarece începutul anului universitar are loc în mai puţin de 14 zile, solicităm stabilirea cu celeritate a unei decizii la nivel instituţional şi informarea de urgenţă a comunităţii universitare”, spun ei.

ANOSR face apel către universităţile româneşti de a asigura în mod constant procesul educaţional online pentru categoriile cu risc, fără a periclita calitatea acestuia. Solicităm identificarea de urgenţă a unor soluţii concrete şi viabile prin care învăţământul cu participare mixtă, fizic şi online simultan, ar putea fi implementat, astfel încât accesul la actul didactic să rămână unul echitabil şi incluziv.

”Un alt aspect problematic al reglementărilor publicate reprezintă absenţa unor recomandări pentru situaţia studenţilor cazaţi în campusurile universitare, în momentul apariţiei a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, atunci când acestea vor proveni din formaţii de studiu diferite, se va suspenda procesul didactic pentru o perioadă de 14 zile de la data confirmării ultimului caz, la nivelul întregii instituţii, în urma unei anchete epidemiologice. Însă, în mod corelativ, era necesar a se specifica şi modalitatea-cadru în care va fi operaţionalizată cazarea în spaţiile universităţii în această perioadă de suspendare. În acelaşi timp, spre deosebire de învăţământul preuniversitar unde reglementarea suspendării activităţii faţă în faţă pentru întreaga unitate îşi găseşte raţiunea în regula unui singur imobil cu curţile interioare, la nivelul învăţământului superior crrdem că ar trebui ca suspendarea să vizeze în primul rând clădirea în care a participat studentul depistat şi doar în cazuri grave să se pună în discuţie suspendarea activităţii întregii instituţii, sub relevanţa dacă universitatea a ales scenariile 1 sau 2”, subliniază ANOSR.

În plus, studenţii remarcă faptul că nu a fost pusă în discuţie nici situaţia studenţilor internaţionali sau a românilor de pretutindeni, neexistând recomandări la acest capitol.

”În cazul în care unii dintre aceştia nu vor putea ajunge din ţările UE sau non-UE la începutul anului universitar din considerente epidemiologice, universităţile ar trebui să asigure şi să pregătească din timp şi pentru aceştia educaţie în format online. Tocmai de aceea, propunem realizarea unor strategii pe termen scurt şi mediu pentru situaţia în care procesul didactic ar trebui suspendat timp de 14 zile, care să includă nu doar componenta procesului de predare-învăţare, ci şi măsuri pentru operaţionalizarea cazării în spaţiile universităţii, dar şi a practicii de specialitate sau soluţii pentru a caza în condiţii speciale studenţii internaţionali, în cazul în care acest lucru este necesar”, explică ANOSR.

Ei consideră necesară o informare realizată temeinic în cadrul comunităţii universitare despre cum se va desfăşura procesul educaţional şi care sunt minimele cerinţe pe care un student diligent ar trebui să le respecte în mediul universitar.

”Mai mult decât atât, sunt absolut necesare explicaţii concrete din partea universităţilor despre modul în care va fi organizată izolarea celor diagnosticaţi pozitiv, spaţiile dedicate şi personalul responsabil. Este esenţial ca instituţiile de învăţământ superior să stabilească locaţii dedicate celor pentru care va fi obligatorie izolarea şi să ofere personal pregătit, care îşi va putea asuma responsabilitatea pentru sprijinirea şi comunicarea constantă cu aceştia dacă va fi cazul. La nivelul multor proceduri semnalăm că o simplă reiterare a ghidului deja emis nu acoperă nevoile beneficiarilor şi nu vor corespunde în practică unor standarde minimale care protejează siguranţa comunităţii universitare”, spun studenţii.

În privinţa cazării în campusurile universitare, mai afirmă că limitarea la cel mult doi studenţi în cameră, mai puţin situaţiile în care acest lucru nu poate avea loc nu garantează în fapt siguranţa comunităţii studenţeşti; în plus, au fost omise prevederi realiste şi viabile despre situaţia unui grup sanitar comun şi faptul că o astfel de context poate creşte semnificativ riscul de transmitere, iar acest aspect ar trebui explicat pe larg, oferind decizii stricte şi utile studenţilor cazaţi în cămine. Mai mult decât atât, considerăm că triajul zilnic realizat personal de fiecare student prin aprecierea stării de sănătate nu este suficient, această metodă neavând capacitatea de a reduce suficient riscul de transmitere. Sunt necesare mai multe soluţii de prevenţie, discutate în prealabil cu Direcţiile de Sănătate de la nivel local.

”În cele din urmă, ghidul prevede că „în cazul în care cadrul didactic a derulat activităţi didactice cu prezenţa fizică a studenţilor/cursanţilor la mai multe formaţii de studiu şi a venit în contact cu un număr mare de cadre didactice din instituţia de învăţământ superior, se vor suspenda activităţile didactice pentru realizarea cărora se impune prezenţa fizică a studenţilor/cursanţilor în instituţia de învăţământ superior ale întregii instituţii de învăţământ superior”. Solicităm stabilirea la nivelul universităţii înainte de începerea anului universitar a unui număr exact de cadre didactice cu care intră în contact persoana diagnosticată pentru a suspenda activitatea didactică, în vederea asigurării clarităţii şi previzibilităţii scopului recomandării”, este o altă solicitare a ANOSR.

Asociaţia atrage atenţia că dacă universităţile nu vor gestiona constant numărul de cazuri şi nu vor respecta măsurile necesare, există probabilitatea foarte mare ca multiple instituţii de învăţământ superior să îşi suspende activitatea în scurt timp de la începerea anului universitar, în situaţia în care aceasta implică şi o componentă fizică.

”Este nevoie ca studenţii să aibă posibilitatea de a-şi găsi cazare şi de a se deplasa în condiţii sigure în centrul universitar, cu garanţii măcar pe o anumită perioadă. Universităţile ar trebui să evalueze realist situaţia astfel încât să nu se afle în situaţia de a suspenda iminent şi la nivel de ansamblu activităţile faţă în faţă imediat după începerea anului universitar”, susţin reprezentanţii ANOSR.

În concluzie, analizând recomandările decidenţilor pentru operaţionalizarea educaţiei din mediul universitar în anul universitar 2020 – 2021 în raport cu situaţia epidemiologică, ANOSR solicită universităţilor să publice cu cel puţin 14 zile înainte de începerea anului universitar scenariul ales şi modalitatea completă şi detaliată de implementare a acestuia, cu o consultare prealabilă temeinică cel puţin a studenţilor reprezentanţi şi a organizaţiilor studenţeşti implicate, mai ales ţinând cont de faptul că este necesar un aviz prealabil din partea Direcţiilor de Sănătate Publică responsabile în cât mai scurt timp.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22