Studiu: 70% din romanii din diaspora vor sa se intoarca, dar se tem de coruptie si saracie

Iulian Popescu | 01.12.2015

Aproximativ 79% din românii din străinătate s-ar întoarce în România, dar nu o fac din cauza corupției și a nivelului scăzut de trai, potrivit unui studiu comandat de Romanian Business Leaders (RBL) și realizat de Open-I Research.

Pe aceeași temă

 

Motivul principal al emigrării îl reprezintă condițiile materiale din țară, românii fiind atrași de nivelul ridicat de trai din statele unde s-au stabilit, dar dorul de acasă i-ar face să se întoarcă, a afirmat Felix Tătaru, citat de Agerpres. Tătaru, fondator GMP Grup, a prezentat marți câteva dintre concluziile unui studiu, la Alba Iulia.

 

20% s-ar întoarce imediat

 

„Din cei pe care i-am cercetat până acum, 70% vor să se întoarcă în țară. (...). Aproape 40% vor să se întoarcă până în trei ani, 20% chiar anul acesta. Corupția este principala barieră pentru care nu s-ar întoarce în țară și pe locul doi este nivelul de trai scăzut din România. De ce totuși s-ar întoarce? Pentru a fi alături de cei dragi, pentru a-și petrece în țară anii de pensie și pentru că au văzut că în România nivelul de trai a început să se îmbunătățească. (...). Foarte mulți dintre ei spun că ar investi în țară, în turism și în agricultură”, a menționat Felix Tătaru, citat de Agerpres.

 

Acesta a adăugat că aproape jumătate, respectiv 48%, cred că situația s-ar putea îmbunătăți în următorii ani în România.

 

Motivele pentru care nu se întorc

 

„Concluziile pe scurt ale acestui studiu: motivul principal pentru care românii din diasporă vor să se întoarcă în țară sunt dorul de casă, de cei dragi. Bariera principală este corupția, nivelul scăzut de trai și mentalitatea din țară. Românii stabiliți peste hotare sunt preponderent optimiști în ceea ce privește viitorul în România. Ei spun că procesul migrării are și avantaje și dezavantaje”, a conchis Felix Tătaru.

 

Inițiator al proiectului, actualul ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, Marius Bostan, a afirmat că trebuie realizată 'o unire sufletească și spirituală' și 'să nu mai existe două Românii, una aici și una în diasporă'.

 

Ministrul a adăugat că, pentru întoarcerea românilor plecați, un rol esențial trebuie să-l joace antreprenorii, medicii, profesorii și specialiștii în ITI. „Tocmai de aceea, la începutul acestui an, peste 300 de antreprenori au lansat acest proiect. Re>patriot are ca scop principal realizarea unui alt tip de unire, la care să participe de această dată atât românii din interiorul granițelor, cât și cetățeni români din diasporă. Credem că putem realiza acest lucru doar prin creșterea încrederii între cele două părți, prin respectarea drepturilor cetățenilor români de pretutindeni și informarea lor corectă despre oportunitățile de afaceri pe care le au în țară”, a spus Marius Bostan, citat de Agerpres.

 

Programul Re>patriot a fost lansat în primăvara acestui an de către RBS, cu scopul de a încuraja repatrierea românilor prin antreprenoriat și implicarea lor activă în dinamizarea mediului de afaceri autohton. În cadrul proiectului s-au desfășurat șase conferințe, la Madrid, Valencia, Londra, Dublin, Milano și Torino.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22