Studiu IRES: 47% dintre respondenti cred ca lucrurile in Romania merg intr-o directie buna. Primaria, in topul increderii autoritatilor locale

T.d. | 16.03.2015

Pe aceeași temă

Increderea romanilor in autoritatile locale oscileaza, dupa cum releva un sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES). Potrivit datelor barometrului, cel mai ridicat grad al increderii merge catre primaria localitatii in care traiesc oamenii (43%), in timp ce Consiliul Judetean, respectiv Consiliul General in Bucuresti, atrag cel mai scazut grad al increderii (29%). De altfel, 47% dintre respondenti cred ca lucrurile in Romania merg intr-o directie buna, in timp ce 45% au o opinie contrara.

Un procent ridicat de respondenți declară că au puțină sau foarte puțină încredere în primăria de sector (65%) și un procent mai mic, puțin peste jumătate dintre respondenți (54%) declară același lucru cu privire la primăria localității în care trăiesc, releva studiul IRES.
 

Primarul si CJ-ul, la capete opuse

Datele furnizate de IRES situeaza cele doua institutii esentiale in autoritatea locala – Primaria si Consiliul Judetean (CJ) – la capete opuse in privinta increderii oamenilor.

Astfel, daca primarul localitatii beneficiaza de cel mai ridicat grad de incredere exprimat pentru reprezentantii autoritatilor locale (52%), Consiliul Local, Consiliul Judetean si institutia Prefectului se bucura de un nivel mai scazut de incredere.

Doar patru din zece dintre intervievați cunosc cine este președintele consiliului județean, respectiv consiliului general în cazul Bucureștiului; dintre aceștia, doar 38% au multă sau foarte multă încredere în președintele consiliului județean (președintele Consiliului General București), iar 58% au puțină sau foarte puțină încredere în acesta. Respondenții au cea mai puțină încredere în consilierii locali (cei de sector – în cazul locuitorilor Bucureștiului), releva studiul.
 

30% considera autoritatile locale ineficiente

In plus, o treime din participanții la studiu consideră că instituțiile administrației locale și județene nu au destulă putere pentru a fi eficiente în dezvoltarea localității și a răspunde la nevoile oamenilor.

Jumătate dintre persoanele intervievate care consideră, în schimb, că instituțiile administrației locale și județene au această putere, sunt mulțumite de activitatea administrației locale, iar aproximativ trei din zece respondenți care consideră că aceste instituții au puterea de a fi eficiente în dezvoltarea localității și de a răspunde la nevoile oamenilor nu sunt mulțumiți de activitatea administrației locale.
 

Competenta, perceputa egal

De altfel, participantii la studiu sunt impartiti in ceea ce priveste compententa in administratia centrala si locala.

Astfel, 36% dintre cei invervievati cred ca cei mai competenti oameni se afla in administratia locala, in timp ce 37% dintre ei cred ca oamenii cei mai competenti sunt prezenti in structurile centrale – Guvern, Parlament, Agentii.
 

Aproape 8 din 10 respondenti vor descentralizare

Descentralizarea este unul dintre subiectele asupra carora participantii la studio au cazut de comun acord, in proportie mare.

Astfel, 77% considera ca este necesara o mai mare descentralizare a puterii dintre administratia centrala catre cea locala. Drept urmare, un număr crescut de respondenți sunt de acord ca cinematografele (68%) și poliția (60%) să treacă la nivelul autorităților locale.

În schimb, un procent mai scăzut dintre cei intervievați sunt de acord ca Portul Constanța să fie trecut la nivelul autorității locale; totuși, 21% dintre respondenți nu știu sau nu răspund dacă Portul Constanța ar trebui să fie trecut înspre autoritățile locale.
 

Regionalizarea – bine perceputa

Mai mult de unul din doi respondenti (55%) cred ca regionalizarea ar imbunatati modul de gestionare a treburilor publice ale tarii si ca ar fi mai degraba un lucru bun pentru ei.

Mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate consideră că prin regionalizare s-ar îmbunătăți atragerea de fonduri europene și cooperarea cu alte comunități din țară și Uniunea Europeană.

De asemenea, calitatea serviciilor publice, crearea de locuri de muncă, finanțarea proiectelor de infrastructură, nivelul de trai și drumul parcurs de cetățean pentru rezolvarea unor probleme s-ar îmbunătăți, în opinia a mai mult de patru din zece respondenți. În plus, peste 30% dintre intervievați cred că reducerea birocrației și resursele bugetare la nivel local s-ar îmbunătăți în urma regionalizării.

Si la capitolul gestiunea procesului de regionalizare a Romaniei, optiunile sunt impartite.

Pentru o jumatate dintre respondenti, actuala clasa politica nu poate gestiona cu succes procesul de regionalizare, in timp ce aproximativ 40% au o parere opusa.

De altfel, problema desfiintarii judetelor in procesul regionalizarii este prost perceputa de 54% dintre participantii la studiu, in timp ce 37% cred ca aceasta ar fi o decizie buna.

Studiul “Barometrul încrederii în instituții – administrație locală”, realizat de IRES în perioada 12-13 martie 2015, a fost realizat pe un esantion de 1.235 de persoane cu varsta mai mare sau egala cu 18 ani. Marja de eroare este de ± 2,8%.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22