Pe aceeași temă
Dintre cele 668 de persoane care au completat chestionarul, 551 sunt femei, iau una diu două respondente spune că există hărțuire sexuală în universități.
Hartuitorii sunt din toate categoriile: de la studenti, pana la doctoranzi sau chiar profesori universitari.
In chestionare au fost detaliate si situatiile de hartuire traite in mediul universitar, de la glume si bancuri cu tenta sexuala, pana la comentarii indecente. Printre apelativele pe care le enumera femeile care au completat chestionarul FILIA apar cele de"iepuras", "pisicuta" sau "papusa".
Sunt acuzate si acte de hartuire mult mai explicita: ciupituri, mangaieri si atingeri nedorite.
Principalele trei obstacole indicate de respondenți pentru persoanele care se confruntă cu fapte hărțuire sexuală în universități sunt:
1. Teama că vor exista repercusiuni dacă persoana care a fost hărțuită sexual va depune plângere (434 de respondenți)
2.Teama de a fi expusă public ca victimă a hărțuirii sexuale (373 de respondenți)
3.Lipsa sancțiunilor corespunzătoare pentru faptele de hărțuire sexuală (322 de respondenți).
Unul din doi respondenți consideră că soluția cea mai bună pentru a preveni și a combate hărțuirea sexuală în universități este introducerea în Codul etic a unor sancțiuni clare și proporționale cu faptele de hărțuire sexuală.
Gelu Duminica, sociolog, a declarat pentru PRO TV, referitor la aceasta chestiune: ''Foarte multi dintre noi ajungem sa credem ca persoana de langa noi de gen feminin ne apartine si ca oprice gest pe care il face respectiva inseamna ca isi doreste un avans sexual, ca daca poarta fusta scurta, isi doreste sa fie agresata... Astea sunt tampeniile care in mintea unora exista, chiar si in mediul universitar. Si ca sa va raspund la intrebare, exista peste tot. E o desconsiderare in momentul in care spui unei colege de-ale tale "iubita" si unui coleg nu-i spui "iubitu'"... Tratezi diferentia."