SUA ar putea mobiliza avioane de vanatoare F-22 in Europa, ca raspuns la agresivitatea Federatiei Ruse

T.d. | 16.06.2015

Pe aceeași temă

“O demonstratie de forta”, asa denumeste cotidianul american Wall Street Journal intentia Washingtonului de a disloca avioane de vanatoare F-22 in Europa. Presa de peste ocean scrie de cateva zile despre planurile Statelor Unite privind cresterea prezentei militare pe continentul european, in contextul tensiunilor provocate de Federatia Rusa.

Astfel, sefa Fortelor Aeriene americane, Deborah Lee James, a anuntat ca SUA ar putea mobiliza avioane de vanatoare F-22 in Europa pentru a contracara amenintarea Rusiei, potrivit HotNews.

Dupa ce presa americana a scris despre intentia Washingtonului de a plasa trupe si armament greu in mai multe state din Europa de Est – printre care Polonia si Romania -, Moscova a reactionat, amenintand cu contra-masuri similare.

Acum, WSJ scrie despre optiunea SUA privind suplimentarea trupelor din Europa si o posibila dislocare de avioane de vanatoare invizivile F-22, potrivit unui anunt facut luni de secretarul american al Fortelor Aeriene ale SUA, Deborah Lee James.

"Cea mai mare amenintare la care ma gandesc este ce se intampla in Rusia. Este unul dintre principalele motive pentru care sunt aici", a spus James la un show aviatic desfasurat la Paris.
 

NY Times: SUA pregatesc trupe si armament greu pentru Europa de Est

Tancuri si efective militare de pana la 5.000 de oameni sunt pregatite Statele Unite sa disloce in mai multe tari din Europa de Est, printre care si Romania.

Devine din ce in ce mai clara intentia Washingtonului de a plasa armament greu in mai multe state din Europa de Est.

Este vorba de tarile baltice, dar si Romania, mutare prin care SUA urmaresc sa raspunda tendintelor agresive ale Rusiei in zona, potrivit New York Times.

Citand surse americane si aliate anonime, NY Times scrie ca, in cazul in care propunerea Pentagonului va fi acceptata de Executivul de la Washington, Statele Unite vor amplasa in premiera armament greu in tari care au aderat recent la NATO si care, inainte de caderea Cortinei de Fier, faceau parte din sfera de influenta a fostei Uniuni Sovietice.

La finalul lunii martie, comandantul suprem al fortelor aliate din Europa (SACEUR), gen. Philip Breedlove, anunta intentia Aliantei de a stationa tehnica militara grea in Romania. Informatia a fost confirmata de ministrul roman al Apararii.
 

Rusii denunta “agresivitatea” americana, in timp ce sustin separatistii din Ucraina

Informatia potrivit careia SUA se pregatesc sa disloce si sa stationeze armament greu in mai multe tari din Europa de Est a provocat reactii la Moscova.

Daca Washingtonul decide sa mearga mai departe cu acest pas, Kremlinul sustine ca isi va consolida prezenta militara la frontiera de vest a tarii.

Informatia publicata de presa americana, potrivit careia Statele Unite se pregatesc sa trimita armament greu in tari din estul Europei irita din nou Federatia Rusa, fapt care de altfel nu mai surprinde.

O eventuala decizie de stationare de armament greu american in tari din estul continentului european ar semnala “pasul cel mai agresiv” pe care SUA il fac de la finalul Razboiului Rece, sustine generalul de armata Iuri Iakubov

“Dacă tehnica militară grea a SUA, compusă din tancuri, sisteme de artilerie și alte echipamente militare, va apărea într-o serie de țări din Europa de Est și țările baltice, acesta va fi pasul cel mai agresiv al Pentagonului și al NATO de la Războiul rece”, a precizat generalul rus.

Iuri Iakubov a aratat ca Moscova se va vedea fortata, in context, sa-si sporeasca fortele militare la granita de vest.

Iakubov arata ca, “în primul rând, va fi consolidată gruparea militară pe întreg perimetrul frontierei de vest a Rusiei, inclusiv cu noi formațiuni de tancuri, de artilerie și unități aeriene”.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22