SUA dispun de optiuni precare in politica de sanctiuni impotriva Rusiei. De cealata parte a Atlanticului, unitatea europeana este pusa la incercare de relatia cu Moscova

T.d. | 23.03.2015

Pe aceeași temă

Statele Unite dispun de optiuni slabe in ce priveste o consecventa in politica de sanctiuni energetice indreptate impotriva Rusiei, in conditiile in care Washingtonul se confrunta cu teama europenilor de pagube economice colaterale in urma sanctionarii Moscovei pentru implicarea activa in criza din Ucraina, transmite Reuters.

Sectorul energetic rusesc este principala tinta a sanctiunilor occidentale, fapt explicat prin statutul de pilon economic pe care il detine domeniul energiei in Rusia, tara care concureaza cu SUA si Arabia Saudita pentru titlul de cel mai mare producator global de petrol.
 

Gazul rusesc - factor de influenta

Dar atat timp cat sanctiunile curente au lovit deja in cele mai facile tinte rusesti – proiectele de inalta tehnologie care exploreaza in Siberia, in zona Arctica si in adancul oceanelor – Washingtonul trebuie sa se descurce cu o paleta de optiuni serios retransa. O astfel de incercare ar putea viza exporturile de petrol ale Moscovei, asa cum s-a intamplat in dosarul iranian.

Dar trebuie avute in vedere si eventuale reactii ale Kremlinului, cunoscut pentru politica discretionara in ce priveste exportul de gaze naturale in Europa.

Pentru ca, asa cum arata Carlos Pascual, fost inalt diplomat pe Energie in Departamentul de Stat american, “daca incepi sa te joci cu pretul petrolului, Rusia se va juca cu gazul, fapt pe care Europa nu il va accepta”.
 

Rusia sa joace dupa reguli

Totusi, daca este sa privim la ce au de spus autoritatile americane, lucrurile nu par sa stea chiar atat de rau. Astfel, potrivit lui Amos Hochstein (actualul diplomat de top american pe teme energetice), Washingtonul nu a epuizat optiunile in politica de sanctiuni asupra Rusiei. De altfel, Secretarul Trezoreriei, Jack Lew, a declarat saptamana trecuta ca administratia este pregatita sa “ridice costurile” in contul Moscovei, daca decide sa incalce armistitiul in estul Ucrainei.

Reprezentantul special al Departamentului de Stat si coordonator pe afaceri internationale, Hochstein a declarat pentru Reuters ca e putin probabil ca SUA sa aplice sanctiuni asupra productiei de petrol a Rusiei, desi nu a exclus complet acest scenariu.

"Rusia poate si ar trebui sa fie un participant in piata globala, dar trebuie sa joace dupa regulile jocului”, a completat oficialul american.
 

Unitatea Europei, sub presiune

De cealalta parte a Oceanului Atlantic, unitatea Europei pare sa dea rateuri cand vine vorba de noi sanctiuni impotriva Rusiei.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a semnalat vineri o dificultate in crestere pentru mentinerea unei pozitii unite in cadrul Uniunii Europene (UE) asupra sanctiunilor impotriva Moscovei.

Pana acum, sanctiunile Vestului au blocat investitiile si transferul de tehnologii in ce priveste proiectele de foraj petrolier, au tintit fluxurile de capital care intre in Rusia si au impus costuri anturajului lui Vladimir Putin, prin inghetari de bunuri si interdictii de calatorie.

Toate acestea, combinate cu o scadere a cotatiilor petrolului, au lovit profund economia Rusiei, a carei rubla s-a depreciate cu 40% fata de dolar de la mijlocului lui 2014.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22