SUA, Marea Britanie si Australia au dat startul celei mai mari anchete asupra evazionistilor

Fara Autor | 11.05.2013

Pe aceeași temă

Statele cele mai dezvoltate din lume, care fac parte din G20, vor incepe ofensiva asupra paradisurilor fiscale.
 

La o luna dupa dosarele Offshore Leaks, o ancheta la care au participat jurnalisti din toata lumea, ce a dezvaluit conturile secrete ale politicienilor si a altor figuri publice in paradisurile fiscale, Statele Unite, Marea Britanie si Austrialia au anuntat ca au pus mana, la randul lor, pe niste documente similare celor pe care s-au bazat dosarele Offshore Leaks. La acea data, jurnalistii au refuzat sa ofere informatiile guvernelor sau sa divulge sursele.

Aceste informatii sunt despre crearea companiilor offshore, atat de catre compani, cat si de catre persoane fizice, in Insulele Cayman, Insulele Virgine Britanice sau Insulele Cook, precum si in Singapore.

Potrivit Consortiului International pentru Jurnalistii de Investigatie (ICIJ), autorul Offshore Leaks, ar putea fi vorba chiar de aceleasi documente pe care le-au procurat si jurnalistii, insa autoritatile din cele trei tari par sa aiba chiar mai multe informatii. O sursa din administratia financiara britanica a confirmat, pentru Le Monde, ca "acesta pare a fi cazul". Pana acum, nici un stat nu avut acces la informatii similare de o asemenea amploare.

Astfel, potrivit sursei, fiscul britanic ar fi in posesia unor fisiere de 400 gigabiti, pe cand Offshore Leaks aveau o dimensiune de numai 260 GB. In fisiere se regasesc informatii despre 122.000 de companii foarte putin transparente.

Faptul ca informatiile se afla in mana guvernelor, nu a jurnalistilor care isi protejeaza sursele, inseamna ca urmeaza zile grele pentru evazionisti.

Autoritatile din SUA, Regatul Unit si Australia au precizat ca au inceput colaborarea in acest sens, pentru a gasi proprietarii reali ai companiilor respective, ascunsi in spatele unor actionari sau directori fictivi.

"Administratia fiscala din Marea Britanie lucreaza cu omologii americani si australieni la aceste date, care dezvaluie ca societati si persoane fizice foarte bogate au recurs masiv la structurile offshore complexe pentru a-si ascunde activele", au declarat oficialii britanici.

Aproximativ o suta de proprietari ai acestor firme ar fi fost deja identificati si sunt investigati in prezent, precum si 200 de intermediari care au ajutat la formarea firmelor offshore, cum ar fi contabili, avocati si consilieri fiscali.

OCDE face o lista neagra

"Utilizarea structurilor offshore pentru ascunderea ilegala a unor active sau a veniturilor nu mai este tolerata", a explicat George Osborne, ministrul de Finante britanic.

La randul lor, oficialii fiscului american spun ca aceasta ofensiva are un obiectiv foarte ambitios: "Evazionistii nu trebuie sa mai aiba un loc unde sa poata scapa de impozite", au precizat acestia.

De asemenea, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a fost insarcinta de G20 sa stabileasca o lista neagra a tarilor care nu coopereaza in cazul anchetelor fiscale.

Ancheta celor trei state, care doresc sa-si recupereze sutele de miliarde de dolari pierduti din cauza evaziunii fiscale, va accentua presiunea pusa asupra tarilor care doresc sa pastreze secretul bancar, astfel incat acestea sa coopereze. Pana in prezent, in Uniunea Europeana, doar Elvetia, Luxemburg si Austria au fost de acord.

De altfel, exemplul dat de ancheta americanilor, britanicilor si australienilor va fi urmat si de celelalte state care fac parte din G20.

Sursa: ziare.com

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22