SUA. Suntem îngrijorați de raportul CSAT privind implicarea Rusiei în procesul electoral din România

Redactia | 05.12.2024

Departamentul de Stat al SUA a transmis, joi dimineață, un comunicat prin care își arată ”îngrijorarea” față de informațiile din documentele declasificate de CSAT și cere să fie „investigațe deplin”.

Pe aceeași temă

Departamentul de stat își exprimă îngrijorarea privind această influență a Rusiei și transmit că datele menționate în raport ar trebui să fie ”investigate pe deplin” pentru a garanta integritatea celui de-al doilea scrutin prezidențial, din 8 decembrie.

Departamentul de Stat transmite și că orice astfel de schimbare ar afecta relațiile româno-americane și cooperarea în domeniul securității, iar o eventuală restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continuie investițiile în România.

Serviciile de informații românești vorbesc în raportul CSAT de atacuri cibernetice și implicarea Rusiei în influențarea primului tur prezidențial din 24 noiembrie, atunci când a ajuns în turul doi, de pe primul loc, candidatul pro-rus cu discurs legionar Călin Georgescu, un candidat-surpriză propulsat printr-o strategie TikTok și complet necunoscut pentru cel puțin jumătate din societate.

Comunicatul integral al Departamentului de Stat american

Am urmărit îndeaproape alegerile din România. Este alegerea poporului român pe cine alege, iar Statele Unite nu interferează cu această alegere sau cu acest proces.

Suntem îngrijorați de raportul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze integritatea procesului electoral românesc. Datele menționate în raport ar trebui să fie investigate pe deplin pentru a asigura integritatea procesului electoral din România.

Statele Unite apreciază contribuțiile României ca aliat NATO puternic și partener în Uniunea Europeană. Progresele cu greu câștigate de România pentru a se ancora în comunitatea transatlantică nu pot fi date înapoi de actori străini care încearcă să îndepărteze politica externă a României de alianțele sale occidentale. Orice astfel de schimbare ar avea un impact negativ serios asupra cooperării SUA cu România în domeniul securității, în timp ce o decizie de restricționare a investițiilor străine ar descuraja companiile americane să continue să investească în România.

Printr-un parteneriat durabil, am realizat progrese importante în cooperarea în domeniul apărării și în parteneriatul nostru economic și am luat măsuri în vederea eliminării vizelor. Vom continua să lucrăm împreună pentru a menține securitatea națiunilor noastre și prosperitatea și bunăstarea cetățenilor noștri.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22