SUA:Raport asupra libertatii religioase in Romania:Retrocedarile proprietatilor sunt lente

Paul Cristescu | 15.10.2015

Conform unui Raport al Departamentului de Stat SUA asupra Libertății Religioase pe 2014, Guvernul roman a implementat recomandările Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului, existand insa diverse probleme in privinta ritmului retrocedărilor proprietăților religioase confiscate.

Pe aceeași temă

 

Raportul arata ca unele restricții si inactiunea guvernamentala au afectat incercarea unor grupuri religioase minoritare sa desfasoare anumite activități, au împiedicat unele grupuri să obțină recunoașterea oficială și alte grupuri să obțină restituirea proprietăților confiscate anterior. Biserica Greco-Catolică în special nu a putut obține posesia multora dintre bisericile sale după ce autoritățile nu au reușit să pună în aplicare hotărârile judecătorești de retrocedare a acestora, notează Raportul, conform Agerpres.

 

Oficiali locali, de multe ori sub influența clerului ortodox, au continuat sa împiedice accesul unor grupuri religioase non-ortodoxe la spații în cimitire.Grupuri religioase minoritare și ONG-uri s-au declarat preocupate de punerea în aplicare de către guvern a curriculumului religiei în școli, deși au reacționat pozitiv la decizia guvernului de a interzice declarațiile discriminatorii în manualele de religie.

 

Instanțele și autoritățile locale au răspuns pozitiv la unele cereri pentru a da jos plăci în memoria unor figuri politice pro-naziste din Al Doilea Război Mondial.Guvernul a continuat să pună în aplicare recomandările Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, extinse în programele școlare, subliniază Raportul.

 

Au existat informații despre o serie de incidente antisemite, inclusiv profanare de sinagogi, predici antisemite ale unor preoți ortodocși, negări ale Holocaustului și evenimente de comemorare a unor foști lideri pro-naziști ai Mișcării Legionare.

 

CITITI SI: IRES, sondaj despre religie: 77% dintre romani considera ca religia înseamnă adevăr. 63% cred că un politician care nu crede în Dumnezeu nu este potrivit pentru a ocupa o funcție publică

 

Au existat informații despre hărțuirea unor clerici greco-catolici de către clerul ortodox. Grupuri religioase minoritare au declarat că mass-media a favorizat Biserica Ortodoxă și a difuzat rapoarte negative despre culte religioase minoritare.

 

Oficialii ai Ambasadei SUA au exprimat guvernului preocuparea cu privire la ritmul lent al restituirii proprietăților religioase, precum și în legătură cu importanța recunoașterii depline a Holocaustului și îmbunătățirea studierii Holocaustului, mai notează Raportul.

 

Reprezentanți ai ambasadei și oficiali în vizită de la Departamentul de Stat s-au întâlnit cu liderii Bisericii Greco-Catolice pentru a discuta relațiile ortodocși — greco-catolici și incidente de discriminare locale. Împreună cu liderii comunității evreiești și organizații, ambasada a sprijinit eforturile de combatere a antisemitismului. Reprezentanți ai ambasadei au participat la evenimente de promovare a toleranței religioase sponsorizate de comunitățile musulmane, adaugă Raportul.

 

Printre altele, raportul menționează o declarație făcută pe 7 septembrie 2014 de premierul Victor Ponta la o emisiune televizată că impactul celor zece ani de mandat ai președintelui Traian Băsescu a fost "similar cu cel al regimului nazist din Germania". Politicieni locali și străini, reprezentanți ai organizațiilor civice, diplomați, Federația Comunităților Evreiești (FCER) și Institutul Wiesel au criticat declarațiile lui Victor Ponta, adaugă Raportul.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22