Pe aceeași temă
Liderii europeni se reunesc la Bruxelles, in cadrul Consiliului European. Programat pentru 18 si 19 decembrie, Consiliul este ultimul summit al anului. De altfel, este si primul Consiliu cu polonezul Donald Tusk la conducere. Romania este reprezentata de presedintele Traian Basescu, potrivit Hotnews.
Agenda summit-ului presupune cateva teme esentiale:
- Criza din Ucraina
- Planul lui Jean-Claude Juncker prinvind investitii de 315 miliarde de euro
- Managementul fondurile europene
Potrivit unor oficiali romani, in cadrul Consiliului va fi analizata propunerea Slovaciei de prelungire cu un an a perioadei admise pentru utilizarea fondurilor structurale 2007-2013. Sursele indicate aratau ca, theoretic, ar exista un acord la nivel politic intre statele membre pentru a obtine aceasta prelungire.
In plus, in cadrul summitului ar putea fi discutata o alta propunere privind fondurile structurale.
Mai exact, ar fi vorba despre propunerea Comitetului Regiunilor ca si cofinantarile nationale destinate fondurilor structurale sa fie scoase din calculul deficitului bugetar, in mod similar celor destinate Planului de Investitii propus de Jean-Claude Juncker.
Joi, 4 decembrie, Mihaela Toader, director in Ministerul Fondurilor Europene a anuntat ca Romania va solicita Comisiei Europene, pentru 2015, derogare pentru 0,5 puncte procentuale din PIB care sa fie destinate cofinantarii proiectelor structurale.
"Anul 2015 va fi un an foarte greu, in care se suprapun doua perioade de programare: finalizarea proiectelor pe 2007-2013 si startul programelor 2014-2020. Efortul bugetar trebuie sa fie semnificativ; in plus si capacitatea de absorbtie a beneficiarilor care trebuie sa duca la final proiectele actuale si sa acceseze noile programe", a spus oficialul roman.
Romania este reprezentata la Summit de Presedintele Traian Basescu. Acesta, la randul sau, a declarat, inaintea plecarii la Bruxelles, ca intentioneaza sa formuleze o propunere legata de cheltuirea fondurilor UE, si anume ca acele fonduri necheltuite pentru perioada 2007-2013 sa fie incluse in Planul Juncker:
"Avand in vedere procesul redus de absorbtie, raportat la faptul ca ne aflam in ultimul an al exercitiului bugetar care s-a incheiat, faptul ca mai avem inca 9-10 miliarde de euro alocati si necheltuiti inca, ma gandesc sa propun, sigur acest lucru trebuie bagat in masinaria Comisiei, dar ma gandesc sa propun ca statele care au bani necheltuiti sa contribuie cu propriile proiecte neterminate la acest program, adica sa nu ni se ia banii si daca la sfarsitul anului 2015 vom mai avea 4-5 miliarde necheltuiti, ei sa fie considerati ca fiind in acest program si Romania sa-si poata continua, pana in 2017, implementarea proiectelor care au fost licitate pana la sfarsitul exercitiului bugetar, 31 decembrie 2015, sau proiecte care sunt in derulare si care nu au fost terminate, sa nu ni se ia banii si sa fie considerati introdusi in acest program”, a declarat Traian Basescu.