Summitul extraordinar pentru Grecia s-a incheiat intr-o nota optimista. Urmează 48 de ore cruciale pentru semnarea acordului

M. B. | 23.06.2015

Pe aceeași temă

 

Liderii europeni sunt încrezători că săptămâna aceasta se va ajunge la o înțelegere între Atena și creditorii săi internaționali, notează presa străină, la finalul zilei de luni, când la Bruxelles s-au consumat două întâlniri importante pentru soarta Greciei: reuniunea Eorugroup (a miniștrilor de finanțe din statele euro), anunțată pe neașteptate, luni dimineața, și summitul șefilor de stat și de guvern din zona euro.

 

Riscul intrării în incapacitate de plată nu a fost înlăturat, dar Grecia a făcut un pas înapoi de pe marginea prăpastiei pe care se afla, scrie Reuters.

 

Ultimul pachet de propuneri, trimise de Atena la Bruxelles duminică, i-a făcut pe șefii de stat din zona euro să spere că până la sfârșitul săptămânii se va semna un acord pentru deblocarea ultimei tranșe FMI și evitarea, astfel, a defaultului.

 

Summit pentru evitarea unui Graccident

 

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că luni s-a făcut un pas important pentru înlăturarea riscului unui haotic și incontrolabil Graccident.

 

Mult mai precaută, Angela Merkel, cancelarul celui mai mare creditor al Greciei, a declarat la finalul întâlnirii că nu poate garanta că se va ajunge la un acord: “Încă mai este o mulțime de muncă de făcut”.

 

Jeroen Dijsselbloem, președintele Eurogrupului, nemulțumit că Atena a venit cu aceste propuneri abia în al 12-lea ceas, le consideră o bază reală pentru reluarea discuțiilor, și a atras atenția că urmează ore bune de muncă, pentru analizarea lor atentă și estimarea impactului asupra bugetului Greciei.

 

"Suntem în criză de timp", a declarat și directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, după summit, adăugând că "o să avem ceva de lucru", acesta părând să fie cuvântul de oridne pentru următoarele zile.

 

Miercuri va avea loc o nouă întrunire a miniștrilor de finanțe din zona euro, pentru a pregăti punctul de vedere ce va fi prezentat joi dimineața la summitul european de la Bruxelles, ce se va prelungi până vineri.

 

Declarații la finalul reuniunii

 

 

Francois Hollande a declarat că trebuie făcut orice pentru ca Grecia să rămână în zona euro și că propunerile Atenei au fost primite pozitiv de către creditorii săi, deco există o bază pentru acord.

 

Jean Claude Juncker n-a putut prezenta motivele pentru care are încredere că se va parafa un acord între Grecia și Troika,: “Sunt convins că vom ajunge la o înțelegere finală în cursul acestei săptămâni pentru simplul motiv că trebuie să găsim o înțelegere”, a spus președintele CE.

 

Angela Merkel a declarat că dorește rămânerea Greciei în zona euro, dar timpul rămas pentru un acord este scurt. Luni, nu s-a discutat despre un eventual al treilea bailout, a mai precizat ea.

 

Alexis Tsipras a afirmat la conferința de presă de după întâlnirea liderilor europeni din zona euro că mingea se află în acest moment în curtea EU, nu a sa, și că propunerile sale au fost acceptate ca bază pentru o posibilă înțelegere cu creditorii internaționali. A repetat că Atena dorește o soluție sustenabilă care să fie însoțită de un pachet de creștere economică.

Figura de stil cu mingea a venit după ce Junker a explicat că-n chestiunea Greciei nu se joacă în prelungiri, ca în fotbal.

 

La Atena însă, unul dintre liderii paridului de guvernământ, Syriza, Alexis Mitropoulos, vicepreședinte al Parlamentului, s-a declarat sceptic în ceea ce privește șansele ca propunerile prezentate de Tsipras la Bruxelles să treacă de legislativul grec. “Părerea mea este că aceste măsuri nu pot fi votate, sunt prea extreme și antisociale”, a spus Mitropoulos.

 

Pachetul de măsuri propus de Grecia

 

Nu se cunosc prea multe detalii despre propunerile de ultimă oră ale cuplului Tsipras - Varoufakis, doar că au acceptat majorarea TVA și reformarea sistemului de pensii. Potrivit EuObserver, varianta prezentată luni pe tema pensiilor ar salva 0,37% din PIB anul acesta, iar în 2016, 1,05%.

 

Atena ar fi satisfăcut 90 de procente din cereri, iar restul de 10% nu ar fi foarte greu de atins, potrivit unor surse. Dacă acceptă TVA de 23% în industria hotelurilor și restaurantelor (acum de 6,5% și de 13% în propunerile trimise duminică la Bruxelles), înțelegerea este ca și semnată.

 

Guvernul elen nu renunță la cel mai coborât nivel de TVA (au trei categorii de produse cu trei procente diferite de taxare), însă a promis păstrarea acestei taxei de 6,5% doar pentru medicamente și cărți.

 

De asemenea, s-a convenit asupra reducerii cheltuielilor militare, creșterii contribuției de solidaritate, majorării impozitului pe veniturile companiilor.

 

 

Grecia trebuie să achite 1,6 miliarde de euro către FMI, până pe 30 iunie, lucru imposibil în lipsa ultimei tranșe, de 7,2 miliarde de euro, din împrumutul de ajutor internațional de 240 de miliarde de euro. Este al doilea bailout acordat Greciei și expiră pe 30 iunie.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22