Suntem piață de mâna a doua pentru că nici consumatorii nu refuză produsele slabe calitativ

Dora Vulcan | 26.02.2017

Romania este considerata o piata de mana a doua, in care se cumpara produse ieftine, insa cel care trebuie sa respinga alimentele slabe calitativ este consumatorul, deoarece producatorul ofera ceea ce cere piata, sustine presedintele Federatiei Romalimenta, Sorin Minea.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Declaratia lui vine in contextul informatiilor aparute in ultima perioada privind "standardele duble" folosite de producatorii din industria alimentara.

 

 

"Este mult zgomot pentru nimic. Scandalul acesta privind alimentele a fost si acum 5 ani si mie mi se pare ciudata revenirea lui in aceasta perioada. Comisia Europeana a dat un raspuns foarte clar: daca se respecta ceea ce scrie pe eticheta, procesatorul nu este de vina. In cazul in care consumatorul doreste produse ieftine si proaste este alegerea lui, iar producatorul face ceea ce i se cere. Repet, daca este respectata reteta nu este de vina producatorul, iar cel care trebuie sa respinga produsele slabe calitativ este consumatorul. Daca nu exista pe eticheta lucruri mincinoase, legislatia nu este incalcata. Romania este considerata o piata de mana a doua, in sensul in care este considerata o piata care cumpara produse ieftine", a declarat pentru Agerpres presedintele Romalimenta.

 

 

 

Recent, ministrul Agriculturii din Cehia, Marian Jurecka, a anuntat ca tara sa va cere Uniunii Europene sa interzica vanzarea de produse alimentare de calitate inferioara in Europa de Est de catre aceleasi marci care comercializeaza produse mai bune in Occident.

 

 

 

Prin aceasta initiativa, autoritatile din Cehia se alatura celor din Slovacia si Ungaria, care sustin si ele ca firmele multinationale din domeniul alimentar vand produse de o calitate mai slaba pe pietele mai sarace si mai putin competitive din est, acestea fiind considerate "cosul de gunoi al Europei".

 

 

 

In opinia presedintelui Romalimenta, informatiile care au aparut in aceasta perioada legate de controalele pe care le va face Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) privind "standardele duble" folosite de producatorii din industria alimentara sunt de fapt "niste neintelegeri flagrante".

 

 

 

"In primul rand sunt niste neintelegeri flagrante, pentru ca de calitatea produselor se ocupa ANSVSA si nu ANPC. Si nu exista nicio incalcare a legislatiei. Exista doar afirmatia ca in tarile din estul Europei produsele sunt mai slabe calitativ decat cele din vest. Daca ar exista afirmatia ca pe aceleasi tipuri de produse si cu aceleasi ingrediente, in tarile din est se inlocuiesc ingredientele si nu sunt trecute pe eticheta, intr-adevar ar fi vorba de frauda.

 

 

 

Dar, daca eu fac produsul sunca de Praga pentru Romania cu 3 lei si fac sunca de Praga pentru Germania cu 30 de lei, dar scriu pe eticheta din Romania ca este cu injectare cu glutamat si pe cea din Germania ca nu e, nu am facut nicio inegalitate. Daca piata romaneasca se complace in a cumpara cele mai ieftine produse, calitatea va fi cea mai de jos. Piata este cea care cere astfel de produse. Eu daca as vinde caviar si nimeni nu ar cumpara, as da faliment. Restul este subiectiv, ca este mai dulce intr-o tara si mai acra in alta....", afirma Minea.

 

 

 

Acesta a explicat ca producatorii mari nu fac produse similare in toate tarile unde isi vand produsele, deoarece gusturile difera de la o tara la alta, chiar daca este vorba de unul si acelasi produs.

 

 

 

Potrivit sursei citate, consumatorul roman trebuie educat sa consume alimente de calitate, iar responsabilitatea in acest sens revine Ministerului Sanatatii, dar si ANPC.

 

 

 

In opinia presedintelui Romalimenta, consumatorul roman trebuie sa isi puna intrebarea de ce exista pe piata 10 preturi diferite pentru parizer sau pentru sunca de Praga, respectiv "de ce unul e ieftin si altul este asa de scump?".

 

 

 

Vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anuntat la Targu Mures ca a fost constituit "un colectiv de munca" format din reprezentati ai MADR, ANSVSA si ai ANPC pentru depistarea eventualului dublu standard in privinta calitatii alimentelor produse in vestul Europei.

 

  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22