Surse. Klaus Iohannis il va nominaliza pe Eduard Hellvig la sefia SRI. Cine este Hellvig: Fost deputat in partidul lui Dan VOICULESCU, omul de incredere al lui Crin Antonescu

T.d. | 19.02.2015

Pe aceeași temă

Eduard Hellvig (41 de ani), europarlamentar liberal, a fost considerat multa vreme “omul lui Crin Antonescu” in PNL. Fost deputat din partea Partidului Conservator (PC), Hellvig a trecut la PNL, unde a dezvoltat o relatie apropiata de fostul lider liberal Crin Antonescu. In 2009 a fost coordonatorul campaniei prezidentiale a PNL, iar in 2011 a devenit secretar general al formatiunii liberale, intr-o ascensiune rapida spre varful partidului.

"Eduard Hellvig este omul de incredere al lui Crin Antonescu, mana lui dreapta, pe care liderii de filiale il respecta", spuneau la acea vreme surse politice pentru Hotnews.

Hellving a fost, inainte de 2004, pe rand, consilier politic al fostului vicepresedinte PNL Horia Rusu in perioada1998-1999, consilier al ministrului de Interne Constantin Dudu Ionescu in perioada 1999-2000, in 2000 consilier al candidatului la Presedintia Romaniei Mugur Isarescu si in 2004 director general al Institutului de Studii Sociale.

El a fost si broker la Bursa de Valori Bucuresti in perioada 1997-1998 si coordonator de programe la Fundatia Soros in 1995.

Inainte de terminarea mandatului, Hellvig a demisionat din PC si s-a alaturat echipei liberale din Bihor. Filiala PNL Bihor l-a desemnat candidat pentru un al doilea mandat de deputat, dar acesta nu a castigat alegerile.

Dupa esecul de la alegerile generale din 2008, Eduard Hellvig s-a mutat in Bucuresti, unde a devenit un apropiat al presedintelui PNL, Crin Antonescu, iar liderul liberal l-a desemnat, la un moment dat, ca posibil ministru intr-un potential guvern liberal.

Pe plan professional, Eduard Hellving a absolvit specializarea Stiinte Politice din cadrul Facultatii de stiinte Politice si Administratie Publica, Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca (1997), a urmat studii post-universitare in domeniul securitatii si apararii la Colegiul National de Aparare, Universitatea "Carol I", Bucuresti si la Centrul European de Studii de Securitate "George C. Marshall", Garmisch - Partenkirchen. Din 2009 este Doctor in Stiinte Politice al Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative Bucuresti.

În perioada 2006-2007, Hellvig a fost deputat în Parlamentul European, făcând parte din Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa.

De altfel, el a deținut funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului în Cabinetul Ponta I, în perioada 7 mai 2012 — 21 decembrie 2012.

În urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012 a câștigat un mandat de deputat, pe listele USL, în Colegiul uninominal nr. 4 din Ilfov. Mandatul său s-a încheiat la 3 septembrie 2013, în urma anunțării demisiei sale.

Începând cu 4 septembrie 2013, a devenit europarlamentar PNL și membru al Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, în urma preluării unuia dintre mandatele de europarlamentar rămase vacante la Bruxelles.

A obținut un nou mandat la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014.
 

Probleme cu incompatibilitatea

In 9 noiembrie 2012, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a decis ca Eduard Hellvig, la acea vreme ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, s-a aflat in stare de incompatibilitate. Inspectorii ANI vorbeau atunci despre perioada 7 mai -31 octombrie 2012, intrucat Hellvig ar fi exercitat simultan functia de ministru sip e cea de director in cadrul SC Sintezis Birotica SRL.

La sfarsitul anului 2014, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis definitiv, ca europarlamentarul Eduard Hellvig nu s-a aflat in incompatibilitate, Instanta Suprema anuland raportul intocmit de ANI.
 

Ce spunea Hellvig, recent, despre o nominalizare la SRI

De altfel, intr-un interviu recent pentru Evenimentul Zilei, Eduard Hellvig a fost intrebat despre o posibila nominalizare a sa in fruntea unui serviciu secret. Raspunsul sau de la acea vreme poate fi caracterizat drept ambiguu, vorbind despre “zvonuri” si “speculatii”.


Fragment din interviu:

Dan Andronic: Au apărut speculații privind o posibilă nominalizare a dvs. la SRI sau SIE. Ce ați răspunde în cazul în care Klaus Iohannis v-ar face o asemenea propunere?

Eduard Hellvig: Iarăși zvonuri! Mă feresc din principiu să comentez asemenea speculații aruncate în zona publică de diverși ”binevoitori”. E evident că e vorba de oameni care n-au înțeles încă logica de acțiune a președintelui Iohannis, de aceea sunt mereu surprinși la fiecare pas al său. Oricum, discuția este prematură, indiferent de cine ar fi vorba. La conducerea SRI și SIE se află profesioniști incontestabili, iar la nivelul acestor instituții esențiale pentru siguranța națională orice schimbare trebuie să fie justificată și foarte bine cumpănită și pregătită.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22