Surse: Teodor Melescanu, la sefia SIE. Daniel Andrei Moldoveanu, al doilea candidat

Fara Autor | 27.02.2012

Printre numele vehiculate pentru postul vacant de director SIE sunt Daniel Andrei Moldoveanu, consilier de stat la Departamentul Securitatii Nationale al Administratiei Prezidentiale, si Teodor Melescanu, senator PNL. Camera Deputatilor si Senatul au decis ca plenul reunit sa constate, luni, vacantarea postului, in urma demisiei lui Mihai Razvan Ungureanu.

Pe aceeași temă

Printre numele vehiculate pentru postul vacant de director SIE sunt Daniel Andrei Moldoveanu, consilier de stat la Departamentul Securitatii Nationale al Administratiei Prezidentiale, si Teodor Melescanu, senator PNL. Camera Deputatilor si Senatul au decis ca plenul reunit sa constate, luni, vacantarea postului, in urma demisiei lui Mihai Razvan Ungureanu.

Birourile permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului au decis ca plenul reunit sa constate vacantarea postului de director al SIE, iar Parlamentul se va reuni din nou atunci cand va veni din partea presedintelui Traian Basescu propunerea privind postul de director al SIE, a declarat secretarul Camerei Dumitru Pardau, potrivit Mediafax.

Dumitru Pardau a precizat ca, inainte de sedinta de validare, va avea loc o nouă sedinta a Birourilor Permanente comune, apoi audierea persoanei propuse de presedintele Traian Băsescu in comisia parlamentara SIE.

Teodor Melescanu, la sefia SIE

Potrivit unor surse din interiorul PNL, Teodor Melescanu va fi numit la sefia SIE. Teodor Melescanu, senator PNL, are o experienta de aproape 30 de ani in Ministerul Afacerilor Eterne, unde in perioada 1992-1996, in guvernul Nicolae Vacaroiu, a fost ministru din partea PDSR, informeaza EVZ.ro.

Dupa alegerile din 1996, Melescanu şi-a fondat propriul partid, Alianta pentru Romania (ApR), cu care a candidat la alegerile parlamentare si prezidentiale.

In 2002, ApR a fuzionat cu PNL, Teodor Melescanu fiind ales vicepresedinte al PNL, functie detinuta pana in 2010.

Melescanu a activat si in Ministerul Apărării, in guvernul liberal al lui Călin Popescu-Tăriceanu şi tot atunci a fost si ministru-interimar al Justitiei.

Pentru ca noul director al Serviciului să treacă de Parlament este nevoie de majoritate calificată, respectiv două treimi din numărul celor prezenti. Întrebat dacă va fi luată în calcul varianta revenirii în legislativ în cazul în care Melescanu va fi propus la SIE, liderul PNL, Crin Antonescu a spus că acesta nu este un motiv.

Şefia SIE a rămas vacanta după ce Mihai Răzvan Ungureanu a fost desemnat prim-ministru. Practic, Meleşcanu preia şefia SIE de la un alt liberal, Mihai Răzvan Ungureanu fiind membru PNL la data numiri. De altfel, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că serviciile secrete ar trebui conduse de oameni ai Opoziţiei, el nominalizându-l la şefia SRI pe George Maior, fost membru PSD.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că nu crede că senatorul liberal Teodor Meleşcanu ar putea fi numit şef la SIE, el precizând că nu are nicio informaţie în acest sens.

Solicitat să comenteze posibilitatea ca Meleşcanu să fie numt şef la SIE, Antonescu a răspuns: "Nu cred, nu am nicio informaţie în sensul acesta, nu am niciun comentariu de făcut", potrivit Mediafax.

Teodor Meleşcanu se află de ceva vreme într-un conflict mocnit cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, după ce senatorul a declarat într-un interviu că se poate guverna şi cu Traian Băsescu-preşedinte.

 

Daniel Andrei Moldoveanu, afaceri de zeci de miliarde cu STS

Şeful Oficiului de Informaţii Integrate, Daniel Andrei Moldoveanu este implicat, potrivit Adevarul, în mai multe firme, făcând afaceri de zeci de miliarde cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

A încasat, în anul 2005, dividende mai mari de câteva ori decât profiturile nete înregistrate de firmele sale.

Conform ultimei declaraţii de avere, dividendele încasate au fost de 444.773 lei în condiţiile în care, conform datelor înregistrate la Ministerul Finanţelor Publice, profiturile nete ale societăţilor Total System Communication (TSC) SRL şi WGF Distribuţie SRL, două dintre firmele sale, au fost de 161.771 lei, respectiv 23.153 lei, adică un total de 180.293,4 lei.

Societatea Total Systems Communications SRL, ce le aparţinea anul trecut lui Daniel Moldoveanu (98%) şi lui Daniel Gruia (2%), a primit, pe 18 iulie 2006, de la STS, un contract de livrare de echipamente electrice, în valoare de aproximativ 33 miliarde de lei vechi.

Atribuirea contractului s-a făcut prin negociere cu o singură sursă (achiziţie cu sursă unică). Afacerea a fost considerată suspectă, deoarece firma agreată de un serviciu secret (STS) aparţinea unui demnitar (secretar de stat şi şef al OII) cu atribuţii în securitatea naţională.

Spre sfârşitul anului 2006, Daniel Moldoveanu a cesionat toate acţiunile deţinute la Total Systems SRL (100%) şi Total Systems Communications SRL (98%). Vânzarea este suspectată a fi doar de faţadă, deoarece prima dintre firme a fost vândută unei rude ("un văr") din Constanţa, Florin Dumitrescu, iar acţiunile celei de-a doua firme au fost cesionate administratorului primeia dintre firme, adică lui Vergil Ghiţă, care le administrează pe amândouă.

Din anul 2000, Daniel Andrei Moldoveanu s-a lansat în afaceri si, în doi ani, a înfiintat cel putin cinci societăti comerciale cu obiecte de activitate în domenii precum turism (AS Travel), telecomunicatii (Total Systems Communications SRL), comert cu ridicata al produselor chimice (Petrototal SRL), dar si al echipamentelor si furniturilor de fierărie pentru instalatii sanitare si de încălzire (Total Systems SRL), consultantă pentru afaceri si management (WGF Consulting Group SRL) etc.

Între anii 2002 - 2005, a lucrat pe postul de consilier parlamentar la Camera DeputaTilor.

A candidat pentru postul de deputat de Giurgiu din partea PD la alegerile parlamentare din anul 2004, iar după ce a pierdut alegerile, Moldoveanu a fost numit consilier la Comisia parlamentară pentru control al activitătii Serviciului de Informații Externe, condusă de către deputatul Romeo Raicu.

El a fost unul din specialistii care au muncit, în cadrul comisiei conduse de consilierul prezidențial Claudiu Săftoiu, la realizarea proiectului privind înfiintarea Comunitătii Naționale de Informatii.

Din 7 decembrie 2005, detine functia de consilier de stat la Departamentul Securitătii Nationale al Administratiei Prezidentiale si director al Oficiului pentru Informatii Integrate din cadrul Comunitătii Nationale de Informatii.



 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22