Surse. Tudorel Toader, pe făraș. Variante luate în calcul de PSD

Redactia | 06.03.2019

Scaunul lui Tudorel Toader se clatină serios și ultimele informații arată că moțiunea simplă are șanse să treacă la vot în parlament.

Pe aceeași temă

UDMR a anunțat deja, prin vocea lui Kelemen Hunor, că nu-l va susține pe ministru, dar nici n-a spus că va vota pentru moțiune, ceea ce ar putea însemna fie abținere, fie absența din plen.

Decizia se află însă la PSD, care a convocat o ședință de urgență înaintea votului. Surse din partid au declarat pentru revista 22 că sunt posibile două scenarii: fie parlamentari PSD vor lipsi în momentul votului, fie vor sta în sală dar nu vor vota. În ambele situații, moțiunea va trece. Nu trebuie uitat că la Camera Deputaților oricum PSD nu mai are majoritatea.

Însuși Toader se așteaptă la un astfel de deznodământ, vineri dimineață a declarat că va aștepta decizia premierului Dăncilă. Într-adevăr, dacă moțiunea simplă trece, ministrul nu își pierde funcția automat, revocarea acestuia fiind la mâna premierului. Evident, mai are și posibilitatea să-și dea singur demisia din moment ce a pierdut sprijinul coaliției care l-a numit și susținut în funcție.

În varianta în care moțiunea trece la vot, există mai multe strategii avute în vedere de liderii PSD. Prima ar fi ca rămânerea în funcție a lui Tudorel Toader să fie condiționată de emiterea în cel mai scurt timp a Ordonanței de urgență pentru Codurile penale și a OUG care să prevadă extinderea termenului (actualmente de 30 de zile) până la care cei condamnați definitiv de completurile de cinci judecători de la ICCJ să poată introduce contestație în anulare. Desigur, mai este și OUG de amnistie, dorită de Liviu Dragnea, dar mulți în partid s-ar mulțumi, potrivit surselor revistei 22, și cu ordonanța privind completurile de cinci.

Cealaltă variantă luată în calcul, mai probabilă, este revocarea lui Toader, căruia i se reproșează multe, inclusiv OUG 7, care a pus în capul PSD toată magistratura și a atras noi și apăsate critici europene. Acuzele și criticile aduse ieri în plenul Senatului de Florin Iordache mergeau exact în direcția aceasta.

Plecarea lui Toader mai ridică însă problema înlocuitorului, postul revenind ALDE, care nu pare dispus să-l cedeze, deși mijloace de constrângere și șantaj împotriva lui Tăriceanu există, dat fiind că există o cerere de ridicare a imunității sale în parlament.

PSD are deja o listă scurtă cu posibili înlocuitori pentru Toader, oameni care să acționeze rapid la comenzi în ce privește ordonanțele de urgență. Pe primele poziții se clasează, potrivit informațiilor noastre, Șerban Nicolae, Eugen Nicolicea și Florin Iordache.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22