Pe aceeași temă
Teza de doctorat a premierului interimar Gabriel Oprea va fi analizata de Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti. Decizia comunicata joi are la baza suspiciuni privind un presupus plagiat in lucrarea liderului UNPR.
Potrivit unui comunicat remis HotNews, decizia luata de comisia de etica a UB vine “in urma unor dovezi aparute in media”.
"Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti a decis, in urma unor dovezi aparute in media, sa examineze suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea, examinare ceruta, dar neprobata, de catre autorul sesizarii privind acest caz si adresata Comisiei.
Comisia procedeaza astfel conform regulamentului sau care cere examinarea unei suspiciuni de plagiat numai atunci cand sunt aduse dovezi in acest sens fie de catre autorul unei sesizari, fie de catre reprezentanti ai media”, transmite presedintele Comisiei, Marian Popescu.
Informatiile aparute in presa, in ultimele zile, cu privire la un posibil plagiat in teza de doctorat a lui Gabriel Oprea l-au determinat pe Marian Popescu sa ceara inca de ieri in Comisie declansarea procedurilor privind analiza suspiciunii.
"Ca urmare a faptului ca a aparut public o analiza care prezinta evidente ale unui plagiat, conform regulamentului ne autosesizam pe chestiunea plagiatului", spunea Marian Popescu ieri.
- Gabriel Oprea este doctor in Drept inca din anul 2000. A obtinut acest titlu la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, cu lucrarea "Procedura plangerii prealabile”, realizata sub coordonarea profesorului Ion Neagu. In prezent, Gabriel Oprea este profesor universitar si conducator de doctorat la Academia Nationala de Informatii.
Recent, in spatiul public au aparut suspiciuni privind un posibil plagiat in teza sa de doctorat.
Oprea a reactionat printr-un comunicat de presa: “Sunt un om corect, am respectat si respect legile tarii”.
Vicepremierul, iar pentru moment si premier interimar, a precizat ca a primit de la Ministerul Educatiei pe 23 iunie 2015 - deci inainte ca sesizarea sa fie depusa la Universitatea din Bucuresti - “atestarea faptului ca atat titlul de doctor, cat si cel de conducator de doctorat au fost obtinute cu respectarea tuturor normelor”.
In context, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, a declarat ca, “avand in vedere ca domnul Gabriel Oprea a facut public ieri, printr-un comunicat de presa, faptul ca el cunoaste ca o sesizare care il priveste a fost depusa la Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti, va pot spune ca este adevarat. Sesizarea priveste doua chestiuni: una privind parcursul doctoral al domnului Oprea, iar a doua - suspiciunea de plagiat”.
Premierul interimar Gabriel Oprea a facut parte si din comisia care a evaluat in 2003 teza de doctorat a lui Victor Ponta si care a propus atunci acordarea titlului de doctor lui Ponta cu distinctia "Summa Cum Laude".