Pe aceeași temă
Guvernul Grindeanu nu pare capabil sa rezolve problema, achizitiile de vaccinuri nu au fost demarate, desi Execuivul recunoaste ca nu exisa suficiente doze de vaccin
Pana la aceasta data au fost inregistrate 26 de decese din cauza rujeolei, cele mai multe - 8 - in judetul Timis. In judetele Arad si Dolj au fost cinci decese din cauza rujeolei, in Caras-Severin - 3, iar in Bihor, Calarasi, Satu Mare, Vaslui si Bucuresti cate un deces.
In ultima saptamana au fost inregistrate 396 de noi cazuri de rujeola si un deces, fiind vorba despre un bebelus de cinci luni din judetul Vaslui. Copilul, care a murit la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Iasi nu era vaccinat si este primul caz de deces din judet din ultimele decenii din cauza acestei boli transmisibile.
Imunizarea impotriva acestei boli se facea la 12 luni. Dupa aparitia actualei epidemii de rujeola in Romania, varsta de vaccinare a fost redusa, iar imunizarea se face la noua luni.
Ce face guvernul? Da declaratii si infiinteaza comisii
Ministrul Sanatatii Florina Bodog a declarat, vineri, la RRA, ca necesarul de doze de vaccin pana la sfarsitul anului este de 400.000, 109.000 fiind deja identificate si trimise catre directiile de sanatate publica. De asemenea, in depozite din tara au mai fost gasite si achizitionate inca 10.000 de doze destinate initial exportului.
Inca aproximatv 300.000 de doze vor fi cumparate din strainatate si vor fi distribuite in functie de solicitari, conform ministrului.
Cu toate acestea, desi problema epidemiei de rujeola este dateaza de luni bune si s-au primit avertismente asupra gravitatii situatiei inclusiv de la OMS, guvernul Grindeanu nu pare capabil sa rezolve problema.
Achizitiile de vaccinuri nu au fost demarate, desi Execuivul recunoaste canu exisa suficientedoze de vaccin, in schiimb s-au infiintat nu una, ci doua comisii care sa se ocupe de situatie.
CITESTE SI Părinţii procură vaccin pentru copii din Bulgaria. Medicii spun că situaţia este disperată
În ședința de guvern de joi, Guvernul a aprobat înființarea nu a una, ci a două structuri care să discute criza vaccinurilor.
Două noi structuri cu atribuții în soluționarea crizei vaccinurilor și aprovizionarea continuă și la timp cu dozele necesare vor funcționa la nivelul Guvernului, respectiv al Ministerului Sănătății, a comunicat Guvernul.
Astfel, printr-o Hotărâre adoptată joi, se înființează Departamentul Monitorizare Implementare Program Național de Vaccinare, structură care va funcționa în subordinea directă a ministrului Sănătății. Această nouă structură, înființată prin reorganizarea ministerului, va avea atribuții cu privire la achiziționarea vaccinurilor, administrarea acestora și o mai bună informare a populației cu privire la beneficiile vaccinării.
Totodată, printr-un Memorandum adoptat tot joi, Guvernul a stabilit înființarea Comitetului Interministerial de urgență pentru soluționarea disfuncționalităților din Programul Național de Vaccinare și asigurarea aprovizionării la timp cu vaccinurile necesare, care va avea ca principal obiectiv identificarea unor soluții imediate pentru criza vaccinurilor începută în 2016.
Deși au trecut multe luni de când media a semnalat lipsa dozelor, autoritățile spun în continuare că situația e departe de a fi rezolvată. „Cantitățile de vaccinuri incluse în PNV și care fac obiectul unor contracte care se află acum în derulare sunt insuficiente sau etapizarea livrărilor nu corespunde cerințelor actuale (pentru unele vaccinuri, unele livrări se vor face după luna octombrie)”, spune Guvernul în comunicatul din 18 mai.
Până la finele lunii mai, Comitetul înființat joi trebuie să elaboreze și să-i prezinte premierului un plan de acțiune, a cărui implementare se va realiza până la sfârșitul lunii septembrie. Cam atunci vor veni, probabil, și livrările de vaccinuri comandate, indiferent de raportul Comitetului, din care fac parte secretari de stat și experți din Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică-Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. dr. Matei Balș”, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și, cu voia dumneavoastră ultimul pe listă, Serviciul Român de Informații.
Abia acest comitet ar putea face propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, „pe termen scurt, să permită achiziționarea în regim de urgență a dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil și continuu”.