Pe aceeași temă
Sâmbătă seara în parcul Herăstrău din Bucureşti, după lăsarea serii, sute de persoane, în special tineri, s-au înghesuit la o terasă din Herăstrău, deschisă în sistem „take to go”, adică o tejghea care doar servește clienții, iar aceștia teroretic nu rămân acolo pentru a consuma ce au cumpărat. Oamenii și-au improvizat însă locuri în care au stat ca la terasă, chiar și în grupuri de zece persoane, timp în care un DJ întreținea atmosfera cu muzica dată la maximum. Puțini au purtat măști și nu s-au sfiit să se îmbrățișeze. Mai mult, unele imagini au surprins oameni stând chiar pe scaune, la masă, ceea ce a dat naștere unor suspiciuni că unele terase s-au deschis ilegal.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit duminică la Digi24 despre episodul de sâmbătă seară, afirmând că măsurile de relaxare au fost aprobate și de către agenții economici, iar cei care nu le vor respecta ar putea să aibă parte de anumite restricții, „inclusiv de funcționare”.
„De două săptămâni noi discutăm și cu agenții economici, cu asociații profesionale, cu sindicate, o anumită relaxare. Relaxare care a venit odată cu sfârșitul stării de urgență.
Țin să le amintesc tuturor că România, Guvernul, Ministerul Sănătății, populația, agenții economici sunt totuși în stare de alertă.
Dacă suntem pe acea pantă descendentă a curbei pe care o prognozam după două, trei săptămâni de platou, este că s-a gestionat în mod corespunzător de către guvern și populație o primă parte a pandemiei.
Dacă am dat o perioadă de relaxare, aceasta a venit în contextul unor reguli, care au fost de comun acceptate pentru a putea evalua în 14 zile efectele acestei relaxări, putând merge cu alte măsuri de relaxare, dacă evoluția era favorabilă.
Dar dacă evoluția este nefavorabilă ne gândim și la restricționare, să nu uităm și avertismentul președintelui Klaus Iohannis”, a spus Nelu Tătaru, la Digi24.
Întrebat ce măsuri ar mai putea fi luate, ministrul a spus că agenții economici nu le respectă pe cele în vigoare atunci vor avea anumite restricții „inclusiv de funcționare”.
„O parte dintre restricții (ridicate, n.red.) ar putea reveni”, a completat Tătaru.