Pe aceeași temă
Corina Şuteu critica lipsa de strategie din domeniul culturii, legislatia greoaie si incompetenta resursei umane din sistem: "Administrația din Minister patronează instituții publice de cultură după regulile unei legislații și administrații învechite și greoaie pe care doar modificări majore o pot revoluționa.
Resursa umană e fragilă, inertă, uneori incompetentă, totdeauna foarte prost remunerată și, mai ales, saturată de atât de desele schimbări de miniștri. Dacă această resursă umană nu este stimulată concret, provocată și motivată prin inspirație și prin resurse, rezultatele nu vor fi reale.
Nu există o strategie sectorială adoptată la nivel guvernamental în domeniul culturii – o vom finaliza până la sfârșitul acestui an, pentru a scoate cultura, ca domeniu, din marginalizarea în care o se află acum. Fără o asemenea strategie – integrată celorlalte strategii de dezvoltare – politicile publice ale culturii pe termen lung nu pot fi formulate decât ad-hoc, accidental, așadar nu sistemic," arata Corina Suteu, in mesajul citat.
Ministrul anunta de asemenea schimbarile legislative pe care intentioneaza sa le puna in aplicare: "Legea 189 (supranumită legea managementului instituțiilor publice de cultură) trebuie revăzută integral. Graba de a pune în discuție în ianuarie, un text cu minime puncte de modificare n-a făcut decât să ostilizeze și să tulbure o comunitate profesională care vrea, în fine, să vadă că viziunea e pusă înaintea administrației și că evaluatorii celor care candidează au competențe superioare sau cel puțin egale acestora. Vom pregăti un text de lege complet până la sfârșit de mandat, dar nu vom putea repara nimic retroactiv și asta trebuie asumat.
Legea de abilitare, care propunea simple și urgente modificări în domeniul arheologiei, cinematografiei și patrimoniului a căzut din motive de neapartenență la grupurile de influență din Parlament, fără motiv obiectiv, din cauze pur subiective și conjuncturale. Nu sistemul, ci conjunctura au determinat asta. Dar aceste texte există și vor fi amendate și reluate cu dialog deschis și tenace. E greu să produci consens în legislație."
Corina Suteu anunta de asemenea care sunt cele mai importante proiecte ale ministerului pe care il conduce: "Metodologiile pentru proiectele culturale sunt complicate și contra productive.Toate vor fi trecute online până în octombrie. Astfel, eșecul CultIN nu se va repeta.
Finanțarea este anuală – va deveni multianuală. Astfel, proiectele prioritare și cele care merită o previzibilitate vor putea funcționa mai bine. Iar Opera Națională va deveni cuibul generator al unui laborator al contractualizării artistice flexibile pentru cei care trudesc în artele spectacolului.
Câteva puncte cardinale: Campania pentru Cumințenia Pământului, Rosia Montana, ansamblul de măsuri, dezbateri și reorganizări din cinematografie, codul patrimoniului, Hanul Solacolu, Biserica Sfinților, Patrimoniul construit, România creativă, Cetătile dacice, Capitala Culturala și orașele Europene, Sezonul cultural Franco-Român și Europalia, Bienala de la Veneția… toate în paralel, toate la fel de importante, alături de multe altele nenumite aici, vor continua ca preocupări și se vor consolida ca propuneri," arata ministrul Culturii.
"Marea provocare a acestui (foarte) scurt mandat este simplificarea și reconectarea administrației la realitatea de teren a Culturii. Altfel, ministerul nu mai are cu adevarat sensul să existe. Pentru asta e necesar ca sistemul cultural în întregul lui să înțeleagă și să practice un fel de a gândi în care un Ministru nu poate tot, nu poate imediat și, mai ales, nu face lucruri după gusturile sale și după cum îi dictează umorile zilei. O parafrază relevantă în context dintr-un celebru discurs al lui Kennedy: nu te gândi ce poate face cultura pentru tine, gândește-te la ce ai putea face tu pentru cultură. Un asemenea ministru cred că sunt eu," mai arata Corina Suteu, in incheierea mesajului sau.