Tăriceanu: Parlamentarii voteaza aşa cum cred si NU ASCULTA ORDINE de la nimeni

P.c. | 30.03.2015

Pe aceeași temă

Călin Popescu Tăriceanu, presedintele Senatului Romaniei, a declarat ca parlamentarii Romaniei au dreptul de a vota asa cum vor si ca nicio alta institutie nu are dreptul sa le dea ordine. El a admis insa ca exista o neconcordanta intre Regulamentul Senatului si Constitutia Romaniei, precizand ca o decizie in acest sens va fi luata de Curtea Constitutionala, relateaza Gandul.

 

Parlamentul nu va primi indicaţii politice cum să voteze de la nicio altă instituţie. Votul imperativ este nul,  membrii Parlamentului au dreptul să voteze aşa cum cred, pe baza audierii, pe baza informaţiilor, pe baza raportului Ministerului Public şi nu ascultă ordine de la nimeni”, a declarat Tăriceanu.

 

Tăriceanu a subliniat faptul că votul în cazul lui Dan Şova nu va fi reluat, aşa cum au cerut liberalii.”Procedura a fost îndeplinită, nu a existat nicio contestaţie a votului sau a procedurii utilizate, aşa încât nu poate fi acceptabil un astfel de demers”, a explicat el.

 

Preşedintele Senatului a admis insa că există o neconcordanţă între Statutul deputaţilor şi senatorilor, Regulamentul Senatului şi Constituţie, considera ca Curtea Constituţională a Romaniei va decide dacă va corela articolul 173 din Regulament cu articolul 76 al Constitutiei si abia apoi cererile de reţinere şi arestare preventivă se vor adopta cu votul majorităţii senatorilor prezenţi.

 

CITITI SI: Traian Basescu, despre votul Senatului in cazul Sova: C.P. Tăriceanu, sluga lui Ponta, trebuie să ajungă urgent în fața Justiției, pentru ABUZ IN SERVICIU

 

Este un lucru evident, este o neconcordanţă între prevederea constituţională şi cea din regulamentul comun al Camerei şi Senatului, cât şi cea din Regulamentul Senatului. Acest lucru însă se poate rezolva şi, de altfel, am văzut că sesizările trimise către Curte vizează această neconcordanţă. Atâta vreme cât articolul respectiv nu este declarat neconstituţional, el este în vigoare, are putere de lege şi se aplică. Prin urmare, dacă în urma sesizării CCR, aceasta va considera că această neconcordanţă trebuie rezolvată, din acel moment sigur că devine aplicabilă soluţia pe care o va da Curtea Constituţională. Până atunci, Regulamentul rămâne aşa cum este. Este o deficienţă a Parlamentului că nu a pus în acord aceste prevederi cu legea constituţională, prin urmare, în cazul de faţă, se poate considera că va veni momentul foarte rapid să se facă acordul între Regulament şi Constituţie”, a adăugat Tăriceanu.

 

Tariceanu: Anchetarea lui Dan Sova poate continua

 

Tariceanu  a respins, sambata, acuzatiile care i se aduc in privinta modului in care Senatul a votat in cazul lui Dan Sova. Tariceanu considera ca sesizarile facute catre Curtea Constitutionala nu au nicio sansa de izbanda deoarece s-a stiut clar in baza carui articol se voteaza si ce numar de voturi este necesar.

 

"Inaintea oricaror comentarii, tin sa subliniez ca, dupa votul de miercuri din Senat, nimic nu sta in calea procurorilor de caz de la DNA sa finalizeze ancheta si rechizitoriul si sa-l trimita in judecata pe dl. Sova. Senatul nu a incuviintat retinerea si arestarea senatorului Sova, dar nu a obstructionat in niciun fel continuarea urmaririi penale pana la finalizarea ei, urmarire care se desfasoara fara restrictii, la fel ca in cazul oricaror cetateni anchetati in libertate", se arata in comentariul postat, sambata, pe Facebook de Calin Popescu Tariceanu.

 

Nu exista niciun conflict constitutional
 

Tariceanu considera ca sesizarea facuta de presedintele Klaus Iohannis la Curtea Constitutionala in legatura cu cazul Sova nu are nicio sansa: "In realitate, nu exista un conflict de natura constitutionala, pentru ca Senatul a luat in dezbatere si s-a pronuntat prin vot asupra cererii de ridicare a imunitatii unui senator, fara depasirea limitelor acestei competente si exact in baza temeiurilor legale mentionate de solicitant (DNA) in cererea sa, respectiv, art. 24 din Legea 96/2006 (statutul senatorilor si deputatilor) si art.172 din regulamentul Senatului", explica Tariceanu.
 

"Nu avem nicio indoiala ca, la momentul redactarii cererii, dna. procuror general (Tiberiu Nitu este procurorul general - n.red.) stia cate voturi erau necesare pentru ca cererea DNA sa fie admisa. Cu toate ca am anuntat de doua ori in plen, de la microfonul presedintelui de sedinta, temeiul legal al validarii rezultatului votului, art. 24 din Legea 96/2006 (statutul senatorilor si deputatilor), nici in timpul sedintei plenului si in nici un alt moment anterior, nimeni nu a avut obiectii legate de constitutionalitatea acestor temeiuri", mai subliniaza Calin Popescu Tariceanu.

 

CITITI SI: VIDEO PROTESTE in tara si in strainatate in urma votului dat de Senat in cazul Dan Sova: Chiar si miruiti, tot o sa platiti!

 

El a mai spus ca nici regulamentul Senatului si nici art.24 din Legea statutului deputatilor si senatorilor nu au fost declarate neconstitutionale iar aplicarea lor este obligatorie.


Se incearca uzurparea Senatului


Tariceanu acuza o campanie "pentru uzurparea unor atributii ale Senatului", dusa de anumiti oameni care ar incerca sa modifice efectele votului dat in cazul Sova. El a subliniat faptul ca Senatul nu trebuia sa emita o hotarare in acest caz:


"Parlamentul adopta legi, hotarari si motiuni. Dupa adoptare, acestea sunt publicate in Monitorul Oficial. Ceea ce nu se adopta nu exista si deci nu se publica. Niciodata Parlamentul nu a publicat in MO o hotarare pentru ca nu s-a adoptat un proiect de lege sau o hotarare. Daca un proiect lege sau o initiativa este respinsa definitiv, proiectul nu mai este inaintat la promulgare si desigur nici nu poate fi contestat la CCR", mai explica acesta.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22