Tăierile de păduri continuă în plină pandemie în timpul mandatului lui Costel Alexe la Mediu

Laurentiu Gheorghe | 08.04.2020

Ministrul Mediului, Costel Alexe, nu a acceptat să oprească exploatarea lemnului pe perioada stării de urgență, în ciuda cererilor societății civile de a stopa defrișările legale, dar mai ales ilegale.

Pe aceeași temă

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a refuzat să stopeze tăierile legale de lemn pe perioada stării de urgență, măsură cerută insistent de o parte a societății civile în urma apariției a zeci de dovezi că au loc defrișări ilegale masive pe fondul concentrării forțelor de ordine pe activitățile de menținere a carantinei.

În urma dovezilor indubitabile care arată continuarea defrișărilor ilegale mai ales după ce forțele de ordine sunt concentrate în prezent pe acțiunile de menținere a ordinii publice în timpul pandemiei de coronavirus, mai multe ONG-uri de mediu i-au cerut ministrului Mediului, Costel Alexa, să oprească exploatările de masă lemnoasă din România.

Ministrul Mediului a refuzat însă să oprească exploatările de masă lemnoasă, exploatări care nu pot fi controlate pe perioada pandemiei.

Decizia lui Alexe vine după ce tot el anunțase duminică, 5 aprilie, la Digi 24, că „în momentul de faţă se discută la minister să vedem dacă putem face acest lucru, să vedem dacă ne permitem să luăm această decizie (de stopare a tăierilor de lemn – n.red.). La luarea ei ar trebui să ţinem cont de mai mulţi factori. În cursul acestei săptămâni vor fi discuţii cu cei de la Romsilva şi direcţiile silvice, mâine (luni, 6 aprilie, n.r.) la ora 11:00 am stabilit o videoconferinţă cu ei, după ea o să spun public ce s-a discutat”.

Ministerul arată că măsura interzicerii tăierilor legale pe durata stării de urgență nu ar fi benefică pentru oameni, mediu și economie. „Studiul de impact pe care l-am făcut ne-a arătat că am avea o mulțime de consecințe negative pe care țara și noi cetățenii nu ni le permitem acum”, a declarat Alexe, citat de un comunicat al ministerului.

Pe 1 aprilie, activiștii de mediu arătau că defrișările ilegale s-au înmulțit alarmant, multe firme profitând de faptul că autoritățile sunt implicate în lupta cu epidemia de Covid 19 și taie ilegal cantități uriașe de lemne. Președintele ONG-ului Agent Green, Gabriel Păun, declara la acel moment pentru RFI România că, potrivit datelor oficiale, a fost înregistrat în această perioadă un număr record de trasporturi legale de lemn defrișat. El explică și care este legătura directă dintre tăierile legale și cele ilegale.

Tot atunci, grupurile parlamentare ale USR au adresat o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban şi ministrului Mediului, Costel Alexe, prin care au cerut să dispună stoparea tăierilor de păduri pe perioada stării de urgenţă.

Aceştia cer să nu li se permită hoţilor de lemne „să profite de pe urma epidemiei de coronavirus”, deoarece, „mai mult ca niciodată”, este „nevoie de plămânii verzi” ai acestei ţări. „Statisticile şi dovezile strânse pe teren arată, dincolo de orice dubiu (a se vedea datele oficiale ale Inventarului Forestier Naţional şi numeroasele investigaţii ale jurnaliştilor şi ale activiştilor de mediu), că România nu a putut stopa tăierile ilegale de păduri în ultimii ani şi că acestea au atins cote alarmante. De parcă nu ar fi suficient, instrumentul de verificare a legalităţii transporturilor de lemne pe care îl pot utiliza cetăţenii, aplicaţia Inspectorul Pădurii, are probleme de funcţionare”, se arată în scrisoarea deschisă a USR.

Ministerul Mediului susține că o asemenea măsură ar afecta 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne. ”Mai mult, peste 100.000 de oameni vor intra în șomaj tehnic sau vor fi concediați. O estimare a arătat că aproximativ jumătate de milion de români, care sunt direct sau indirect dependenți de sectorul silvic, ar fi sever afectați financiar și social prin aceasta măsură. Micii operatori economici, cei cu câte 10-20 angajați, vor falimenta imediat. Este vorba de 4.600 de mici firme de exploatare și 7.000 de firme de prelucrare și din industria mobilei. Aceste consecințe ar adânci criza cu care se confruntă România acum. Pe plan economic, România ar avea mult de suferit, având în vedere faptul că sectorul forestier și al prelucrării lemnului reprezintă 3,5% din PIB”.

Decizia Ministerului Mediului a venit după întâlniri cu industria lemnului, dar și cu societatea civilă.

Industria a făcut în această perioadă un lobby intens pentru continuarea tăierilor legale. Articole din presa centrală și locală preiau poziția Asociației Forestierilor din România – ASFOR, care susține că ”“A opri activitatea de recoltare a lemnului este similar cu a deconecta un bolnav de la aparate. Prin această activitate, în primul rând se asigură securitatea sanitară a pădurilor, regenerarea acestora, finanțarea pazei și a administrării pădurilor” (Sursa)

De notat că guvernul a decis, prin Ordonanța Militară nr. 7, prezența gărzilor forestiere la verificarea transporturilor de lemne.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22